Toppen beklimmen in de Alpen

De Zwitser Ueli Steck is een van ’s werelds beste klimmers. Hij is klein, taai en kijkt met twinkelende ogen de wereld in. Een van zijn specialiteiten: snelheidsrecords vestigen op moeilijke bergen. Zo beklom hij op 13 februari 2008 de Eigernoordwand via de klassieke Heckmair-route in 2 uur, 47 minuten en 33 seconden. Hij relativeert zijn prestaties graag: ‘Hoeveel records ik ook in de bergen vestig, dat verandert helemaal niets aan de toestand van de wereld. Ik doe het omdat ik het graag wil. Ik ben nu eenmaal het liefste in de bergen.’

Bekijk het filmpje van Steck’s Eigernoordwand solobeklimming in 2 uur, 47 min en 33 sec

Ueli Steck speed solo Eiger record from toshiki on Vimeo.

Steck’s nieuwe prestatie is het beklimmen van alle 82 vierduizenders van de Alpen in 62 dagen. Hij had er 80 dagen voor uitgetrokken, maar tikte de top van de laatste berg, de Barre des Écrins (4102 m) in de Franse Écrins (bij Briançon), al na 62 dagen aan, op 11 augustus 2015 om precies te zijn. Hij legde grofweg 100.000 hoogtemeters te voet en 1000 kilometer op de fiets af, want Steck is op eigen kracht van de ene berg naar de andere gegaan. Hij vindt bergen beklimmen leuker dan het bijhouden van zijn website en daarom vind je meer informatie in de krant dan op zijn site! Wel kun je via zijn eigen site de gps-track zien die hij onderweg gemaakt heeft.

De turbo erop

Ook op zijn laatste berg, de Barre des Écrins, heeft Steck de turbo erop gezet, want volgens zijn gps-track stond hij rond 12 uur ’s middags op de top en was hij om half twee alweer terug in de hut. ‘Normale’ mensen, die alleen de lagere top de Dôme de Neige des Écrins (4015 m) doen, weten dat je niet zomaar in anderhalf uur van de top naar de hut loopt, alleen al vanwege de gemene tegenstijging naar de hut. Om 3 uur stond hij in het dal. Ik herinner me dat ik over de lange, hete afdaling naar het dal toch minstens 4 uur gedaan heb (een uitgebreid artikel over de beklimming van die vierduizender stond in Op Pad), zo niet langer. Steck begon zijn vierduizendertocht op 11 juni met de beklimming van de Piz Bernina (4049 m) in Graubünden, Zwitserland.

Eerbetoon Martijn Seuren

Steck was noch de eerste, noch de snelste man die alle 82 vierduizenders in één seizoen beklom. De twee Italiaanse berggidsen Franco Nicolini en Diego Giovannini hebben dit kunststukje eerder vertoond; zij deden het in 60 dagen. Ueli had het wellicht ook in 60 dagen kunnen doen, maar hij verkoos het om bij de herdenkingsplechtigheid te zijn van de Nederlander Martijn Seuren, die in juli om het leven kwam tijdens zijn beklimming van de Rochefortgraat in het Mont Blancgebied. Martijn en Ueli zouden gezamenlijk de Grandes Jorasses beklimmen. Als Martijn niet was gevallen, zou hij de eerste Nederlander zijn geweest die alle vierduizenders had gedaan. Martijn was daar al enkele jaren mee bezig en had er 77 beklommen. Tijdens deze laatste tocht zou hij in één klap de 5 ontbrekende toppen doen. Als de telling klopt, zijn er slechts 35 alpinisten op de wereld, die alle 4000-ers van de Alpen beklommen hebben, maar dan wel verspreid over meerdere seizoenen, of over hun hele klimcarrière.

Foto
Ueli Steck voor de Eigernoordwand tijdens de viering van ‘75 jaar beklimming van de Eigernoordwand’, juli 2013.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
67583
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *