Steeds meer bivakzones in België

Af en toe moeten we het toegeven, Nederlanders hebben goede ideeën. Geïnspireerd door de paalkampeerterreinen, worden de laatste jaren in België steeds meer bivakzones aangelegd waar wandelaars en fietsers kunnen bivakkeren.

Bivakzones in Vlaanderen

In een paar jaar tijd werden dertien bivakzones aangelegd in Vlaanderen. Meer dan de helft op terreinen van Natuur & Bos, beheerder van grote natuurgebieden van de Vlaamse overheid. Er was in Vlaanderen aanvankelijk veel weerstand vanuit de campingsector tegen paalkamperen. Onterecht want bivakzones werken niet concurrentievervalsend, dat hebben de Nederlandse experimenten bewezen. Bivakterreinen blijven overigens erg eenvoudig en zijn dus niet te vergelijken met de moderne luxe van campings.

Regels bivakzones

Maximaal drie trekkerstenten en tien personen kunnen tegelijkertijd bivakkeren. De tent moet binnen 10 meter van de pomp geplaatst worden en er mag niet meer dan 48u verbleven worden. Verder wordt  vertrouwd op het respect voor medebivakkers en de natuur. Het leave-no-trace-principe geldt hier dus ook!

Inrichting bivakzone

Naast een grasveldje is een tentplatform vaak groot genoeg voor één tot drie tenten. Het is vergelijkbaar met ‘een pallet’ waarin nageltjes en haakjes zijn aangebracht waarmee je de meeste tenttypes voldoende vast kan plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om je tent vast te prikken in het gras. Een pomp met waswater is aanwezig. De kwaliteit van het water kan sterk verschillen: van vrij zuiver, reukloos tot ‘gekleurd’ water met een reukje aan. Het is aan te raden om drinkwater mee te nemen van elders. Op sommige bivakzones is vuur maken verboden. Waar het wel is toegelaten, is er een afgebakende vuurplaats in de vorm van een vuurkorf, vuurput of vuurkring te vinden. Opgelet: de aangeduide vuurplaats kan altijd worden afgesloten, met name bij verhoogd brandgevaar (niet uitzonderlijk tijdens het voorjaar). Het is aan te raden om het bij een klein vuurtje te houden om je op te warmen, voor de gezelligheid ’s avonds, of om iets te grillen.Er is geen toilet voorzien (uitzondering Meerdaalwoud met een droog toilet en Wortel met een chemisch toilet). Begraaf uitwerpselen en toiletpapier op voldoende afstand van de bivakzone. Er zijn soms ook rustbanken, vaak in de vorm van een halve boomstam of gelijkaardig. De toegenomen aandacht heeft er voor gezorgd dat de bivakzones soms vaak gefrequenteerd worden. Bivakplaatsen reserveer je niet vooraf en het verblijf is gratis.Wil je een rustig nachtje op een bivakzone? Kies dan bij voorkeur een dag buiten vakantieperiodes en weekenden. De kans is dan groot dat je alleen bent.

Bivakplaatsen Wallonië

De vraag naar legale bivakplaatsen is er groot, vooral door wandelaars die een stevige meerdaagse trektocht willen ondernemen. De aanleg van bivakzones komt in Wallonië veel moeilijker op gang, mede omdat jacht en bosbouw centraal staan. Het eerste interessante project werd ontwikkeld in de Viroinvallei en de uitgestrekte bossen rond Chimay. ‘La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay’ is een concept waarbij je over lange afstand bewegwijzerde routes kan volgen (Grande Randonnée) met onderweg bivakmogelijkheid. Een verschil met de Vlaamse bivakzones is dat je in de Viroinvallei slechts één nacht op dezelfde aangeduide plaats mag verblijven en dat tussen 16 uur ’s avonds en 10 uur ‘s morgens. Eerder ‘bivouac à la française’ dus. Er zitten nog wat kinderziektes in dit project, met name wat de terreinkeuze betreft. Soms ligt een  bivakplaats te dichtbij een drukke weg, is het terrein te sterk hellend of is het te beperkt afgebakend. Er zal een (Franstalige) topografische GR-gids verschijnen over dit trekking- én bivakproject in de Viroinvallei. Momenteel zijn zeven terreintjes beschikbaar als bivakplaats. Mogelijk komen er daar in de loop van 2014 nog twee bij (Boussu-en-Fagne en in de omgeving van Sivry). In de rest van Wallonië is het alsnog wachten op dergelijke bivakkeermogelijkheden. Je bent er momenteel vooral aangewezen op campings, bivakkeren met toelating van de grondeigenaar, of simpelweg discreet (maar in principe illegaal) vrij bivakkeren.

Op zoek naar bivakplaatsen?

Op deze website vind je per bivakplaats de locatie en voorzieningen maar ook de (langeafstands)wandel- én fietsmogelijkheden in de omgeving.

Fotobijschriften
Foto 1: Tent op het platform op bivakzone Wortel.
Foto 2: Tent op de bivakzone van Mazée (regio Viroin).
Foto 3: Soms is er een vuurkorf voorzien.
Foto 4: Logo van de bivakzones in Vlaanderen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
57992
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *