Toerlanglaufen in Zweeds Lapland

Net terug uit Zweden kan ik zeggen dat het vroege voorjaar (of Gidádálvve zoals de Sami het noemen) in Zweeds Lapland een prachtige tijd is om een tocht in de sneeuw te maken. De temperaturen zijn doorgaans niet meer zo extreem, het is lang licht en er is nog volop sneeuw. Genieten geblazen!

 

Globale beschrijving van de tocht

We startten  onze tocht bij fjällstation Abisko. Via het Kungsleden liepen we door Nationaal Park Abisko naar de Abiskojaurestugorna en richting Alesjaurestugorna. Vlak voor deze hut verlieten we het Kungsleden en was de Vistasstugan de volgende hut op de route. Hierna volgden de Nallostugan en de Sälkastugorna. Daar zaten we weer op het Kungsleden. Via de Singistugorna en fjällstation Kebnekaise kwamen we bij het eindpunt: Nikkaluokta. Onderweg maakten we twee maal een dagtocht: naar de Rabots gletsjer en Kittelbacken, beide bij de berg Kebnekaise (met 2106m de hoogst van Zweden).

Winterweer in het voorjaar

Natuurlijk was het soms ook wel een beetje afzien. Bijvoorbeeld door harde wind, een nachtelijke storm waardoor we de tent uit moesten om die te draaien en een frisse nacht van -22℃. De vele sneeuw die de eerste dagen uit de wolken viel zorgde er helaas voor dat het noorderlicht bij Abisko niet te zien was. Maar het langlauft wel heerlijk met zo’n laag verse poeder! Toen ik tijdens een onbewolkte avond de wekker om 1 uur had gezet was het gelukkig wel donker en helder genoeg om aan het Kungsleden noorderlicht (aurora borealis) te bewonderen en te fotograferen.

Tips voor een voorjaarstocht

Neem een ooglapje mee om beter te kunnen slapen tijdens de al erg korte nachten eind maart, begin april. Blarenpleisters mogen niet in je EHBO-set ontbreken als je langlaufschoenen huurt. Benzine of powerfuel is alleen in de fjällstations te koop, in de berghutten is bijna altijd wel gas en zeker eten te verkrijgen. Hier kun je voor een schappelijk dagtarief ook je lunch nuttigen of weer even op temperatuur komen. De schuilhutjes met houtkachel aan het goed gemarkeerde Kungsleden lenen zich hier ook perfect voor. Goed adres voor de huur van tourlanglaufset en pulka is de Intersport in Kiruna. Dit stadje, waarvan de stadskern wordt verplaatst i.v.m. de ijzerertsmijn, is perfect bereikbaar per trein, bus en vliegtuig.

Foto’s:
1 Onderweg met de pulka.
2 Nacht aan de voet van de Nallo.
3 Spullen drogen in de zon, nabij Drakryggen.
4 Kungsleden. Vanuit ons tentje zien we het noorderlicht.
5 Globaal kaartje routeverloop

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
56047
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *