Reddingvlucht Air Zermatt, Zwitserland

Onlangs heeft Air Zermatt zijn 40.000ste reddingvlucht gemaakt. De jubileumvlucht werd uitgevoerd op de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt: de Dom.

Gletsjerspleet

Een groep van vier toerskiërs was bezig met de beklimming van de Dom, toen een van hen in een gletsjerspleet viel. Het ongeval vond plaats ongeveer honderd meter onder de top op 4400 meter. Gelukkig waren de toerskiërs ingebonden aan een touw en konden de kameraden voorkomen dat het slachtoffer dieper viel. Terwijl de drie met gespannen touw op redding wachtten, steeg op de basis van Air Zermatt de reddingshelikopter op. Niet veel later bleek dit de 40.000ste keer te zijn dat de reddingsdienst in actie moest komen, sinds de oprichting van het bedrijf in 1968. Het slachtoffer werd lichtgewond uit de spleet getakeld en voor controle naar Zermatt gevlogen.

Pioniers

Air Zermatt werd in 1968 opgericht door een apotheker die snelle medische hulp wilde waarborgen voor de inwoners van het afgelegen Zermatt. Vele technieken werden in het Zwitserse bergdorp bedacht en uitgeprobeerd, waarna de ideeën wereldwijd werden verspreid. Enkele voorbeelden zijn de inzet van de ‘driepoot’ bij gletsjerongevallen, en het gebruik van het MERS (Multi Evacuation and Rescue System) dat samen met de longline wordt gebruikt om in één vlucht zes personen van een lastige plek (kabelbaan, berggraat) te evacueren. Het was ook Air Zermatt die de eerste longline-redding uitvoerde uit de Eiger noordwand (1971) en de Badile noordoostwand (1975). Vandaag de dag komen de rode helikopters jaarlijks 1600 keer in actie voor gewonde berg- en wintersporters.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
57027
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *