Het Trekvogelpad: de mooiste etappes volgens Op Pad

Op Pad roept 2015 uit tot het Jaar van de LAW’s, de Lange Afstand Wandelpaden die kriskras door Nederland onze mooiste stukjes natuur verbinden. Nederland telt veertien van die paden. Ze voeren door bos, hei, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook door historische steden. Op Pad selecteerde de acht mooiste LAW’s en liep per pad een tweedaags traject. Dit keer over het Trekvogelpad dat van Bergen aan Zee naar Enschede voert, 400 km in totaal.

Beknopte informatie Tweedaagse wandeling Trekvogelpad

Land: Nederland
De tocht: Tweedaags traject over het Trekvogelpad, van Bergen aan Zee via Alkmaar naar De Rijp, totaal 42,2 km.
Gebied: Noord-Holland (duinen, veenweides, polders, stad)
Markering: Standaard roodwit markering van de langeafstandwandelpaden, stickers en verfstrepen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig wandelen, grotendeels over verharde paden.
Verhard/onverhard: Dag 1: 30/70; dag 2: 90/10
Naar het startpunt toe: Bergen aan Zee is bereikbaar met de (trein en de) bus.
Overnachten: Campings, B&B’s, hotels, natuurhuisjes, etc
Beste periode: Voor- of najaar i.v.m. de vogeltrek.

Op verzoek van veel wandelaars loopt de route bij de start in Bergen aan Zee nu over het strand.
Op verzoek van veel wandelaars loopt de route bij Bergen aan Zee nu over het strand.

 

Uitgebreide informatie Tweedaagse wandeling Trekvogelpad

Het gebied

Noord-Hollands Duinreservaat, Beemster, Schermer, Eilandspolder, Wormer- en Jisperveld. Fraaie duinen, vlakke polders, veenweidegebieden, vogelweidegebieden. De gids van het Trekvogelpad geeft uitgebreide en leuke informatie over welke vogels je wanneer in de gebieden kunt aantreffen.

Het Trekvogelpad

Van west naar oost vanuit vogelperspectief: een reep strand, een strook duinen, malsgroene polders, de glooiingen van de Utrechtse Heuvelrug, de vlaktes van de Veluwe, de IJssel met haar uiterwaarden en dan de lappendeken van de Achterhoek. Wie dwars op de kustlijn een wandelroute uitzet, zal het moois allemaal tegenkomen. Én maximaal kans maken op trekvogels, bedachten de makers van het Trekvogelpad. Het is het langste natuurpad van Nederland: vierhonderd kilometer van Bergen aan Zee tot Enschede. En natuur is een ruim begrip.

Het tweedaagse traject

Tweedaags traject over het Trekvogelpad. Dag 1 Bergen aan Zee – Alkmaar, 22,2 km; dag 2 Alkmaar – De Rijp, 20 km.

Route-alternatief

Dag 2 start vanaf Alkmaar met een 7 kilometer lang kaarsrecht traject over het asfalt. Heb je hier geen zin in? Neem dan vanaf Alkmaar bus 163 naar halte Akersloot (30 min) waar je uitstapt bij het pontje over het Noord-Hollandskanaal. Aan de overzijde van het kanaal kun je direct de routemarkering volgen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen
De markering is prima, de standaard roodwit streepjes van de langeafstandwandelpaden.
De markering is prima, de standaard roodwit streepjes van de langeafstandwandelpaden.

Markering en Wandelnet

Zeer goed bewegwijzerd in 2 richtingen met de bekende standaard witrood streepjes van de langeafstandwandelpaden (verfstreepjes en stickers). De club die de paden ontwikkelt, markeert en onderhoudt is Wandelnet, www.wandelnet.nl. Wijzigingen worden bijgehouden op hun site, check die ook voordat je gaat wandelen, zodat je niet voor onverwachte wijzigingen en onduidelijkheden komt te staan. GPS-gebruikers kunnen hier ook de track downloaden en/of de routekaart uitprinten. Zelf kun je op www.meldpuntwandelen.nl aangeven of en waar er iets aan de markering schort.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Vlakker land dan de polders van Noord-Holland kom je nauwelijks tegen. Eenvoudig wandelen, grotendeels over verharde paden wat tegelijk het ‘lastige’ aan dit pad is.
Verhard/onverhard: dag 1: 30/70; dag 2: 90/10.

De verhouding verhard-onverhard valt op dit tweedaagse traject uit in het voordeel van verhard..
De verhouding verhard-onverhard valt uit in het ‘voordeel’ van verhard..

Naar het startpunt toe

Trein naar Castricum, vervolgens bus 164 naar Egmond aan den Hoef, en door met bus 410 naar Bergen aan Zee, halte ‘Strand’.

In Bergen aan Zee stap je uit bij bushalte Strand waar je meteen de route kunt oppikken.
In Bergen aan Zee stap je uit bij bushalte Strand waar je meteen de route kunt oppikken.

Pontjes

Vaartijden en meer informatie over het pontje bij Akersloot op www.hhnk.nl, zoek op ‘pontje Akersloot’.
Klik hier voor informatie over het pontje bij Spijkerboor, tussen De Rijp en Wormer.

fjdlkfjdfjlkfjdjf
Oerhollands wandelen, boerenland met riet, molens, wind en water.

Overnachten

Adressen langs de route op www.nivon.nl, en verder ook veel leuke en handige adresjes op www.bedandbreakfast.nl en www.natuurhuisje.nl.

Beste periode

Voor- of najaar i.v.m. de vogeltrek. De gids van het Trekvogelpad geeft aan wanneer je welke vogels langs de route kunt verwachten.

Handige sites en adressen

Het Wandelnet is de overkoepelende belangenorganisatie die de ontwikkeling, de aanleg, de markering en het onderhoud van de langeafstandwandelpaden in Nederland coordineert. Aangesloten leden zijn o.a. het  Nivon en de ANWB.

www.frankwandelt.nl
Leuke en inspirerende site over wandelen in Nederland. Frank wandelde ook over het Trekvogelpad en geeft aan waar en waarom hij het (niet) zo mooi vond.

www.pietsmulders.nl
En nog een site van een doorgewinterde wandelaar met veel tips, ook over het Trekvogelpad.

Noordeinde, Driehuizen en Graft-De Rijp zijn mooie dorpen waar je nog kunt aanleggen ook.
Noordeinde, Driehuizen en Graft-De Rijp zijn mooie dorpen waar je nog kunt aanleggen ook.

Kaarten en gids

Alle 14 LAW’s hebben een uitgebreide zeer praktische wandelgids met alle ins en outs: de hoofdroute opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, per traject een gedetailleerd routekaartje, met daarop ingetekend bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden en meer. Daarnaast veel achtergrondinformatie (die over het Trekvogelpad en de vogel(trek) is erg lezenswaardig), full colour foto’s en handleiding bij het gebruik van de gids. Met name vanwege de routekaartjes onmisbaar bij het lopen van de route. Neem altijd een overzichtskaart mee, niet om op te navigeren, maar om het geheel van de route te overzien. De gids is te koop via Wandelnet, ANWB en bij gespecialiseerde kaarten- en gidsenwinkels.

Enkele bezienswaardigheden onderweg

Egmond aan den Hoef is sfeervol dorp, met name de straatjes in de buurt van de ruïne van het voormalige Slot Egmond. Tegenover de plek waar het heeft gestaan voordat het in 1573 werd verwoest, ligt Hoeve Overslot, een donkerbruin geteerde ‘schuur’ uit de zestiende eeuw met een kolossale collectie schelpen. Je kuknt er uren snuffelen tussen de verzameling schelpen, boeken, schilderijtjes, maskers, gedichten, kunst en kitsch die beheerder Hans en companen bijeengebracht hebben.
Geopend als de deuren open staan. Op zomerzondagmiddagen extra leuk tijdens de jazz-jamsessies. April – oktober, za-zo 14 – 18 uur.

Museum In ‘t Houten Huis is bijna een must na twee dagen polder en veen. Het is gevestigd in een monumentaal pand, het voormalig wees- en armenhuis van het fraaie dorp De Rijp, dat zelf ook al een extra ommetje waard is zo mooi. Het museum gaat over de geschiednis van De Rijp en het Schermereiland, over de strijd tegen het water en de droogmakerijen. Waarom houten huizen? Hoe verliep de walvisvaart? Wat hebben we aan Leeghwater te danken. Erg leuk, en bovendien heeft het een geweldig terras én een museumwinkel.

De dorpen Driehuizen en Graft-De Rijp, beide met horeca.

Leuk, een kilometerslange grasdijk alleen voor wandelaars.
Leuk, een kilometerslange grasdijk alleen voor wandelaars.

De route van dag tot dag

Dag 1: Bergen aan Zee – Alkmaar, 22,2 km
Vanaf Bergen aan Zee pikt de route sinds de laatste herziening een stukje strand mee, op verzoek van veel wandelaars. Na die 750 meter voert de route langs Nivon-huis Het Zeehuis (het voormalige startpunt; verkooppunt toegangskaart duingebied) het Noord-Hollands Duinreservaat in waar je de eerste kilometers op en neer slingert over een fraai halfverhard pad door de duinen. Helaas is de zee nergens meer te zien. Maar, het Noord-Hollands Duinreservaat is een belangrijk vogelgebied, waar je overwinterende wulpen kunt tegenkomen en als het voorjaar aanbreekt ook grasmussen en nachtegalen. Je verlaat de duinen en loopt via de bebouwing (met kasteelslot) van Egmond aan den Hoef de polders in. Een prachtig graspad, exclusief voor wandelaars, voert 2 km door oerhollands landschap: weilanden, slootjes, boerderijen, wind en in het seizoen veel weidevogels als kieviten, tureluurs en grutto’s. Na Heiloo en de hoekige buitenwijken van Alkmaar komt de route in het oude hart van de stad waar minstens vierhonderd monumenten wachten op bezichtiging, waaronder de oeroude Waag.

Dag 2, Alkmaar – De Rijp, 20 km
Na 7 kaarsrechte kilometers (zie route-alternatief) komt de route bij het pontje over het Noord-Hollands kanaal. Aan de overzijde voert het Trekvogelpad in haakse hoeken door het ‘Land van Leeghwater’: polder zo ver het oog reikt. Verder water, gras, riet, rijen iele boompjes en af en toe een kerkspits, zoals die van Driehuizen, een rij fraaie houten huisjes in de kromming van een straat waaraan je ook café De Vriendschap vindt. Vervolgens doorkruis je over een asfalt een zee van groen: het grooen van de Eilandpolder, een veenpolder waar in het seizoen massaal rietzangers, lepelaars en goudplevieren neerstrijken. De Kleine Haag is een gezellig café met terras aan het water in Noordeinde. Hiervandaan zijn het nog ca 1,5 km naar het begin van dubbeldorp Graft-De Rijp. Even pauze bij het leuke museum (met terras) In ‘t houten Huis en dan 3 km asfalt naar het pontje bij Spijkerboor. Aan de overzijde volgen 7 km asfalt, die gaan over asfalt, maar wel door de vogelrijke Polder Jipser- en Wormerveld. Eindpunt is Wormer.

Gerelateerd

Delen

Waardering
62208
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Het Trekvogelpad: de mooiste etappes volgens Op Pad

 1. Hallo Nanda,
  Ik sprak vandaag mensen die n.a.v. van het artikel van jou het trekvogelpad liepen en ook museumhoeve Overslot aandeden. Helaas heb ik de uitgave waarin je artikel stond gemist, en zou het graag in de hoeve aan het publiek willen tonen. Is het mogelijk om een aantal exemplaren te ontvangen? Mijn adres is

  Hans vd Berg, beheerder van Museumhoeve Overslot
  p/a
  de Kryt 4
  1935 BL Egmond-Binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *