icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zweden, Noorwegen en Finland, mensen schaatsen op het ijs
Gebiedsinformatie

Schaatsen op natuurijs in Zweden, Noorwegen en Finland

  • 04 november 2016
  • Door: Fred Geers
  • Fotografie: Fred Geers

De data voor de natuurijsevenementen in Noorwegen, Zweden en Finland zijn (al voor de herfst) weer vastgesteld. Anders dan in Nederland kunnen de Scandinavische landen en Finland verzekerd zijn van natuurijs. Elke winter kun je er maandenlang schaatsen. Er zijn zelfs winters dat op sommige plaatsen van oktober tot april geschaatst is. Hoofdseizoen is januari tot en met maart. Vandaar dat dan de meeste evenementen gepland zijn.

Zweden spant de kroon met het aantal evenementen. In dit land, zeker nabij Stockholm, valt het minste sneeuw. Voor het langdurig schaatsen is dat een groot pluspunt. De Zweden schaatsen het liefst ongeveegd ijs én liefst steeds op andere plaatsen. Vaak zorgt de wind wel dat een dunne sneeuwlaag over de grote ijsoppervlakten weer verdwijnt. Als wij in Nederland weer het kunstijs op gaan, zijn er in het noorden van Zweden vaak ijsprimeurs, waarbij de schaatsers het natuurijs op gaan. Schaatsers hebben er een lange reis voor over om de eerste te zijn op de nog ongereden ijsvlaktes. Vooral de ondiepe bosmeertjes en moerasachtige gebieden bieden het eerste ijs.

Image
Ook in het noorden: nooit alleen zomaar ergens het ijs op. Veiligheidsattributen mee en een gids verkent de route én de ijsdikte.
Veiligheidsattributen mee en een gids verkent de route én de ijsdikte.
Image
schaatsen-in-zweden-2
Met de kluunschaats over alle soorten ijs.

Twee soorten schaatstochten
In de noordelijke landen zijn er twee soorten verschillende tochten te maken. De eerste, en meest beoefende vorm, is die op eigen gelegenheid met gidsen die het ijs kennen en volledig bepakt zijn mét veiligheidsuitrusting. Ze gaan daarmee over het dunste nog net verantwoorde ijs in het begin. Een tweede vorm is het deelnemen aan bestaande tochten met vaste afstanden, een beetje zoals wij dat kennen. De data voor de belangrijkste van die tochten zijn vóór de herfst al weer vastgesteld. Een van de klassiekers van Zweden is de Vikingarännet, een 80 km traject van de studentenstad Uppsala naar de hoofdstad Stockholm. Veel Nederlanders hebben deze tocht al ontdekt, net als de plekken Falun, Orsa en Mora. Maar Noorwegen en Finland blijven niet achter als het om evenementen gaat.

Image
 Vikingarännet: in één richting van Uppsala naar Stockholm.
Vikingarännet: in één richting van Uppsala naar Stockholm.

Steeds meer interesse
Noorwegen mag dan het land zijn van de wedstrijdschaatsers, de Zweden winnen het verreweg als het om de afstand gaat en het aantal beoefenaren. Alleen al de schaatsclub van Stockholm heeft meer dan 10.000 leden. De velen meren, de grote aandacht voor veiligheid en de organisatie én infrastructuur maken Zweden eigenlijk tot schaatsland nummer een. Maar steeds meer Noren ontdekken ook het lange-afstand-schaatsen op natuurijs. De cultuur lijkt de laatste jaren duidelijk om te slaan van kijksport naar outdooractiviteit om zelf te beoefenen. Steeds meer langlaufers doen het schaatsen ook erbij. Ook de Finnen hebben steeds meer interesse in het schaatsen op natuurijs. Deze winter zijn er veel mogelijkheden en er komen er steeds bij. Wie wil kan met de trein zo even schaatsen midden in het Finse merengebied bij Punkaharju. Op naar een winter met maandenlang schaatsen op noordelijke natuurijs.

Meer informatie: Nordicskatingcenter (evenementen, tochten en bestemmingen).

Image
Eindeloos schaatsen op grote meren.
Eindeloos schaatsen op grote meren.