Tip 6 huttentochten met kinderen: Parc National de Vanoise

In het nationale park Vanoise liggen meer dan 100 toppen die hoger zijn dan 3000 meter. In het park vind je veel verschillende zeldzame dieren zoals de slangenarend en de reusachtige baardgier. Een goed netwerk van paden en hutten maakt het gebied ideaal voor een tocht met sportieve kinderen die gewend zijn om te lopen in de bergen. Omdat de tocht twee maal over een hoge pas gaat, is goed inlopen aan te raden. Er zijn verschillende varianten te bedenken en de website stelt je in staat om eenvoudig je tocht te plannen.

Georganiseerde huttentocht met het gezin maken?
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

huttentocht

Dag 1:
Aussois 1.473 m. – Montana 2.180 m. (250 hm, 1,5 uur)

De voorgestelde rondtocht begint in het dorpje Aussois, vlak boven Modane. In directe nabijheid van het bergdorpje liggen maar liefst vijf indrukwekkende forten die in de negentiende eeuw zijn gebouwd door Frankrijk om haar buitengrenzen te verdedigen. Vanuit hier gaat het eerst met een bergbaantje omhoog (altijd fijn om de eerste zware hoogtemeters niet te hoeven lopen). Daarna volgt een mooie wandeling bovenlangs twee meren naar de Refuge du Fond de l’Aussois.

Overnachten: Refuge du Fond de l’Aussois.
Alternatief: Refuge La Dent Parrachée (2.516 m)

Dag 2:
Col d’Aussois : 2.914 m. – Refuge du Roc de la Pêche 1.911 m. (600 hm, 4 uur)

Vandaag staat in het teken van een eenvoudige maar hoge col met prachtig uitzicht. Wie ontdekt als eerste de Mont Blanc aan de horizon? Na de col daalt het pad flink. Uiteindelijk komen we rond 1.920 meter in het dal van het riviertje de Chavière terecht. Een rustige afdaling (nog anderhalve kilometer) en je staat oog in oog met de comfortabele en gezellige Roc de la Pêche hut. Deze recent gebouwde hut beschikt zelfs over een spa om de spieren (van de ouders) weer in vorm te brengen. Energieke kinderen kunnen zich vermaken met tafelvoetbal.

Overnachten: Le Roc de la Pêche

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Dag 3:
Refuge de Péclet Polset 2.474 m. – Lac Blanc de Péclet 2.533 m. (900 hm, 3 uur)

Vandaag is nog een dag voor doorzetters : zo’n 900 meter stijgen brengt ons naar de volgende hut : de Refuge de Péclet Polset. Deze zeer moderne hut wordt door een enthousiast team gerund. Je kunt er heerlijke toetjes eten. Voor wie na een lange dag wil afkoelen: Vanaf de hut is het nog minder dan 100 meter stijgen naar het prachtige Lac Blanc de Péclet 2.533 m.

Overnachten: Péclet Polset

Vanoise-2

Dag 4:
Col de Chavière 2.796 m. – Refuge de l’Orgère 1.985 m. (350 hm, 4 uur)

Vanaf de refuge wordt de GR 55 weer opgepakt. Door een woest landschap leidt het pad naar de Col de Chavière, de tweede hoge col van deze rondtocht. Nu volgt een relaxte afdaling naar Orgère hut.

Overnachten: Refuge l’Orgère

Alternatief: Refuge de l’Aiguille Doran (1.835 m.).

Dag 5:
Via de GR 5 en de Col du Barbier 2.295 m. terug naar Aussois 1.473 m. (450 hm, 3,5 uur)

Allereerst een mooie rustige klim naar Barbier op ongeveer 2.350 m. Na de Col du Barbier daalt het pad flink naar het stuwmeertje Plan d’Aval (1.948 m.). Vanaf hier volgt een mooie afdaling via almweides naar Les Moulins. Nu is het nog maar een halve kilometer naar het startpunt van deze rondtocht: het dorpje Aussois (1.473 m.). Tijd voor taart en thee bij de bakker!

Tip 1:

Voorafgaand of na afloop van de tocht kun je slapen (en heerlijk eten) in een echt fort uit de negentiende eeuw. Meer informatie

Tip 2:

Er zijn voor stoere jongens en meisjes twee mooie 3.000’ers te beklimmen. Op dag twee kun je de Pointe de l Observatoire (3.016 m.) opgaan – 100 m. extra klimmen vanaf de col, T2. En voor geoefende wandelaars en klauteraars is na dag vier een extra dagtocht in te lassen naar de Rateau d’Aussois (3.124 m.) – 1.193 m op en neer vanaf de hut, T3. Lees de uitleg van de T-moeilijkheidswaarderingen.

Tip 3:

De route is goed bereikbaar met de TGV (Rotterdam-station Modane in 8 uur- www.sncf.com)

Benodigde kaart:

 • IGN 3534 OT, Les Trois Vallées Modane

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
77785
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

5 reacties op “Tip 6 huttentochten met kinderen: Parc National de Vanoise

 1. Vorige maand kwam ik deze 5 daagse wandeling tegen. Omdat het wat kort dag was tot onze vakantie, besloten om dit maar gewoon te gaan doen. En wat een avontuur!
  Ik ben samen met mijn dochter van 12 op pad gegaan. We hadden vorig jaar ook een aantal dagtochten gemaakt, maar we hadden nog nooit in een bergtocht geslapen. Allemaal nieuw dus, we vonden het erg spannend!

  Ik kan van alles vertellen over de wandeling, hoe leuk we het wel niet hebben gehad, geweldige ervaring en sportief avontuur. Maar het is teveel om op te noemen. Hieronder zal ik een aantal dingen gaan noemen, wie weet kan je er wat mee. Mocht je er niet uitkomen, mag je me ook mailen: bp.bosma@gmail.com

  Zal het voor jou ook de eerste keer zijn dat je een wandeling gaat maken? Hieronder tips, dingen die wij graag van tevoren hadden geweten:

  – Wat we onderweg ook wel merkten, is dat de voorbereiding erg belangrijk is! Zorg voor goed materiaal. Goede wandelschoenen, compacte kleding, handdoeken, lakenzakken!, genoeg flesjes voor drinken enz. (Ook de kinderen vinden het vast stoer om een rugtas te dragen met wat lichtere spullen en eigen drinken). Hierover is ook veel te vinden op internet. Wij hadden misschien wat teveel meegenomen, onnodige belasting voor onze schouders… maar ervaring voor de volgende keer.
  – Wij hadden geen wandelstokken, zagen veel anderen dit wel hebben. Achteraf hadden we ze graag mee gehad.
  – Neem dus drinkflessen mee (minimaal 2 liter pp). In de berghutten kan je het water bijvullen, zit vaak een speciaal filter tussen het smeltwater en de kraan. Wij hebben onderweg ook wel gewoon uit de beekjes gedronken en zijn niet ziek geworden… Neem ook een kaart en kompas en/of een GPS mee.

  Kosten en eten:
  – De overnachtingen in de berghutten zijn niet zo duur. Wat het prijzig maakt zijn de maaltijden en de ‘picknick’ (eten voor onderweg). Hier zou je op kunnen bezuinigen door bijv. zelf eten mee te nemen. Zo kan je ook een lunch voor de 2e dag mee kunnen nemen. Zelf avondeten zou ook kunnen, in veel hutten was er mogelijk om zelf te koken.
  – We zagen veel gezinnen samen doen met de picknicks. Als je met 4 personen bent, kan je ook 2 of 3 picknicks bestellen (afhankelijk of je zelf al wat eten mee hebt genomen). Je kan niet kiezen wat je meeneemt en krijgt gewoon een pakket mee. Vaak zijn deze erg uitgebreid. Brood met kaas, chips, snickers, koekjes, snoepjes, soms wat te drinken of fruit.
  – We hadden heel veel extra te eten meegenomen; o.a. snoepjes en mueslirepen. In ons geval iets teveel omdat de picknicks zo uitgebreid zijn.
  – Onthoud wel dat er van je verwacht wordt dat je al je afval mee terugneemt de berg af. Ook van de picknicks krijg je veel afval. Neem een klein vuilniszakje mee.
  – Je kan niet kiezen bij het eten, je eet met z’n allen wat de pot schaft (eten standaard rond 19.00u.) Wij zijn best moeilijke eters, dus dit was een uitdaging. Na 3 dagen Franse kaas, vage soepjes en pasta’s hadden we er op de 4e dag genoeg van en besloten we onze diner te annuleren. Toen hebben we zelf pannenkoeken en patat besteld, eigen wensen en een stuk goedkoper (tip), en we hoefden niet tot 19.00u te wachten.

  Berghutten:
  – Vaak slaap je met meerdere mensen op een kamer. Als je nog kan kiezen, kies het stapelbed bij het raam, liefst het bed zo laag mogelijk (Niet 3 hoog!). Het kan erg warm worden op de kamers, zorg dat het raam ’s nachts open staat.
  – Overleg ’s avonds even met je kamergenoten hoe laat iedereen op staat… al wordt hier vaak al rekening mee gehouden met de indeling van de kamers. (Mijn advies? Ontbijt om 7.00u)

  Route:
  – Zoals deze route is omschreven is het goed te doen voor kinderen van 12 jaar (onervaren, zoals mijn dochter). Ook zag ik kinderen van 8 jaar (en zelfs jonger) dezelfde routes lopen. Enige ervaring is dan wel vereist!

  – De 1e dag valt erg mee. Vooral als je de skilift neemt, is het een mooie opwarmer. Niet nodig om al in alle vroegte in de lift te zitten. (let erop dat de lift niet altijd gaat). Wel veel tijd voor leuke dingen tussendoor. Berghut wordt gerund door een Nepalees en een heel gastvrij team eromheen. Mooie eerste ervaring.

  – De 2e dag is verreweg het zwaarst. Een heftige klim gevolgd door een afdaling langs losliggende stenen. Wanneer je denkt dat je er bijna bent moet je nog een heel stuk langs een saai pad. Maar het uitzicht halverwege maakt alles goed! Heb je na de stevige klim energie over, neem halverwege een kijkje op het uitzichtpunt zoals omschreven bij tip 2, echt geweldig! Boven de berg ook internetsignaal, mooi moment om een gave foto naar het thuisfront te sturen en te laten weten dat het super gaat (hopelijk!). Minpuntje was voor ons de berghut; Roc de la Peche is veruit de duurste hut; we kregen er wel een privéslaapkamer en een eigen douche bij (was alleen bij deze hut), maar de gastheer was een knorrige Fransman die niet erg sympathiek was. Ook de spa (sauna) mochten we niet in; hij keek me gek aan toen ik het vraag, we waren met z’n tweeën en we moesten met minimaal 4 zijn… een echte domper.

  – Op dag 3 is de wandeling zelf wat minder. Eerst een heel stuk over de weg van dag twee. Daarna weer een stevige klim omhoog. Een waarschuwing vooraf: de grond langs deze lange weg is privégrond. Toen we daar een dammetje aan het bouwen waren, kregen we het nogal aan de stok met de boerin. Wij zijn toen maar doorgelopen en waren net na de middag in de berghut. We hebben toen onze tassen op de kamer gezet en zijn, achter de berghut, de berg omhoog gelopen (langs een meer) naar het sneeuw (Col de Soufre). Een stevige klim maar een gave ervaring! De echte gletsjer mag je niet op zonder gids, maar op het begin van de top ligt genoeg sneeuw om je te vermaken. Neem een (kleine) tas mee met genoeg eten en drinken, eventueel zwemspullen zodat na afloop de echte bikkels in het meertje (Lac Blanc) te kunnen zwemmen, er zijn wat weinig douchejes in deze hut, lekker zwemmen scheelt je later lang wachten.

  – Op dag vier wederom een pittige klim op de route; wanneer je denkt dat je er bent, moet je nog een heel stuk! Halverwege ligt het meertje Lac de la Partie, hier hebben wij gezwommen. Echt een hele leuke ervaring! We hadden er mooi weer bij, waardoor het best te doen was. De berghut is uiteindelijk bijna onderaan de berg (met auto helaas begaanbaar).

  – Dag 5 begint met een keuze, hoeveel energie hebben jullie nog? Voor de echte topsporters zou je de route over Col de la Masse kunnen volgen, wederom een pittige klim. Ook kan je route GR5 kunnen volgen. Ook hier is het eerste stuk best een pittig klimmetje, gelukkig grotendeels door het bos, waardoor het niet te warm is, gevolgd door een flinke afdaling. Wij hebben de laatste keuze gedaan, dit was voor ons pittig genoeg. De route vanaf het stuwmeer naar de skilift is wat vaag aangegeven. Zoek ’s ochtends even goed uit of de skilift vandaag gaat; na het stuwmeer kan je kiezen voor omhoog naar de lift, of omlaag richting het dorp.

  Overige:
  – In alle berghutten spreken ze ook Engels, behalve in hut 2.
  – Blijf altijd op de paden! Wij zijn twee maal eraf geweken omdat we dachten dat we een betere route hadden bedacht, maar dit was erg dom om te doen in de bergen, dit valt altijd tegen! Ook hadden we op dag 4 een smal paadje gevolgd, dit bleek van de bergmarmotten te wezen en was op het laatst niet te doen voor ons… zorgde voor een vervelend extra klimmetje.
  – Mocht je 4 dagen willen lopen, je zou bij hut 4 je auto neer kunnen zetten en dan naar hut 1 lopen. Dan slaap je in de overige nachten in hut 2 en 3, en ben je op dag 4 klaar.
  – Bang dat er iets verkeerd gaat en dat je als enigste op de berg loopt? Dat is zeker niet het geval. Onderweg kom je geregeld mensen tegen die evt. kunnen helpen. En voor de beeldvorming: in de ene hut sliepen we met ca. 20 gasten (hut 1), en in de grootste met over de 80 gasten (hut 3).
  – Belangrijkste tip: neem voldoende rust tussendoor, eten is pas om 19.00u klaar! Ben je veel te vroeg, dan moet je lang wachten, tijd waarin je tijdens de route ook had kunnen vermaken met dammetjes maken of torens van stenen; dit geeft de kinderen weer wat energie. Alleen op dag 2 niet teveel treuzelen, dit is de langste en zwaarste etappe.

  Hoe kijken wij terug op de wandeling? Wat een gaaf avontuur! Zeker een aanrader! Bereid je goed voor en zorg voor een onvergetelijke ervaring! Heel veel plezier!

 2. Bij de hierboven beschreven rondtocht ‘tip 6 huttentochten met kinderen’ staat geen moeilijkheidsgraad vermeld. Met de kinderen willen we kiezen voor een moeilijkheidsgraad 2. Geldt dat voor de beschreven rondtocht?
  Mocht dat niet zo zijn, zijn er dan alternatieve routes tussen de bovengenoemde hutten? Ik ben benieuwd.

 3. Klopt het dat je op dag 2 en 3 een stuk hetzelfde pad op de GR55 loopt (dus heen en weer)? Je kunt op dag 2 ook de route nemen via Pointe Ariande. Welke route zou hier bedoeld/geadviseerd worden? Wij lopen deze route met kinderen van 11 en 13 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *