Schaatstocht Vikingarännet in Zweden

Nederland is hét land van de schaatstochten. Dat is duidelijk. Maar vlak Zweden niet uit. Sinds eind jaren negentig hebben de Zweden de Vikingarännet: 80 km schaatsen in één richting. En als het even meezit, de wind in de rug. In Nederland moet je maar afwachten of je tochten kunt rijden en of er een Elfstedentocht komt. In Zweden gaat dat anders; daar plannen ze een tocht gewoon ieder jaar op een vaste datum in. IJs genoeg.

Dikke plak ijs
Tussen de studentenstad Uppsala en de hoofdstad Stockholm ligt ieder jaar een dikke plak ijs. Dat is al eeuwen zo. En vaak sneeuwt het in deze regio minder dan in andere delen van Scandinavië. Geen wonder dat de meeste schaatsliefhebbers juist in deze regio zo actief zijn. Toen eind jaren 90 het Zweedsschaatsavontuur voor Nederlandse schaatsers gestart werd onder leiding van gidsen, groeide al snel het plan van de organisatie van een schaatstocht. De Vikingarännet was geboren.

Uniek in de wereld
Zweden is al uniek vanwege het grote aantal schaatsliefhebbers op natuurijs – de meeste winters schaats je er van november tot begin april – maar deze tocht is enig in zijn soort. Waar ter wereld schaats je in één richting? Je schaatsen onderbinden, liefst kluunschaatsen, want er moet flink gekluund worden, je rugzak met spullen voor onderweg en gaan. De Vikingen achterna, die gingen zo ook vanuit de binnenlanden van Zweden naar open zee met hun boten. De schaatsers trekken al jaren half februari over het dikke ijs naar de Zweedse hoofdstad.

Traditie
Ondertussen zijn er al heel wat tochten verreden en jaarlijks ontdekken steeds meer Nederlandse schaatsliefhebbers dit bijzondere fenomeen. Enkele marathonrijders uit ons land gingen er al eerder met de prijzen vandoor toen de tocht ook een wedstrijdtocht was. Inmiddels is het vooral een prestatietocht. Veel Zweden zien het als een tocht die je gedaan moet hebben net als de Vasaloppet, de beroemde langlaufwedstrijd waarvoor ze uit de hele wereld komen. Als het even mee zit gaat de Vikingarännet dezelfde kant op. Een van de organisatoren,  Anders Tysk, kent het ijs als geen ander. Als schaatsgids verkent hij het ijs wekenlang. De helft van zijn bestaan zwerft hij over het ijs in zijn woongebied Stockholm.

Schaatsende rayonhoofden
Omdat de Zweden ook sterk zijn in het doorgeven van ijsberichten en ervaringen is er voortduren een goed beeld van de ijstoestand in de regio. Anders Tysk brengt deze omstandigheden in beeld om belangstellenden voor te lichten over de schaatsmogelijkheden. Dankzij een intensief met de betrokken gemeenten is er enige jaren geleden de ‘Vikinga Slyngan’ ontstaan, een traject dat ook buiten het evenement onderhouden wordt. Nu zijn de Zweden al blij met sneeuwvrij ijs, dus is het minder glad dan wij misschien gewend zijn, maar met de Zweedse kluunschaats is hier goed te rijden. Dit jaar staat het evenement gepland voor zondag 16 februari. En reken maar dat er weer wat schaatsende Vikingen op de been zijn.

Meer informatie:

Foto’s 
1.
Tussen Uppsala en Stockholm ligt een geveegd schaatstraject van 80 km.
2. In één richting naar het einddoel.
3. Op zijn tijd een break.
4. Een lang lint door het Zweedse kustgebied.
5. Af en toe even bijkomen met wat warme drank en mensen langs de kant.
6. Wie kluunschaatsen heeft is zonder meer in het voordeel…
7. En af en toe langs een stadje, Sigtuna, de oudste stad van Zweden
8. En wie in de omgeving woont koerst gewoon met de fiets terug naar huis.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Delen

Waardering
51956
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *