Van fietsnomade naar woestijnbewoner, Egypte

Na bijna vier jaar op pad te zijn besloot manlief in Egypte dat het wel even welletjes is geweest met het fietsen. Liever verkiest hij de komende maanden het kitesurfen en het wonen in een echt huis in Dahab boven de uitdagingen van ons fietsende leven. Dat we een langere pauze zouden houden op Zanzibar werd samen met mijn goede humeur verzwolgen in de golf van Arabia. Meegenomen door de golven zal ik het de komende tijd in Dahab mogen doen.

Het leven in Dahab

En hoe leuk is het om erachter te komen dat Dahab zo gek nog niet is. Een parel aan de golf van Arabia. Omringd door de zandrode bergen strekt de woestijn adembenemend ver voor ons uit. Aardse tinten vermengen zich met een felrode gloed die zijn weerspiegeling vind in de azuurblauwe zee. Het leven in Dahab kenmerkt zich door rust en een leuke mix van Bedoeïenen (de oorspronkelijke woestijnbewoners), Egyptenaren en de westerling die zich hier voor lange tijd gesetteld heeft. Drie invloeden die hier samenkomen en zijn uitwerking hebben op de leuke activiteiten die je hier kan ondernemen.

LR-02

Beklimming van Mount Sinaï

Op nog geen 2 ½ uur rijden vanaf Dahab torent het prachtige Sinaïgebergte hoog boven de woestijn uit. Voor zowel de joden, de christenen als de moslims is de Sinaïberg een heilige berg. Het is de berg waar God volgens de traditie de Tien geboden aan Mozes gaf. Om deze reden staat het hele gebied met de berg en het klooster sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn twee paden die je naar de 2.285 meter hoge top van Mount Sinaï leiden.

Optie 1; de treden van berouw

Dit pad (Siket Sayidna Moussa) is in de 6e eeuw, over een periode van 50 jaar, aangelegd. Monniken gebruikten dit pad om de vroomheid van de pelgrims op de proef te stellen. Het pad bestaat uit 3.750 treden van ongelijke hoogte. Halverwege kom je langs een Byzantijnse kapel die dienst deed als voorraad kamer. Even voorbij de kapel staat een stenen poort die ook wel de poort van de biecht wordt genoemd. De meeste pelgrims kiezen nog steeds dit pad en is een absolute aanrader wanneer je de vele trappen niet schuwt. De beklimming duurt ongeveer 3 uur. Afdalen kan via het kamelenpad. Zo heb je afwisseling in de route en zie je de woestijn vanaf verschillende kanten.

LR-04

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Optie 2: het kamelenpad

De meeste (toeristische) bezoekers kiezen dit pad (Siket El Bashait) omdat het minder zwaar is. Je wandelt langs dit pad in ongeveer 2,5 uur omhoog. Wanneer dit teveel is kan je je ook laten vervoeren op een kameel. Om de wandeling afwisselend te maken kan je via de treden van berouw weer afdalen.

Op de top van Mount Sinaï

Neem voor beide routes voldoende water mee! Alleen bovenop de top, 2.285 meter hoog, kan je water bijvullen, genieten van een simpele thee en wat oploskoffie. Het klimmen wordt beloond met een prachtig uitzicht over het Sinaï gebergte. Tevens staat er een kapel uit de 7e eeuw en een moskee uit de 12e eeuw. Beiden zijn voor het publiek gesloten. De kapel zou zijn gebouwd rond de rots waar de Tien Geboden zijn uitgehouwen. Onder de moskee is een kleine grot waar, naar zeggen, Mozes 40 dagen en nachten heeft doorbracht toen hij wachtte op instructies van God.

Meer avontuur?

Wil je meer avontuur tijdens de beklimming? Vertrek dan aan het eind van de middag omhoog. Je kan een simpele maaltijd nuttigen in 1 van de hutjes op de top en buiten overnachten net onder of op de top (matjes en dekens zijn te huur). Vroeg in de ochtend kan je dan genieten van de intens mooie zonsopgang. Vergeet beneden in het dal vooral niet het St. Catherina klooster in de ochtend te bezoeken. Het is een van de oudste en beroemdste klooster ter wereld en vernoemd naar de heilige Catherina van Alexandrië. Geopend van 09.00 tot 12.00 uur en nog steeds in gebruik door de Orthodoxe monniken.

LR-10-april-2015

Spiritualiteit in Dahab

Omringd door de bergen, zee en woestijn worden er spirituele krachten aan de Sinaï speciale toegeschreven. Je kan verschillende cursussen volgen in Dahab; Qigong met Ursula, Ashtanga Yoga met Birgit, en Kundalini Yoga met Sara Campbell (wereld kampioen freediving). Ook komt er regelmatig een spiritueel master naar Dahab. Op 24 april kan je een ‘breath energy health’ meditatie volgen met master Patriji uit India.

Gerelateerd

Delen

Waardering
64832
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *