Tweedaagse NS-wandeling Nijmegen

Deze tweedaagse wandeling tussen Cuijk en Nijmegen voert op en neer – van de Mookerheide naar het Zevendal, dan via natuurreservaat Sint Jansberg (de zuidelijkste stuwwal in Nederland) naar Groesbeek. De volgende dag gaat over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. Onderweg ook de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal. Een goede oefening voor een huttentocht.

‘Mam, is het nog ver? Ik heb geen zin meer…’ We zijn het station van Cuijk nog niet uit of de vraag komt al. We zijn net vertrokken voor een tweedaagse NS-wandeling van Cuijk naar Nijmegen van 32 km. Dat belooft niet veel goeds… Ik mompel dat we zo met een bootje mogen en dat het daarna vast leuker wordt. Fosse (7 jaar) sloft door het stadje, richting de veerpont over de Maas. De boot biedt even afleiding. Daarna volgt de route een asfaltweggetje langs de Maas. Niet echt avontuurlijk. Kom, we gaan hier gewoon in! Ik open een hekje en we struinen door het hoge gras over een paadje langs de oever. We moeten zoeken naar de weg en dat maakt het meteen leuker. Langzaam begint Fosse er in te komen.

LR-Wandelen-nijmegen4

Spelen en huppelen

Na Mook klimmen we over kleine paadjes naar de Mokerheide. Vermoeiend, maar hier hoor ik minder gemopper achter me. We spelen onderweg op de omgevallen bomen en huppelen omhoog. De route loopt deels over het Pieterpad en is heel afwisselend. We lopen door bos, hei en kleine paadjes door de weilanden. Voor Nederlandse begrippen zijn er veel hoogteverschillen. Vooral op de tweede dag ga je heuvel op heuvel af, met af en toe verre uitzichten over het lage land rond de rivier. Inmiddels rent Fosse harder op en neer dan ik.

LR-Wandelen-nijmgen-3

IJsjes en pannenkoeken

Onderweg zijn er genoeg punten om je op te verheugen: een goeie ijsboer in Groesbeek, een pannenkoekenhuis op de Duivelsberg en in de herfst een bos vol (eetbare) kastanjes. Grootste pluspunt is de overnachting halverwege op het natuurkampeerterrein bij Groesbeek. Het terrein zelf is super simpel, met wat veldjes in het bos. Op een paar honderd meter afstand van het terrein ligt echter een groot speelbos. De tweede dag verleggen we onze route via dit speelbos. We gooien onze rugzakken neer en springen, klimmen en rennen door het bos. Het kost moeite om weer te vertrekken. Fosse had het liefst nog een nachtje hier geslapen in zijn zelfgebouwde hut.

De tweedaagse wandeling is een mooie route als oefening voor een echte huttentocht van de zomer. Fosse loopt hem uiteindelijk fluitend uit. Als ik in de buurt van Nijmegen voorstel om het laatste stukje de bus te pakken vindt hij dat nergens voor nodig. Hij vindt het juist mooi om de hele tocht te lopen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

LR-Wandelen-Nijmgen-6

Informatie NS-wnadeling Cuijk – Nijmegen

De routebeschrijving en een kaartje kun je vinden op de site van Eropuit. hier vinden. De wandeling is makkelijk in te korten, je loopt dan bijvoorbeeld van Plasmolen naar Beek.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
64929
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *