Tussen de Noren in de loipe

Wie met de langlauflatten de Noorse sneeuw in trekt zal niet tussen de massa toeristen terecht komen. De meeste loipes zijn vooral het domein van de Noren voor wie langlaufen een deel is van de leefcultuur. En je ziet ze in alle leeftijden, en… in alle takken van langlauf. Wat voor ons een vraag is, is voor hen een weet: no-wax ski’s of wax-ski’s? Wax-ski’s natuurlijk, want het waxen is een deel van de fun én geeft je natuurlijk meer vaart.

Heb je wel de goede wax?
Heb je wel de goede wax?

Ieder jaar wordt in de regio Lillehammer de Birkenbeiner gehouden. Deze langlauftopper, waar langlaufers voor uit de hele wereld komen, zet de doorsnee Noorse langlaufer al vóór het zien van de eerste sneeuwvlok aan tot een intensieve voorbereiding. De omgeving van Lillehammer met Nordseter en Susjøen in de omgeving vormt een ideaal gebied daarvoor. Het afwisselende terrein is geschikt voor de diverse takken van het langlaufen. En wie wil langlauft zo nog even naar de Olympische pistes van Hafjell.

Mooi loipenetwerk

Eigenlijk is winters Noorwegen, zeker in het heuvel- en bergachtige deel, één groot wintersportgebied met zeer uitgebreid loipenetwerken. Sommige van deze netwerken hebben opvallend veel vertakkingen vanaf de achterdeuren van de huizen. Er zijn huizen waar de ski’s 365 dagen tegen de achtergevel staan. Het is natuurlijk een fantastische luxe om zo vanuit je huis aansluiting te hebben op je favoriete loipe. Maar voor ons op afstand is het natuurlijk een kwestie van de goede locatie kiezen. Nordseter en Sjusjøen zijn twee van die locaties: je kunt er alle kanten op en ze zijn gemakkelijk bereikbaar. Wie per vliegtuig reist pakt vanaf de luchthaven de trein naar Lillehammer en vervolgens een bus omhoog naar deze bestemmingen.

Regelmatig kruisende sporen.
Regelmatig kruisende sporen.

Boven de bomen

Aangezien de boomgrens in Noorwegen veelal laag ligt, zit je in de bergen al gauw boven de boomgrens. Dat heeft natuurlijk het voordeel van verre uitzichten, maar het nadeel van minder beschutting. De kleine bomen die het hier nog redden hebben in de sneeuw grillige, trolachtige vormen. Maar boven op de top is een extra laagje in de rugzak beslist geen overbodige luxe. Bij het maken van langere tochten is het zeker raadzaam het weer goed aan te kijken. Voor het overbruggen van een flinke afstand is een blauwe lucht natuurlijk altijd het fijnst. Dagen met sneeuw of mist zijn in ieder geval beter te benutten voor de kortere rondtochten. Verdwalen zul je niet gauw door de goede bewegwijzering, maar het is niet prettig als een deel van de loipe ondergesneeuwd is door stuifsneeuw.

Fjellregels

De Noorse regels voor in de bergen gelden uiteraard ook als we aan het langlaufen zijn in diezelfde bergen. Twee ervan zijn eigenlijk een soort basisregels: 1) Ga nooit alleen 2) Schaam je niet om om te keren. Alleen de bergen in trekken, zeker in de winter, is als gaan over ijs waarvan je niet weet hoe dik het is. Het weer in de bergen kan namelijk snel omslaan. Mocht het wat donker worden en je bent de weg kwijtgeraakt, dan kan dat toch voor lastige situaties zorgen. Overweeg dus ook altijd hoe het zit met de haalbaarheid van je tocht, denkend aan je conditie. En kom je toch in lastige omstandigheden, tja dan kan omdraaien soms de voorkeur hebben. En zoals de Noren zelf zeggen: ‘Ingen skam å snu’ je hoeft je er niet voor te schamen. Een prettige gedachte in de eindeloze witte wereld van de Noorse bergen.

Tussen de bomen door weer omlaag.
Tussen de bomen door weer omlaag.

Informatie loipenetwerk Noorwegen:

Lillehammer en omgeving algemeen (met meer dan 2000 km loipes).
Loipenet Nordseter.
Loipenet Sjusjøen.
Birkebeiner langlaufevenement.
Lange termijn weersverwachting

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
70152
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *