Wandelen Teutoburgerwald

Het gebied

Dag 1: Ahornweg

Je wandelt op de beboste flanken van het middelgebergte, met regelmatige vergezichten Je loopt over landwegen, door afwisselende bossen, langs beken en langs hagen die beschutting tegen de wind bieden. Diverse uitkijktorens bieden fraaie panorama’s. Prachtige dorpjes zijn er ook volop. Verder doe je het ‘groene dorp’ Georgsmarienhütte aan.

Dag 2 Hermannsweg

Bosrijke route weerom, die naar de Dörenther Klippen leidt. Deze klippen vormen een 4 km lang lint van bizarre, 20 m hoge rotstorens van zandsteen. Het ‘hockende Weib’ – een rots die lijkt op een zittende vrouw – steekt duidelijk
boven de rest uit. De Hermannsweg loopt door het plaatsje Tecklenburg, met een schilderachtig middeleeuws centrum met veel vakwerkhuizen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de ruïne van het kasteel met openluchttheater. Ook de Legge is bijzonder. In deze overbouwing (poort) werd het in thuiswerk geproduceerde linnen gekeurd, voordat het als Tecklenburger linnen kon worden verhandeld. Op de kerk is een plaquette bevestigd ter nagedachtenis aan de Nederlandse arts Johannes Wier, voor wie in 1884 te Tecklenburg ook een Wiertoren werd opgericht.

Wie de tijd heeft voor meerdere etappes kan kennismaken met het bijzondere landschap rond het plaatsje Hilter; de bijnaam van deze streek, ‘Borgloher Schweiz’, verraadt dat al.

De wandeltochten

Dag 1 (20 km): Van Bad Iburg-Urberge naar Georgsmarienhütte en via de Dorenberg weer terug naar Bad Iburg. Overnachting in Bad Idburg. Deze tocht is een combinatie van etappe 1 en 2 uit de Ahornweg.
Dag 2 (15 km): Brochterbeck – Dörenther Klippen- Drei Kaiserstuhl – Brochterbeck – Tecklenburg. Over de Hermannsweg.

Stijgen/dalen

Tijdens de wandeling gaat het grotendeels licht omhoog en omlaag. De klim naar de Orenberg(tot 331m) en naar de Dörenther Klippen (159m) vergen wat inspanning.

Markering/bewegwijzering

Alle routes zijn goed aangegeven. Een kaart is handig, maar niet noodzakelijk.

Verhard/onverhard

Driekwart onverhard bospad, een kwart verharde landweggetjes en plaatsjes.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Vervoer naar het Teutoburgerwald

Met de auto: Utrecht-A28 Amersfoort- A1 Apeldoorn-Hengelo-A30/E30 Osnabrück (afslag Osnabrück-Nahne/Bad Iburg).
Trein: Vanaf de Nederlandse grens gaat de trein meestal via een enorme omweg, waardoor je algauw een uur of twee nodig hebt om in ons startpunt Bad Iburg te komen (50 km van de grens).
Ter plaatse: Op de flanken van het Teutoburgerwald kun je je prima met de bus verplaatsen.

Overnachten

Onderweg zijn talloze mogelijkheden om te overnachten in pensionnetjes (vanaf € 40,- voor twee), hotels (iets duurder) en op campings.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2662
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *