Raften en kanoën in de Oekraïense Karpaten

In Oekraïne kan je prachtige watersporten beoefenen. White-water rafting in de Karpaten bijvoorbeeld, familie-kanoën op de Dnistr of zee-kajakken in de Zwarte Zee (maar nu af te raden omdat dat onderdeel is van de door Russen toegeëigende Krim). De mogelijkheden zijn legio en het seizoen is zojuist weer geopend. Kortom, boek je ticket naar Lviv en ontdek Oekraïne!

LR-Image00163

White-water rafting en solo-kajakken in de Karpaten

In de lente smelt de sneeuw in de bergen en zwellen de rivieren aan. De beste rivieren om te kajakken en raften zijn Zwarte Cheremos, Witte Cheremosh, Prut, Zwarte Tisa, ‘Kaars’, Mizunka, ‘Weerstand’ en Striy. Je vindt er mooie watervallen en stroomversnellingen. Reken op wildwaterniveau 2 tot 4, dus ervaring of een gids zijn een pre. Als de rivieren voller zijn kan het niveau zelfs oplopen tot 5 (voornamelijk van toepassing op passages van de Rod, Mizunka en Zwarte Tisa). Laat je goed informeren waar die passages zich bevinden. Je kunt op veel plekken in- en uitstappen, om er te komen heb je een auto nodig.

LR-DSC_2656

Kanoën op de Dnistr

Wie een langere, rustige kanotrektocht wil maken – met familie of georganiseerd – doet dat het beste op de Dnistr. Samen de rivier afpeddelen, op kampvuurtjes koken en slapen in tenten. Maar ook de rivieren Zbruch Strypa, Seret, Zuidelijk Bug, Desna en de Sluch lenen zich goed voor ontspannen kano- en (rubberen) boottochten. April tot en met oktober zijn de beste maanden. Varend door het laagland aan de voet van de Karpaten ben je omgeven door caňyons, kliffen, bossen, watervallen en grotten. Je komt langs oude kastelen, kloosters, kerken en je slingert langs dorpjes waar je verse appeltjes en melk kunt kopen of met een beetje geluk een verse borscht (rode bietensoep).
De moeilijkheidsgraad van de rivieren is over het algemeen laag, ongeveer 1-2. Op de Zuidelijke Buh, bij het dorp Mehya, vlak na het stadje Pervomaiska is een passage waar je goed moet opletten. Oostelijk van Ivano-Frankivsk is een mooi beginpunt; daar wordt de rivier mooi breed en is de natuur prachtig. Met 4-8 dagen maak je een prachtige tocht. Je kan zelf tot aan de Zwarte Zee varen! Dan vaar je een lang deel langs de Oekraïns-Moldavische grens, waarna je werkelijk Moldavie in vaart, langs de hoofdstad Chisinau.

LR-Image00050

Wildkamperen

Overnachten kan overal, want in Oekraïne mag je wildkamperen! Maak je een kampvuurtje, let dan goed op dat het vuur uit is als je vertrekt. Wees niet verbaasd als je buren krijgt: veel Oekraïners vinden het heerlijk om met de auto naar de rivier te rijden, de barbecue aan, muziek en vodka erbij. Je kunt ook overnachten in een cottage of slaapzaal van buitensport- en gidsenbedrijf Komande TURE. Ze hebben twee locaties, allebei in Ivano-Frankivsk provincie: een in de Karpaten (‘White Elephant’ in Dzembronya) en een aan de Dnistr (‘White Bizon’ in Luka, bij Horodenka). Vanuit beide locaties kan je prachtige andere tochten en activiteiten ondernemen. Vanuit Dzmebronya de hoogste bergen van Oekraïne beklimmen, o.a. Pip-Ivan (2028m) en Hoverla (2061m) en mountainbiken. Vanuit Luka kan je fietsen, kastelen bezoeken, en eens rondkijken bij bierbrouwerij ‘Mykulynetske’.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

LR-Image00077

Evenementen

Er worden in het gebied veel watersport-evenementen georganiseerd, hieronder een selectie uit het totale aanbod:
• 11 – 16 april – White Water Festival
• 17 – 19 april – Kayakerski- kajakwedstrijd “Iedereen die de dam breekt” op Zwarte Cheremosh
• 23 – 24 mei – Marathon op de Dnjestr “Without a Paddle”

Informatie

Wil je meer informatie of mee op een van de tochten, mail dan met Volodya van Komanda TURE: volodymyr.horon@ture.com.ua

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
64526
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *