Rakhiv Brinza festival in Oekraïne

Oekraïne kent een rijke culinaire geschiedenis met een smakelijk aanbod. ‘Borscht’ (bietensoep) en ‘blintsi’ (kleine pannenkoekjes) kennen we allemaal. Maar ‘brinza’ en ‘vurda’, wat is dat nou? Het zijn de kazen die door de herders in de zomermaanden van de verse melk worden gemaakt. Ik durf bijna te beweren dat je dat (de producten en levenswijze), op die schaal en authentieke wijze, in geen anders Europees land – en zonder EU-subsidie – meer zal vinden.

Muziek, dans en kaas
Veel Oekraïners hebben een koe of geit. In de wintermaanden staat de koe op stal, maar in de zomermaanden gaan ze dagelijks naar buiten. In de omgeving van de bergen (de Karpaten) gebeurt dat op speciale wijze: de dorpsbewoners vertrouwen hun koeien en geiten toe aan de ‘hoofdherder’ en zijn ‘knaapjes’. Ze trekken voor een paar maanden de bergen in, naar die ene hut met die sappige weiden in de omgeving. Elk jaar weer, begin juni. In de dorpen wordt dat groots gevierd met muziek en dans, veel dorpen uit de omgeving tonen hun specifieke kazen, klederdracht, zelfgestookte dranken. Ook wordt het vee vooraf gemolken om te zien hoeveel melk het afgeeft. Dit krijgt de eigenaar terug in equivalent kaas, het surplus is voor de herders.

Veertig tot vijftig koeien
Tijdens die maanden wonen de herders non-stop in de bergen. Ze gaan wel eens ‘naar beneden’ voor een kerkdienst of een goede wasbeurt. Ze hebben meestal zo’n veertig tot vijftig koeien, soms enkel schapen en geiten. De dieren worden drie keer per dag gemolken en de rest van de dag zijn ze de hort op. Herdersknaap en hond erbij. De kaas wordt direct verwerkt: of rauw met stremsel gemend (‘vurda’) of met stremsel gemengd en gekookt (‘cir’, wat kaas betekent). De kazen worden boven in de herdershut gelegd om te roken – het vuur in de hut brandt altijd. Die ‘cir’ wordt in het geval van ‘brinza’ (een soort Parmezaanse kaas), later nog gemalen en met zout gemengd. Een heerlijke pittige, brokkelige kaas die prima past bij het typische Karpaten gerecht ‘banosh’ (polenta gekookt met ‘smetana’, zure room).

Het is prachtig om bij de herders langs te gaan en te lunchen. Je koopt zelf wat tomaten, brood, en koffie of chocolade (cadeau) en neemt kaas af tegen een ruime vergoeding. Met een beetje geluk krijg je er een glaasje zelfgestookte drank (‘samahon’) erbij.

Brinza Festival
Begin september was het Brinza Festival in het bergstadje Rakhiv. Dat ligt in de provincie Transkarpaten en herbergt een levendige bergcultuur, voornamelijk door de etnische bevolkingsgroep ‘Hutsulen’. Vol trots lieten de bewoners hun producten proeven, werd er muziek gemaakt (op de foto zie je een ‘trimbita’, een heel lange hoorn van berkenhout) en in klederdracht gesierd. Een groot vuur werd gestookt. Er waren twintig teams uit diverse regio’s die wedijverden voor de eerste prijs voor de beste brinza. Er waren honderden bezoekers uit binnen- en buitenland. Een prachtige afsluiting van een mooie zomer. De brinza staat stevig aangestampt in de houten vaten, dus daar genieten we de komende maanden nog van.

Foto’s: Tilia Maas Geesteranus (met dank aan Vasyl voor informatie en foto’s. Hij heeft een prachtige accommodatie: Rakhiv Plai)

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
49617
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *