Uitstel transhumance Franse Pyreneeën?

Een winter met gevolgen in de Pyreneeën
De zomer komt eraan. Wandelaars gaan binnenkort naar de Pyreneeën om mooie tochten te maken, berghutten gaan open, het vee wordt naar de bergweiden gestuurd. In juni komen de Pyreneeën weer tot leven. Dat is al een eeuwigheid zo. Maar 2013 is tot nu toe een raar jaar wat het weer betreft. Ik heb een winter mogen meemaken met een ongekende hoeveelheid sneeuw in de bergen. Half januari begon het en het wilde maar niet ophouden. Een gure, onbestendige winter was het met heel veel neerslag. In de lagere regionen kon je prachtige sneeuwschoenwandelingen maken, maar het echte hooggebergte was door de vele meters sneeuw en het lawinegevaar vaak onbereikbaar.

Voorjaar 2013: koud en nat
De maanden april en mei zijn koud en nat geweest. Gure maanden met veel neerslag, die in de bergen in de vorm van sneeuw viel. Ook de dalen waren regelmatig wit. Zelfs een paar dagen geleden viel er sneeuw vanaf 1200m. Het koude voorjaar zorgt ervoor dat het enorme pak sneeuw in de bergen voor een groot deel is blijven liggen. Boven de 2000m ligt op veel plaatsen nog meer dan een meter sneeuw. De bergen hebben nog altijd een winters aanzien. Gisteravond was ik op 1800m. Gezeten op een bergkam had ik een mooi uitzicht op de hoge toppen die de grens met Spanje bepalen. Prachtig om te zien, al die besneeuwde toppen. De Mont Valier (2838m, zie foto), het boegbeeld van de streek waarin ik woon, zag er door de sneeuw nog imposanter uit.

Gevolgen voor de transhumance
De transhumance staat voor de deur. Transhumance is het moment waarop het vee de bergen in wordt gebracht. Eigenlijk markeert de transhumance het begin van de zomer. De sneeuw is verdwenen, de bergweiden zijn groen en sappig, laat het vee maar komen. De laatste jaren heeft men op veel plaatsen van de transhumance een evenement gemaakt. Het publiek wordt uitgenodigd om met het vee mee te lopen, er is altijd het nodige te eten en te drinken en vaak is er een muzikale omlijsting. Maanden van tevoren staat vast wanneer zo’n georganiseerde transhumance gaat plaatsvinden. Uit heel Frankrijk komen mensen speciaal voor de transhumance naar de Pyreneeën. Maar wat doe je als het onverantwoord is het vee de bergen in te brengen?

Annuleren of verschuiven
In het Val d’Azun (Parc National) heeft men besloten de transhumance voor dit jaar te annuleren. In ‘mijn’ vallei, de Vallée de Bethmale, heeft men gekozen voor het opschuiven van het evenement. Op 22 en 23 juni, twee weken later dan gepland, worden 80 à 100 Mérens-paarden (een lokaal paardenras, ook genoemd ‘de zwarte prins van de Ariège’), maar ook koeien en schapen de bergen in geleid. Geweldig is het om dit te kunnen meemaken. Een wijs besluit heeft men genomen. Het vee heeft nu nog even niets te zoeken in het Pyreneese gebergte.

Ook gevolgen voor wandelaars
De hoeveelheid sneeuw heeft ook gevolgen voor wandelaars. Nog deze week zal ik daarover een stukje schrijven. Over de afgelopen winter en de gevolgen daarvan is het laatste woord nog niet geschreven.

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
42608
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *