Wandelen en fietsen in Le Marche, Italië

Tractoren en combines zwoegen omhoog op de vele steile akkertjes. De zonnebloemen met hun grote harten vol pitten worden geoogst, de pitten worden tot olie geperst. Overgebleven oude staken worden omgeploegd, waardoor de kleigrond weer klaar ligt voor het zaaien van de wintertarwe.

Werken en feesten
De wijnranken hangen vol met dikke druiven. Deze week begint ‘La Vendemmia’: de oogst van de typische druivensoorten van Le Marche, zoals de Passerina, Pecorino en de Verdicchio. De oogst wordt gevierd met vele wijn- en oogstfeesten in de omgeving. Een van de grootste is ‘La Festa Del Vino’ in het vestingstadje Ortezzano.  Dorpsbewoners dansen, voeren een ‘spettacolo’ op en er wordt natuurlijk gegeten en gedronken aan lange sfeervolle tafels.

Op de markt puilen de groente- en fruitkramen uit van de appels, peren, tomaten, vijgen en perziken. Iedereen maakt de overheerlijke tomatensaus ‘Passata’, vruchtenjam en appelcompote. De komende weken maakt men zich nog op voor de oogst van de olijven, de paddenstoelen en truffels. Elke Marchiaan kun je wakker maken voor de tamme kastanje. En bovenal, bij alles hoort natuurlijk een feest.

Wandelen en fietsen in Le Marche
Is dit het rijke Italiaanse leven? In ieder geval wel het leven in Le Marche. Door dit schilderachtige landschap zijn prachtige wandelingen en fietstochten te maken. Voor de GPS-tracks kun je terecht bij gpsies of wikiloc, of bekijk de Geocache van Ortezzano.

Foto 1: Nog even en dan worden de zonnebloempitten geoogst. (Arjan Eleveld)
Foto 2: De grote druiven zijn klaar om geplukt te worden. (Arjan Eleveld)
Foto 3: Op de markt kun je de geoogste groenten kopen. (Arjan Eleveld)
Foto 4: Tractoren ploegen het land om. (Arjan Eleveld)
Foto 5: Het is een gezellige bedoening bij ‘La Festa Del Vino’. (Arjan Eleveld)

Gerelateerd

Delen

Waardering
49276
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Nog niet alle druiven worden geoogst. Met begint met de druiven voor de spumante en laat de rest nog even hangen om meer suikers te krijgen. Het is nog te vroeg om de druiven voor de bekende Rosso Piceno of Sangiovese te oogsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *