Trailrun in West-Noorwegen: Steil omhoog en gaan

De berg Skåla in het Noorse fjordengebied in de omgeving van Stryn is geen berg die direct tot de verbeelding spreekt. Hij ligt er rustig bij tussen de andere toppen. Gedurende 364 dagen per jaar gaan er af en toe wat mensen omhoog om te genieten van het uitzicht over de omringende bergen en het blauwgroene gletsjerwater. Maar alles wordt anders de dag dat de pallets met waterflesjes in de vroege morgen klaar staan voor de Skaala Uphill: 1848 m omhoog rennen. Ga er maar aan staan. Zaterdag 17 augustus 2013 ben je welkom.

Om te weten hoe dat voelt zijn wij een aantal jaren geleden na de wedstrijdlopers gestart. De snelheid wijkt niet veel af van die van een berggeit in nood achtervolgd door een vijand. Het is ongelofelijk om de behendigheid en het gemak te zien waarmee zij een berg beklimmen. Als je zelf iets versnelt weet je al gauw: dit ga ik geen 1800 m redden; dus krachten verdelen. Het voordeel van de minder hoge snelheid is dat we ook nog wat van de omgeving kunnen genieten. En dat doen dan ook de vele anderen die niet gekozen hebben voor het neerzetten van een recordtijd. Overigens zijn het mensen van alle leeftijden om ons heen met alle soorten kleding en schoeisel. Alhoewel er het meest Noors om ons heen klinkt zijn er toch verrassend veel anderstaligen hier de berg aan het bedwingen. Inmiddels is dit evenement ook aal behoorlijk internationaal geworden. Ze komen er voor uit Nieuw-Zeeland. Een van de snelste van deze berg is een Turkse loper.

Zelfs met een gemiddeld tempo toch al vrij snel op een flinke hoogte. De uitzichten worden dan ook al snel aantrekkelijk. De drankposten onderweg zijn zeer welkom want je raakt toch snel aardig wat vocht kwijt. Dus regelmatig aanvullen kan geen kwaad, zeker nu de zon er ook bij komt af en toe. Als we langzaam op het steilere stuk komen horen we de geluiden van de toppers: hun tempo is moordend. Het ziet er gemakkelijk uit zoals ze de berg over vliegen, maar wat zal dat een energie kosten. Omdat ik toch gewend ben meestal horizontaal te lopen is mijn tempo er juist niet hoger op geworden. Maar de top wordt af en toe langzaam zichtbaar tussen de wokenflarden.

Het laatste stuk gaat zelfs even boven de wolken. En dan de top: honderden tevreden en lachende gezichten. De Skåla bedwongen. Missie gelukt. Na een korte rustpauze ben ik weer voldoende op adem voor de afdaling. De mensen die nu omhoog komen zijn nog redelijk fris. Zelf ben ik blij dat het erop zit, dus alle tijd om het landschap in me op te nemen. Nu pas zie je hoe mooi de omgeving is. Voldaan sta ik na een tijdje weer beneden en kijk even terug naar de top: dit was echt een topper.

Meer informatie:
* www.skaala.no
* www.nordfjord.no/en/Product/?TLp=375967

Gerelateerd

Delen

Waardering
45406
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *