Tip 1 huttentocht met kinderen: Lasörling Höhenweg

De Lasörling Höhenweg bevindt zich in Oost-Tirol aan de zuid kant van het lieflijke Virgental. De trektocht gaat door het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern. Er zijn verschillende varianten van de tocht mogelijk. De beschreven doorsteek bestaat uit zes wandeldagen van hut naar hut met goed gemarkeerde paden en prachtige uitzichten. Onderweg zijn er genoeg meertjes om op te frissen. Een ideaal gebied om met kinderen van de bergen te genieten, ook als je als ouders nog niet zoveel ervaring hebt met huttentochten.

Georganiseerde huttentocht met het gezin maken?
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

huttentocht

Lasorling-Hohenweg-2

Dag 1:
Guggenberg 1.120 m. – Zunig Alm 1.846 m. (700 hm., 2,5 uur)

De route begint boven Matrei in het gehucht Guggenberg (parkeerplaats). Vanaf daar is er een goed pad dat naar de alm loopt. Gelukkig gaat de weg deels door een koel bos. Op de Zunig alm word je gastvrij ontvangen door de waardin. De eerste apfelstrudel is verdiend.

Overnachten: Zunigalm

Dag 2:
Zunig Alm 1.846 m. – Wetterkreuz Hut 2.160 m.

Van Zunig alm kun je via een leuk meertje naar de Arnitz alm (1.848 m.) lopen. Een authentieke alm waar je ook iets ‘direct van de berg’ kunt eten en drinken (inclusief speelplaats voor kinderen). Opgefrist gaat de wandeling verder naar de Wetterkreuz hut 2.160 m. Vanaf hier komen onder andere de beroemde alpentoppen de Grossglockner en de Grossvenediger in beeld.

Overnachten: Wetterkreuz Hut

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Dag 3:
Wetterkreuz Hut 2.160 m. – Zupalpsee Hut 2.350 m. (250 hm. 1,5 uur + beklimming 400 hm extra en 2 uur)

Vandaag een rustige dag met mogelijkheid om een extra top te beklimmen. In anderhalf uur loop je naar de Zupalpsee hut (2.350 m.) gelegen aan een fotogeniek meertje. Vanaf de hut kunnen de sportievelingen nog de Zupalkogel 2.720 m. beklimmen.

Overnachten: Zupalpsee

Lasorling-Hohenweg-3
Lasörling Hut.

Dag 4:
Zupalsee Hut 2.350 m. – Lasörling Hut 2.300 m. (350 hm. 2,5 uur)

Een mooi pad dat niet al te veel stijgt en daalt brengt je naar de Lasörling hut. Dit opvallende achthoekige bouwwerk is in de jaren tachtig gebouwd door bergliefhebbers die wandelaars een mooi onderkomen wilde bieden in de bergen.

Overnachten: Lasörling Hut

Dag 5:
Lasörling Hut 2300 m. – Bergersee Hut 2182 m. (550 hm. 3 uur)

Vandaag gaan we over het Berger Torl, een pas van 2.700 meter. Ben je vroeg in het seizoen, informeer dan bij de waard over de condities van de sneeuw. Gelukkig is er na de afdaling alweer zo’n mooi zwemmeertje direct naast de hut. Na de apfelstrudel kan er dus weer een verfrissende duik worden genomen.

Overnachten: Bergersee Hut

Dag 6:
Bergersee Hut 2.182 m. – Prägraten 1.312 m. (900 m. dalen, 2 uur)

Alweer de laatste dag! Er zijn twee mogelijkheden: direct naar het dal of via een panoramaweg en de Lasnitzenalm (1.900 m.) terug naar Prägraten. Deze tweede optie geeft een mogelijkheid om vanaf het terras van de Lasnitzenhut nogmaals de indrukwekkende Grossvenediger te bewonderen. Vanaf Prägraten kun je een bus terug nemen naar Matrei.

Lasorling-Hohenweg-4

Tip 1:

Heb je niet zoveel tijd of wil je jezelf de eerste 700 hoogtemeters besparen? Je kunt de eerste wandeldag overslaan en met een taxi direct naar de Wetterkreuz hut gaan.

Tip 2:

Zijn jullie stoere (en ervaren) bergwandelaars, dan kun je bij goed weer misschien wel de Lasörling (3.098 m.) beklimmen! Vanaf de Lasörling hut is dit een flinke 1.200 meter stijgen, dus reken op een lange dag.

Tip 3:

De Lasörling Höhenweg heeft nog een uitdagender broertje: de Virgentaler Höhenweg. Een mooi doel voor een volgende zomer!

Benodigde kaart:

Kompass WK123 Matrei, Defreggen & Virgental (1:50.000)

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
77772
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

9 reacties op “Tip 1 huttentocht met kinderen: Lasörling Höhenweg

 1. Wij hebben afgelopen zomer een deel van deze tocht gelopen met onze zoons van 4 en 6 jaar oud. We zijn door een huttentaxi naar de wetterkreuzhut gebracht, om onze 4 jarige deze klim te besparen. Van daaruit naar Zupalsee. Dag 2 naar de Lasorlinghut. Dag 3 naar de Bergeralmhut, omdat we de overgang naar de Bergerseehut écht te gevaarlijk vinden voor de kids. Dag 4 terug naar beneden, naar Pragraten.
  De jongens vonden het heel leuk en hebben het fantastisch gedaan.

 2. Bergertorl wordt door alle instanties afgeraden om met kinderen te doen. Wij hebben ook de alternatieve route over de Bergeralm gelopen. Deze is goed te doen en op de Bergeralm kunnen je heerlijk authentiek pauzeren. Wel was de 6 uur lopen voor onze kinderen van 6 en 8 een hele opgave. De Bergerseehutte met puppies maakte een hoop goed.

  1. Hai Frits!

   Dank voor je informatie. Was het stuk vanaf de hut naar Berger alm goed te lopen voor jouw zoon/dochter van 6? Ik ben extra voorzichtig omdat Rogier schreef: “Het eerste deel door het bos naar de bergeralm is geen feest.” Ik heb vorig naar 4 dagen gewandeld samen met mijn zoon (toen 5), o.a. Kerschbaumer Törl. Het pad daar naartoe was behoorlijk smal met stijle rotsafgrond (en gerollig stein). Mijn zoon liep als een kiviet, ik vond het zelf te (in)spannend, zeker met bepakking voor 2 op mijn rug.

   Hoor je graag, thanks!

 3. Aansluitend op Grietje: Dag 5 (lasorling=>Bergensee) NIET doen met kinderen.
  Wel te doen als je met touwen kan werken.

  Een alternatief is onderlangs lopen: lasorlingHutte=>bergeralm=>bergenseehutte (heb je gelijk een extra etappe en een dag langer vakantie:-). Van de lasorlinghutte loop je over de weg en kan dan het bos in. Het eerste deel door het bos naar de bergeralm is geen feest (mss nog verder onderlangs lopen?). Bergeralm=> bergensee is wel een feest!

  1. Ha Rogier,

   Wat bedoel je precies met “geen feest”? En een andere vraag: bedoel je met “een dag langer vakantie” dat je op de Berger Alm ook kunt overnachten en dus in 2 dagen naar Bergensee kunt wandelen vanaf lasorling hutte?

   Dank je wel alvast voor je reactie!

   Groetjes,
   Ilona

 4. informatie te summier deze huttentocht dag 5 vind ik zeker niet geschikt met kinderen hiervoor heb je zekeringstouwen nodig kom al 20 jaar in dit gebied en deze route zijn al diverse mensen weggebracht met de helikopter snap hoe jullie deze tocht kunnen aanrader.?

 5. Dit lijkt een leuke tocht voor mij als alleenstaande ouder om met drie kinderen te doen van 10 en 14 en 14 jaar.
  Waar kunnen we deze boeken?

  Dank 06 24949353 Quirine Tacken

  1. Beste Quirine,

   Het is niet zo dat de tocht die beschreven wordt ook precies op die manier ergens te boeken is. Maar natuurlijk zijn er wel reisorganisaties die de tocht in een bepaalde vorm aanbieden. Op Google kom je al een stuk verder, maar ik heb een site voor je gevonden die je zeker verder zal helpen. Het gaat om een verslag van een tocht uit 2015 over de Lasörling Höhenweg, mét kinderen. De link vind je hier. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *