Viersterren fotospot in Berner Oberland, Zwitserland

Makkelijk bereikbaar en hoog boven de toeristische geneugten van Grindelwald verheven glinstert een ideale fotospot: de Bachalpsee. Hier kun je maar liefst vijf van de negen vierduizenders van de Berner Alpen fotograferen, die zich loom weerspiegelen in het meer. In één ding moet ik je teleurstellen: het beroemde Dreigestirn van de Berner Alpen – Eiger, Mönch en Jungfrau – zit daar niet bij. Daarvoor kun je beter naar het Lauterbrunnental gaan, naar de fantastische Lobhornhut bijvoorbeeld.

Niet eenzaam, wel leuk

Met de Firstbergbaan zweefdeen we aan het eind van de middag naar boven. Het is een half uurtje, maximaal drie kwartier lopen naar de Bachalpsee (2265 m). Japanners en Chinezen verdrongen zich op het brede pad richting Firstbaan. Zij moesten zich haasten, want de laatste kabelbaan vertrok al bijna. Mountainbikers crossten voorbij. Dit is de route naar de Faulhorn, die je easy per mountainbike kunt bereiken. Bovenop die Faulhorn staat Berghotel Faulhorn (2681 m) uit 1830. Beroemd en mét weergaloos uitzicht, maar zónder dat meer waarin de bergen zich weerspiegelen. Voor ons begon de pret, want we gingen hier bivakkeren. Dat kun je het beste pas doen als de koeien aan het eind van het graas-seizoen naar lagere regionen zijn afgedaald, want koeien kunnen nogal opdringerig zijn. In het koeienseizoen kun je ook kiezen voor het Spartaanse hutje dat naast de Bachalpsee staat; neem wel alles mee, want er is helemaal niets, behalve beschutting.

Geen slappe excuses

We hadden het weerbericht zorgvuldig bestudeerd, want als de wind over het meer scheert en het water opzweept kun je die bijzondere foto’s van de bergen weerkaatst in het meer wel vergeten. Voor fotograferen moet je geduld hebben en je moet op het juiste moment toeslaan. Geen excuses! Geen slap gepraat! ‘Het is te koud’ of ‘Ik was van plan morgen een wandeling te gaan maken en wil vroeg naar bed’ of ‘Het eten verpietert.’ Die wandeling kan best wachten en het eten kan worden opgewarmd, maar je fotomoment is NU en niet straks. Dus zaten wij met ideale omstandigheden bij dat romantische meer, eigenlijk zijn het twee meertjes. De beste foto’s maak je achter het verste meertje. Daar hebben de koeien ook hun vlaaien achtergelaten; het was nog een hele toer om een vlaaivrij en vlak stukje te vinden. ’s Avonds streek er een briesje over het water en ontstond er een kleine rimpeling. Niet te veel om het fotomoment te verstoren. Vlak voor zonsondergang ging de wind liggen. De nacht was warm, pas tegen de ochtend vroor het een graad.

Geen Geheimtipp

Thuis zagen we het helemaal voor ons: wij zouden daar in totale eenzaamheid aan dat meer bivakkeren. Iedereen daalt immers af met de laatste baan. Maar tegelijk met ons kwam er een Duitser met hond bij het meer. Verderop zette hij zijn mini-tentje op; ook zijn camera stond op statief. Midden in de nacht werden we gewekt: telkens scheen er een fel licht in onze ogen. Robert wond zich op. ‘Is die vent nou helemaal gek geworden?’
‘Die vent weet helemaal niet dat wij hier liggen.’
‘Kan me niks schelen’, zei Robert, kroop uit de bivakzak en beende naar het meer. Even later kroop hij weer in de bivakzak: ‘Zo’n aardige man, hij maakt ook time-lapse opnamen. We hebben het even over onze apparatuur gehad.’ Waarmee ik maar wil zeggen: de Bachalpsee is geen Geheimtipp, maar wel een prachtige fotospot.

Welke 4000-ers?

De 4000-ers die je vanaf de Bachalpsee ziet: v.l.n.r. Lauteraarhorn (4042 m), Schreckhorn (4078 m), Finsteraarhorn (4274 m), Hinter Fiescherhorn (4025 m), Gross Fiescherhorn (4049 m). Pak de kaart er maar bij, want de Hinter Fiescherhorn is slechts als een klein puntje boven de Fiescherwand zichtbaar.

Extra fototip

Aan de voorkant van het eerste meertje zie je ook de Eiger en de Jungfrau, maar lang niet zo mooi als vanaf het Lauterbrunnental. Wel kun je vanaf hier de Wetterhorn fotograferen, maar dat is – evenmin als de Eiger – geen 4000-er. De Wetterhorn heb je nog veel beter in beeld als je vanaf First een stukje richting Grosse Scheidegg loopt. Nog een tip dus: de Wetterhorn bij zonsondergang fotograferen, een slaapplaats reserveren op Grosse Scheidegg en met je hoofdlamp in het donker daarheen lopen. Makkelijke, brede paden. In september is het al lekker vroeg donker en dan zijn de omstandigheden vaak zeer fotogeniek: helder weer, mooie sterrenhemels.

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
60099
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *