Rondom de Steirische Kalkspitze, Oostenrijk

In de Niedere Tauern, ter hoogte van Schladming, liggen de Steirische en Lungauer Kalkspitze. Deze twee kalkbergen liggen als een eiland midden in een zee van kristallijn gesteente. Van veraf zijn ze goed te zien; twee bleke en nagenoeg onbegroeide kalkbergen tussen donkergekleurde en begroeide bergen. Tijdens deze afwisselende wandeling rondom de Steirische Kalkspitze kom je naast de twee bergtoppen ook langs drie meren en verschillende landschappen.

Glashelder water
Met de auto, of liever met de wandelbus, rijden we vanaf Schladming, het Preuneggtal in tot aan de Ursprungalm. Bij dit pittoreske almdorp begint onze wandeling naar het Brotrinnl, een kleine pas, van waar we de Oberhütte en het gelijknamige meertje zien liggen. Na een korte afdaling zitten we aan de oever van de Oberhüttensee met zijn glasheldere water. Dit meertje ligt precies op de Alpenhoofdkam, die de Alpen in noord en zuid verdeelt. Nét voor het beekje in het meertje uitmondt, deelt het zich in twee – de ene helft stroomt de noordkant van de Alpen af en voedt de Oberhüttensee terwijl de andere helft de zuidkant afstroomt. Pas na zeshonderd kilometer komen ze in Kroatië weer samen.

Vanaf de Oberhüttensee wandelen we verder naar de Akarscharte, een kleine col die de Lungauer van de Steirische Kalkspitze scheidt. Hier kunnen we kiezen; rechts omhoog naar de Lungauer Kalkspitze of links naar de Steirische Kalkspitze. Wandelaars die last hebben van hoogtevrees kiezen liever de „Lungauer“. Behalve dat deze makkelijk is te bewandelen, is hij bovendien 12 meter hoger dan de „Steirische“. Het pad naar de Steirische is smal en loopt langs een steile helling.

Bergen en gletsjers
Opvallend is de geologische opbouw van beide bergen. Beide bestaan voornamelijk uit kalkgesteente (dolomiet om precies te zijn), terwijl de toppen uit een laag van een paar meter kwartsiet bestaan. De uitzichten van beide toppen is geweldig. Links de Oberhüttensee, rechts de Untere en Obere Giglachsee midden tussen de ruige bergtoppen van de Schladminger en Radstädter Tauern. In het zuidwesten zien we de vergletsjerde bergen van de Hohe Tauern, met de markante Ankogel, Grossglockner en Grossvenediger. Verder naar het noorden staan de imposante en steil omhoog ragende kalkmassieven van Hochkönig, Tennengebergte en de Dachstein, met de indrukwekkende zuidwand er direct tegenover. In het oosten ligt de Hochgolling, met 2862m de hoogste berg van de Niedere Tauern. Dus zo ‘nieder’ is dit deel van de Tauern dan toch niet…

De Niedere Tauern
Tot aan de Akarscharte nemen we dezelfde weg terug, voordat het dan verder bergaf gaat naar de Giglachsee. De Giglachsee is één van de tientallen bergmeren in de Niedere Tauern. Gedurende de ijstijd waren de Niedere Tauern door gletsjers bedekt. De diepe dalen en de talrijke keteldalen zijn overblijfselen uit deze tijd, net als de tientallen grotere en kleinere meertjes die middenin deze ketels liggen. Hierdoor heeft dit gebergte de meeste bergmeren in de oostelijke Alpen. Bij de Giglachsee aangekomen, is een bezoek aan de Giglachseehütte of de Ignaz-Mattis-Hütte de moeite waard. Behalve het goede eten zijn de verhalen van beide huttenwaarden net zo interessant als het gebied zelf! Na een half uurtje bergaf komen we bij de Ursprungalm aan en rijden we met de wandelbus weer terug naar Schladming.

Foto 1. De Oberhütte en Oberhüttensee. (Coen Weesjes)
Foto 2. De Obere Giglachsee en de met water gevulde dolinen (zinkgaten) die onderaards worden gevoed en een ander waterpeil hebben als het meer. (Coen Weesjes)
Foto 3. Vanaf de top zijn de Untere en Obere Giglachsee al te zien. (Coen Weesjes)
Foto 4. De Steirische Kalkspitze met daarachter de Lungauer. (Coen Weesjes)
Foto 5. Begin- en eindpunt is de Ursprungalm, een klein huttendorp middenin de Schladminger Tauern. De ‘Steirer Käse’ die hier wordt geserveerd is een regionale specialiteit. (Coen Weesjes)

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
48184
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *