Roofvogels in De Onlanden van Groningen, Nederland

Nadat het water in 1998 dreigde het Groninger Museum binnen te stromen, sloegen overheden de handen ineen en maakten van het laaggelegen gebied aan de westrand van de stad een moeras annex waterberging. 1700 hectare in totaal. De resultaten zijn verbluffend. Waar tot voor kort de natuur een enigszins kwijnend bestaan leed, bloeit het nu als nooit te voren. In het gebied, dat sinds een paar jaar De Onlanden wordt genoemd, is het weer goed toeven. Vogelsoorten die jarenlang het gebied links lieten liggen, komen terug en hebben hun bijzondere vriendjes zoals roerdomp, porseleinhoen en bruine kiekendief meegenomen.

Naast het feit dat de stad Groningen nu minder kans heeft op natte voeten, is het gebied ook nog eens een prachtig uitloopgebied geworden. Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, fietsforensen zoeven nu door de natuur in plaats van langs een drukke weg, voor wandelliefhebbers zijn nieuwe rondjes ontstaan en ook aan kanoërs is gedacht. Kortom, het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

Bidden voor het eten
Ik kom er – ook al ben ik meer een bosjesman – graag, vooral in deze tijd van het jaar. De jubelende uitbundigheid van het voorjaar ontbreekt natuurlijk, maar dit is wel de tijd van de roofvogels. Vooral de ruigpootbuizerd heeft mijn warme belangstelling in deze koudere tijden. In eerste oogopslag verschilt hij niet zoveel van de ‘gewone’ buizerd. Zijn buik is wat zwarter, zijn staart witter, zijn polsvlekken voller en zijn vleugels iets langer. En hij bidt wat uitgebreider voor het eten dan zijn neef.

Nu bidt – oftewel al vleugelklappend stil staan in de lucht op zoek naar prooidieren – de gewone buizerd inderdaad ook, net als de torenvalk en de visarend. Dat vrome gedrag is dus geen uniek kenmerk voor de ruigpootbuizerd, maar toch veroorzaakt zo’n klapwiekende silhouet telkens weer een hartsprongetje. De gedachten dwalen bij mij onmiddellijk af naar het verre noorden, waar de ‘ruigpoten’ broeden en lemmingen vreten. En als er dan ook nog even een blauwe kiekendief door het blikveld schuift, is het noordelijke gevoel helemaal compleet.

Meer informatie over natuur in De Onlanden is te vinden op de website van Wim van Boekel: www.natuurindeonlanden.nl.

 

Fotobijschriften
Foto 1. Biddende torenvalk.
Foto 2. Een van de vele nieuwe fietspaden en –bruggen in De Onlanden.
Foto 3. Ruigpootbuizerd in de Onlanden
Foto 4. Ochtendschemer in De Onlanden, aan de rand van de stad Groningen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
51508
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *