Struinen in Midden-Noorwegen: Skarvheimen

In Midden-Noorwegen tussen Jotunheimen en de Hardangervidda ligt het minder bekende berggebied Skarvheimen. Een lekker stil gebied met mooie wandelroutes met vele berghutten van de DNT, de Noorse Toeristenvereniging. Dat zegt genoeg. We gaan met een bootje naar de Lungsdalshyyta en van daaruit op pad. Bergen aan alle kanten.

Relaxt leven

Lungsdalshytta is een van die berghutten, waar het leven relaxt verloopt. De beheerder houdt zich niet alleen bezig met de gasten, maar heeft ook de verantwoording over het boerderijgedeelte. Koeien, schapen en alles wat daar mee te maken heeft. Wat we te eten krijgen komt vers uit de bergen en het water in de omgeving. En wie ooit dacht dat het er alleen maar sober aan toe gaat blijkt zich behoorlijk te vergissen. Alleen wat je hier op tafel ziet staan verraadt de grote aandacht voor goed eten.

Aardig warm

In de avond wordt het hier nauwelijks donker, ook al zitten we in Midden-Noorwegen. Zwaluwen blijven maar doorvliegen tot laat in de avond. Als we de volgende morgen op pad gaan kijken we eerst naar de route. Die blijkt grotendeels langs het water te lopen, het Stolsvatna. Eigenlijk is het een verzameling meren bij elkaar. De temperatuur vroeg in de morgen is al aardig hoog, dus veel kleding kan al snel in de rugzak. Na een tijdje lopen kan ook de middelste laag uit, want het is aardig warm geworden, zelfs aan de rand van het grote water.

Erg verleidelijk

Na wat klimmen en dalen is het wel erg verleidelijk om een duik te nemen in het water. Heerlijk om direct lekker een eind het water in te lopen en af te koelen. Ook al is het water koud, toch geen probleem om er wat langer in te blijven. Op een of andere manier ga je er lekker van gloeien. En dan even opdrogen en weer verder. Het pad is gemarkeerd, maar het is toch goed om op de kaart te zien waar we zijn. Opvallend is trouwens het grote aantal bloemen dat je hier op je tocht tegenkomt. Skarvheimen is een prachtig gebied om rond te trekken en de keuze aan paden naar de verschillende hutten is groot. Mooi gebied om nog eens terug te komen.

Informatie

Skarvheimen ligt tussen de bergplaats Gol en de Aurland aan de gelijknamige fjord. Vanuit Ål (vanaf rw 7) voert een weggetje richting Vats naar Iungsdalshytta. Met een bootje is het mogelijk aan het eind van de tolweg bij de berghut te komen of over het gemarkeerde pad van de DNT naar de hut zoals beschreven. Van daaruit zijn diverse andere tochten te maken. Kaart, kompas en of GPS mee en gaan.

Handige sites

De Lungdalshytta
De Norske Turistforeningen
Fjell-Norge

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Fotobijschriften

1 In de avond wordt het niet echt donker.
2 De route is goed gemarkeerd, maar altijd leuk om te volgen op de kaart.
3 Iungsdalshytta ligt aan de voet van Skarvheimen aan het Stolsvatna.
4 In de vroege morgen op pad langs de bergen.
5 Hekken goed sluiten, anders gaan de schapen er vandoor.
6 Zoals vaker in de Noorse bergen: meer schapen dan mensen.
7 Aan het eten in Lungsdalshytta besteden ze graag alle aandacht.
8 Water aan alle kanten, neem je zonnebrand maar mee.

Op Pad liep ook de driedaagse route van Finse naar Aurland in Skarvheimen, bekijk hier de pagina.

Gerelateerd

Delen

Waardering
57619
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *