Toetje van kruipbraam uit Scandinavië

Het is weer zo ver: het wordt weer een ware race op de cloudberry, het goud van de bergen en hoogvlakten in Scandinavië en Finland. Deze bijzondere vrucht (Rubus chamaemorus, kruipbraam in het Nederlands) is vooral in de veenrijke gebieden van Noord-Europa te vinden. De in Noorwegen aangeduide vruchten als multer, in Zweden als hjortron en in Finland als lakka zijn zeer populair. Ze worden verwerkt in toetjes, jams en likeur. Omdat de bessen op specifieke plekken voorkomen en zeer gewild zijn is het ieder seizoen een ware jacht om de eerste te zijn.

Barstensvol energie
In het begin van de zomer zijn de bessen te herkennen aan de helder witte bloemen. De planten zijn vaak te vinden op wat nattigere, veenrijke plekken. In een aantal weken maken de planten een enorme groeispurt als gevolg van de middernachtzon en de lange dagen. De bessen ontwikkelen zich dan ook in een zeer rap tempo en barsten van de energie. In de loop van de zomer rijpen de bijzondere geeloranje besjes daarna zeer snel. Tijd om te plukken. En dat brengt iedere jaar veel mensen op de been, want de vruchten horen in elke huishouding. In de meest luxe restaurant staat de cloudberry ook vaak op het menu als dessert.

Lekker met vanillie-ijs
De bezitters van zomerhuisjes in de noordelijke landen zijn vaak de eerste die de bessen weten te vinden. Ze kennen de plekken en weten ze jaarlijks feilloos te vinden en houden scherp in de gaten wanneer de bessen rijp genoeg zijn om te plukken. Voor ons als argeloze bezoekers zijn de bessen niet echt bijzonder omdat ze uit de hand niet echt lekker zijn. Het zijn typisch bessen om wat mee te doen. Wie het geduld heeft een paar uurtjes te plukken zal dus ook wat geduld moeten hebben er wat van te maken. Leuk om klaar te maken voor je tent. Even opkoken met een flinke hoeveelheid suiker is voldoende. Lekker met wat vanille ijs; eet smakelijk.

Gerelateerd

Delen

Waardering
46713
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *