Wandelen Sierra de Montsant, Spanje

In Spanje kun je schitterend wandelen. In het Sierra de Montsant bijvoorbeeld, slechts twee uur rijden van Barcelona. Het is een paradijs dat bijna niemand kent, waar grootse wijnen vandaan komen en waar je grandioze tochten kunt maken. We zaten er een week en wilden er niet meer weg. Zó thuis voelden we ons.

Extra informatie bij de Sierra de Montsant

Het gebied
De Sierra de Montsant (Serra de Montsant in het Catalaans) ligt op 2 uur rijden ten zuidwesten van Barcelona. Het ligt in de provincies Catalonië, Tarragona en in het district Priorat. Het is een klein (ca 15 x 11 km), maar imposant gebergte dat grofweg bestaat uit enorme kloven (barranco’s), gortdroge plateaus en talloze kerkjes en kapellen die vaak diep in de rotsen liggen. De hoogste top is de 1163 meter hoge Roca Corbatera. Rond de standplaats Prades ligt een heel ander wandelgebied, de Muntanyes de Prades, dat zeker ook aantrekkelijke kanten heeft.
De Sierra de Montsant is niet zo’n hoog en uitgestrekt gebergte, maar je kunt er toch makkelijk verdwalen. Een groot deel van het terrein is bijzonder ruig en verlaten en je moet een ervaren bergwandelaar zijn met gedegen kennis van kaart en kompas om er je weg te vinden. Sinds 2012 heeft de Sierra de Montsant de status van Parc Natural. De dorpen rondom de Sierra de Montsant vormen een prima uitgangspunt voor een week lang afwisselende dagtochten of een meerdaagse trektocht. Door het gebied lopen diverse gemarkeerde langeafstandswandelingen die je met wat improviseren kunt koppelen tot een rondje. Op Pad maakte er 5 dagtochten.

Wat je moet weten voor je op pad gaat

Navigatie
Overwegend goede markeringen. Een aantal toeristenbureaus (oficinas de turismo) rondom de Sierra de Montsant geeft (Spaanstalige) boekjes of brochures uit met wandelingen. Bijvoorbeeld het oficina de turismo Priorat, als ook het Parc Natural in La Morera de Montsant.

Beste tijd
Door de geringe hoogte van de Sierra de Montsant én de invloed van de zee, is het gebied een groot deel van het jaar zeer geschikt om te wandelen. Beste maanden zijn vanaf maart tot begin november. Vanwege de hitte vallen juli en augustus af.

Eten, drinken, inkopen doen
In de dorpen rondom de Sierra de Montsant vind je altijd wel een winkel en een café/restaurant. In de Sierra de Montsant zelf is nauwelijks iets te vinden. In Escaladei kun je geweldig op het terras zitten van El Rebost. Hier wordt uitstekende wijn geschonken en kun je ook eten en slapen. Het hostal is alleen in het hoogseizoen geopend. Buiten het seizoen zijn hotels, restaurants en toeristenbureaus niet altijd of onregelmatig open. Dat geldt ook voor de accommodatie in Prades. Het vinden van water kan wel een probleem zijn. Neem per dag minstens 2 liter water mee.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Overnachten / Standplaats
Leukste standplaats (ook ’s avonds iets te beleven) is Prades, aan de oostkant van het Parque Natural. In Prades zijn supermarkten, geldautomaten, een bakkertje, een apotheek, een boekwinkeltje waar ze ook wandelkaarten hebben van de Sierra de Montsant en een winkel met huishoudelijke artikelen waar ze ook veldflessen, messen e.d. verkopen. Verder zijn er cafés en restaurants (pas na 21 uur open) en er is accommodatie, o.a. het sympathieke, eenvoudige hotel Fonda Espasa (15 min rijden van de Sierra de Montsant).
De camping van Prades heeft alleen vaste standplaatsen en bungalows, er is nauwelijks plaats voor tenten. In Siurana (een prachtig authentiek vestingplaatsje, gebouwd op een rotsklomp met een geweldig uitzicht) ligt buiten het wandelgebied, maar is een echte trekkerscamping met een restaurantje en mooie, ruime plekken. Een andere leuke (budget)plek is Refugio Montsant in het gehucht Albarca. Onregelmatig geopend. Vooraf reserveren.

Er naar toe
Vliegen: naar Barcelona (rechtstreeks) is de snelste en goedkoopste optie, verder met huurauto. Barcelona – Prades is ca 2 uur rijden, gedeeltelijk over tolwegen. Zie voor tickets en prijzen Transavia, Vueling, KLM en Iberia.
 Auto: Utrecht – Prades is ruim 1600 km
 Trein: Utrecht – Barcelona is 24 uur reizen, minimaal 4 keer overstappen, ca € 700 retourticket. Info en boeken bij: De Treinreiswinkel. Op de website van de Deutsche Bahn vind je een goede internationale routeplanner.

Vervoer ter plekke
Een (huur)auto is onontbeerlijk; er is weinig openbaar vervoer. Op het vliegveld van Barcelona zitten meerdere grote autoverhuurbedrijven.

Uitrusting
Een gemiddelde bergwandeluitrusting volstaat. In ieder geval bergschoenen van het type B, regenkleding en voldoende gevulde veldflessen. De mobiele telefoon werkt over het algemeen goed in de bergen, maar laat het in de diepe barranco’s afweten.
Een waarschuwing is op z’n plek. De Sierra de Montsant is dan misschien niet zo’n hoog en uitgestrekt gebergte, je kunt er makkelijk verdwalen. Een groot deel van het terrein is bijzonder ruig en verlaten en je moet een ervaren bergwandelaar zijn als je daarin terechtkomt. Een gedegen kennis van kaart en kompas is vereist. Zeker buiten het hoogseizoen kom je maar heel weinig andere wandelaars tegen.  Laat in ieder geval altijd bij je overnachtingsadres weten wat je plannen zijn en hoe laat je terug verwacht te zijn. In je rugzak horen standaard reddingsdeken, spiegeltje en fluitje.

Dag tot dag routebeschrijving (gegevens dateren van 2007)
Dag 1: Rondwandeling rond Prades, via de Tossal de la Baltasana (1203 meter) en de Mare de Déu de l’Abellera.
Markering: eerste deel over de GR 171, laatste deel over de GR 65-5. Tussendeel niet gemarkeerd.
Terrein: Grotendeels onverhard, stevige klim in het eerste deel. Veel bos/ half open terrein.
Gebruikte kaart: Muntanyes de Prades, 1:25.000, Editorial Piolet. Andere bronnen: Wandeling wordt gedeeltelijk beschreven in de brochure Prades, town of redstone. Verkrijgbaar bij het toeristenbureau in Prades.
Water: Geen waterbron onderweg!
Totale duur (excl. rust): ca. 4 uur

Deze rondwandeling begint en eindigt in Prades, voor de deur van Hotel Fonda Espasa. Je verlaat via de noordoostelijke kant Prades en je pakt aan de overkant van de T-700 (de weg tussen Prades en Mont Blanc) de rood-witte strepen van de GR-171  op. De weg slingert zich door het bos en pas op de top van de Tossal de la Baltasana wordt het terrein weer enigszins open (en heb je dus een verrukkelijk uitzicht). Vanaf de top volg je nu lange tijd een brede weg (die langs de Cova del Pere; een aantal ruïnes en ondiepe grotten) loopt. Deze weg moet je weer verlaten vóór dat je het waterbassin bereikt dat als een blauw rechthoekje staat aangegeven op de kaart. Het verlaten van het pad is cruciaal. Je doet dat op een soort open (picknick)plek aan de linkerkant van het pad. Deze steek je door via een klein paadje. Je komt dan op een ander breed pad dat je naar links, stijgend neemt. Bij splitsing wederom links en deze brede, rode weg dalend blijven volgen. Hij volgt min of meer een hoogtelijn. Het brede pad houdt abrupt op, maar er gaat een klein paadje verder onder een rots door.
Uiteindelijk kom je uit bij de Mare de Déu de l’Abellera. Je volgt een stukje de weg van de kapel af, dan linksaf. Op splitsing rechts aanhouden, even verderop pik je via een smal paadje de rood-witte GR-markering op (let op dat je de goede kant oploopt, is in noordelijke richting). Deze volgen tot Prades.

Dag 2: Rondwandeling vanaf Albarca, dwars door het hart van de Sierra de Montsant.
Markering: Eerste deel de GR-174, vanaf de Pi de la Carabassetta als tussenstuk de GR-171/ GR-174 en vervolgens vanaf Les Basselles weer de GR-174.
Terrein: Bijna 100% verhard, alleen een stukje in Albarca niet.
Gebruikte kaart: Serra de Montsant, 1:20.000, Editorial Piolet
Water: Zeer weinig water. Alleen water bij Toll de l’Ou (halverwege de route) en een kraantje bij Ermita de Sant Joan del Codolar.
Totale duur (excl. rust): Ca 6-7 uur

Een heerlijke, pittige wandeling waarbij je doordringt tot in het hart van de Sierra de Monsant. Veel uitzichten! De route is eenvoudig van tevoren op de kaart uit te zetten en onderweg volg je de GR-markeringen. Alleen even opletten waar je de ene route verlaat en de andere oppikt. Wij hadden alleen even kort problemen bij de Crist de la Sang. We liepen hier iets te ver door, maar konden vrij makkelijke de goede route weer oppakken. Het advies is om zo vroeg mogelijk met deze tocht te beginnen. Op warme dagen kan het ondragelijk heet worden op het plateau (zeker het stuk aan de zuidkant). Je kunt  je auto makkelijk parkeren in Albarca, voor de deur van de Refugi Montsant Albarca. Eventueel kun je dag ervoor arriveren en daar overnachten, dan weet je zeker dat je vroeg op pad kunt. Qua natuurschoon is dit wellicht de mooiste route in de Montstant. Het landschap verandert voortdurend en de imposante barranco’s geven je een geweldige indruk hoe ruig en verlaten de Sierra de Montsant eigenlijk wel niet is. Onderweg passeer je twee Ermita’s waarvan de Ermita de Sant Joan del Codolar de interessantste is.

Dag 3: Rondwandeling vanaf La Morera de Montsant naar de Grau del Carrasclet en Grau del Barrots.
Markering: Route is niet gemarkeerd, maar wel staan er op sommige punten wegwijzers.
Terrein: Grotendeels onverhard, alleen de aanloop vanuit La Morera de Montsant is verhard.
Gebruikte kaart: Serra de Montsant, 1:20.000, Editorial Piolet
Water: Géén water.
Totale duur (excl. rust): ca. 3-4 uur.

Deze wandeling is kort, maar door het klimmen en klauteren over ladders en langs staaldraden wel heel spectaculair. Door dat geklauter is de tocht absoluut ongeschikt voor wandelaars met hoogtevrees. De klimstukjes zijn weliswaar kort, maar de  grepen en treden zitten soms ver van elkaar en een aantal keer is het wringen geblazen om verder te komen. Wij parkeerden de auto op een parkeerterreintje aan de noordkant van La Morera de Montsant. Dat parkeerterreintje is te bereiken door aan het begin van het dorp links aan te houden en bergop te rijden. Dat vermijd je dat je het dorp in moet rijden, want het gedraai en gekeer met je auto in de akelig nauwe straatjes valt in het niet met wat je verderop de berg als wandelaar staat te wachten…. Zoek naar een bordje met Grau del Carrasclet en/of Grau del Barrots, maar houd in ieder geval Grau del Carrasclet en/of Grau del Barrots, maar houd in ieder geval Grau del Carrasclet zo lang mogelijk aan. Op een gegeven moment loop je onder imposante rotswanden door; met markeringen wordt de doorgang naar boven aangegeven. Vanaf  hier begint een lange en spectaculaire klim naar de Grau del Carrasclet die je letterlijk bereikt door je over de rand te trekken. Vanaf hier is een stuk vlak en hou je links aan om bij de Grau del Barrots te komen. Via deze nauwe doorgang daal je weer af en op ca. 850 meter pik je de route weer op die je heen ook hebt gevolgd. Neem de tijd voor deze route en geniet van het fabelachtige uitzicht tussen de Grau del Carrasclet en de Grau del Barrots. Er zijn wat vlakke platen waar je uitstekend je lunch kunt wegwerken.

Dag 4: Rondwandeling vanaf La Vilella Baixa over La Figuera
Markering: Route is (deels) gemarkeerd met een lokale bordjes en wegwijzers en deels met de rood-witte strepen van de GR 171.
Terrein: Het beginstuk is grotendeels onverhard, ná de Pont de Cavaloca heb je een stuk verhard en ook rondom La Figuera loop je vrij lang op een verharde, maar rustige weg.
Gebruikte kaart: Serra de Montsant, 1:20.000, Editorial Piolet
Water: Water in La Figuera, verder geen mogelijkheden
Totale duur (excl. rust): ca. 5 uur

Deze wandeling is op allerlei manieren in te korten of juist uit te breiden. Wij kozen voor deze dagtocht omdat we ook een indruk wilde krijgen van de randen van de Sierra de Montsant. Hier wordt veel wijn verbouwd, maar vind je ook fruit- en amandelbomen. Het was niet de mooiste wandeling, omdat het eerste deel rond de Barran co dels Bassots over een aantal brede, deels begroeide plateaus loopt en dat gaat op een gegeven moment vervelen. Maar het deel rond La Figuera is wel weer fraai, zeker omdat je vanaf het dorp een schitterend rondom panorama hebt. Het middagdeel van La Figuera en de auto bij La Vilella Baixa is ook prachtig, juist omdat je dan inderdaad tussen de wijn en de fruitbomen loopt.
De auto hebben we een halve kilometer ten westen van La Vilella Baixa neergezet, op een punt dat als Pujada de la Creu  op de kaart staat. Je moet goed opletten dat e niet meteen verkeerd loopt, in het begin even goed links aanhouden en klimmen naar de Grau dels Bous. Hier naar het oosten en bij Corral de Cal Masip de barranco oversteken en aan de overkant weer terug.
Doorlopen tot aan natuurlijke (natuurlijke) brug Pont de Cavaloca. Vanaf hier zoek je het (bijna droge) stuwmeer op en klim je een stukje door de wijnvelden naar de verharde weg, waar je de rood-witte markering oppakt. Steil klimmen tot aan La Figuera. Vanaf La Figuera loopt er een goed gemarkeerde, plaatselijke route terug naar de auto. Het is alles bij elkaar nog een behoorlijk pittige afdaling.

Dag 5: Rondwandeling vanaf de Ermita de Sant Antoni langs de Punta de la Junca
Markering: Route is in het begin en aan het einde gemarkeerd met rood-witte markeringen. Het eerste deel volg je de GR 65-5 (een onderdeel van de route naar Santiago), vervolgens volg je een niet gemarkeerde (maar wél goed bewegwijzerde) route en het laatste deel volg je de GR 171 die je ook al op de eerste dag hebt gevolgd. Om bij de Ermita terug te komen, verlaten we die route aan het eind weer.
Terrein: De route is bijna geheel onverhard, alleen het beginstuk vanaf de Ermita tot aan de Coll del Prat is verhard.
Gebruikte kaart: Serra de Montsant, 1:20.000, Editorial Piolet
Water: Toll de la Mula (soort picknickplaats) en een bron bij de Sant Bartomeu de Fraguerau (als je die verlenging neemt). En het eerste stuk loop je vaak langs de Riu, daar is dus volop water.
Totale duur (excl. rust): ca 6 uur (met verlenging 6,5 uur)

Dit was net als de eerste dag ook een prachtige, lange en pittige wandeling door het hart van de Sierra de Montsant. Toch was hij niet hetzelfde! In ieder geval is er onderweg meer water én daardoor krijg je een veel groenere indruk. Prachtig is het uitstapje naar de Bartomeu de Fraguerau dat geheel verscholen ligt tussen de rotsen en het groen (je loopt vanaf de hoofdroute heen en terug naar deze kapel).
De rotspartijen zijn vandaag ook gepolijster en de barranco’s smaller.

* Extra route in het gebied: La Ruta dels Refugis van ca 80 km.

Kaarten en gidsen
Gedetailleerde wandelkaarten:
* Serra de Montsant, 1:20.000, Editorial Piolet, € 14,50. Deze kaart heb je nodig voor alle  wandelingen in de Sierra de Monsant.
* Muntanyes de Prades, 1:25.000, Editorial Piolet, € 14,-. Deze kaart heb je nodig voor de rondwandeling rond Prades. Ook in Spanje te koop.

Overzichtskaarten:
* Mair, Costa Brava, 1:200.000, (Tarragona, Barcelona, Gerona, Andorra, Perpignan), € 9,50.
* Michelin 574 Regional, Aragón, Catalunya, 1:400.000, € 8,95.
* Mapa comarcal de Catalunya, 1:50.000. Uitg. Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de  Catalunya. Te koop in Spanje, € 9,-.

Gebiedsgidsen:
* Rother Wanderführer: Costa Daurada – Katalonien Süd, Barcelona bis NP dels Ports, € 14,95.
Handzaam gidsje met 50 wandelingen van een paar uur tot maximaal een dag, soms te combineren tot meerdaagse wandelingen. Onderverdeeld in moeilijkheidscategorieën. Wandelingen ingetekend op kaartjes. Vermelding van horeca.  Ca 5 wandelingen in of bij de Sierra de Montsant.

Algemene gidsen:
* ANWB, Gouden Serie, Spanje oost en zuid , € 18,95.
Samen met de Trottergidsen hét Nederlandstalige alternatief voor de Lonely Planet en de Rough Guide. Ideaal voor de zelfstandige vakantieganger die een bepaald gebied wil verkennen en vooral vrij wil reizen.
* Trotter/ Catalonië – Barcelona, 2005, € 19,95.
Praktische, lichtgewicht reisgidsen. Sober opgemaakt maar wel informatief. Vooral veel praktische info m.b.t. eten en slapen. De toeristische gebiedsinfo is meestal vrij beknopt, maar tegelijk ook to the point, kritisch en eigenzinnig.
* Michelin (Groene Gidsen)/ Catalonië-Barcelona (Nederlandstalig), € 22,50.
Beroemde reisgidsen, bekend vanwege het doeltreffende waarderingssysteem m.b.v. sterretjes. Van het gebied worden alle plaatsen goed beschreven, op alfabetische volgorde. Kleinere plaatsjes en excursies worden beschreven vanuit een regionale hoofdplaats Capitool/ Barcelona en Catalonië.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans te koop bij elke gespecialiseerde boekhandel. De algemene reisgidsen en kaarten zijn ook te koop via de (web)winkel van de ANWB.

Adressen en sites

* Landnummer Spanje is 0034

* Spaans Verkeersbureau
Laan van Meerdervoort 8-A,
2517 AJ Den Haag
T: (070) 346 59 00
E: infolahaya@tourspain.es
I: www.spain.info
* Klik door en je vindt uitstekende informatie over de wandelpaden in Spanje. De GR 171 (Pínos-Paüls) en de GR 174 (de Sender del Priorat) in de Sierra de Montsant worden ook beschreven.

* Oficina Municipal de Turismo Prades
C. Muralla, 5
43364 Prades
T: (0034) 977 86 83 02
E: turisme@prades.cat

* Hotel Fonda Espasa
Plaça Sant Roc, 1
Prades
T:(0034) 977 86 80 23 / 667 510 995
http://www.prades.info/index.php/ca/guia-comercial/hotels-allotjament-prades/habitacions-casa-de-pages-/67-restaurant-hotel-prades-fonda-espassa.html

* Hotel Restaurant La Siuranella
Sgr Montle – Indiana
C/ Rentadors, s/n.
43362 Siurana
(Cornudella de Montsant – Tarragona)
T: (0034) 977 821144
E: siuranella@siuranella.com
I: www.siuranella.com

* Refugio Montsant Albarca
Carrer de la Plaça, s/n
Cornudella de Montsant, Tarragona
T: 620864150
http://www.madteam.net/refugios/montsantalbarca815m/

* De Treinreiswinkel
Breestraat 57,  2311 CJ Leiden
Singel 393,  1012 WN Amsterdam
T: (071) 513 70 08
E: info@treinreiswinkel.nl
I: www.treinreiswinkel.nl

* www.muntanyesdeprades.com/. Informatieve site voor het gebied rond Prades. Zeker voor restaurants, hotels e.d. in Prades e.o. kun je op deze site terecht. Engelstalig.

Meer weten over wandelen in Spanje? Ga naar het artikel ‘De 10 mooiste wandelgebieden van Spanje‘.

Downloads

 • Artikel: Wandelen Sierra de Montsant, Spanje
 • Eerst eenmalig registreren om bestanden te kunnen downloaden.
  Het e-mailadres wordt niet zichtbaar voor andere bezoekers.
  Stuur mij ook de Op Pad nieuwsbrief


Gerelateerd

Delen

Waardering
1040
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Wandelen Sierra de Montsant, Spanje

  1. Beste Dico,

   Nee, er zijn geen gps-tracks van deze tocht. Het is al weer tien jaar geleden dat ik hier liep; het gps was toen nog geen gemeengoed. Maar met een goede wandelkaart kom je er zeker uit. Bovendien is er ook op het internet wel het een en ander te vinden en kun je ter plekke terecht bij informatiecentra. Mooi gebied, zou het zeker doen. Maar vermijd de warme zomermaanden!

 1. Goed om te horen Hendrik. Het is al weer enige tijd geleden dat ik hier was, maar alleen maar goede herinneringen. Mooie bestemming ook voor het najaar. Laat even weten als je die kant opgaat en nog verbeteringen hebt. Succes!

  Roel van den Eijnde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *