Overstromingen in de Franse Pyreneeën, Frankrijk

Ton Joosten waarschuwt wandelaars
Dinsdag 18 juni 2013 zijn er op verschillende plaatsen ernstige overstromingen geweest in de Pyreneeën. Hevige regenval zorgde er samen met de smeltende sneeuw uit het hooggebergte voor dat de menige rivier veranderde in een kolkende watermassa. Vooral de westelijke Pyreneeën zijn getroffen. De Gave de Pau heeft de meeste schade toegebracht. De beroemde bedevaartsgrot in Lourdes staat onder water, meer dan duizend mensen zijn geëvacueerd, bergdorpen zijn onbereikbaar geworden, wegen zijn afgesloten. Op internet zijn filmpjes en foto’s te zien. Vreselijke beelden. Gelukkig heeft het weer vandaag een kleine verbetering laten zien, maar nog lang niet zijn alle wegen weer berijdbaar.

Kijk op de website www.cg65.fr en naar www.lasemainedespyrenees.fr voor het laatste nieuws.

In “mijn”streek (Couserans – Ariège)  is de situatie minder ernstig, maar ook hier zijn overstromingen geweest.

De oorzaak zit enerzijds in de nog altijd enorme hoeveelheden sneeuw die in de bergen liggen, de hoge temperaturen van de afgelopen dagen (zondag en maandag rond de dertig graden) in combinatie met de overvloedige regenval. En helaas is het zo dat een herhaling van het drama tot de mogelijkheden behoort.

Adviezen voor wandelaars
Boven de 2000 meter zien de Pyreneeën er nog winters uit. Er ligt nog heel veel sneeuw, op veel plaatsen meer dan een meter. Het zijn landschappen die passen bij maanden als maart en april. In het hooggebergte loopt de natuur ver achter. Ik denk dat het onverstandig is om nu of de komende twee à drie weken een trektocht door het hooggebergte van de Pyreneeën te maken. En als je dan toch wilt gaan, zorg er dan voor dat je in ieder geval stijgijzers en pickel bij je hebt. Het beste is om even geduld te hebben. Alleen wandelaars met veel ervaring in het hooggebergte en het wandelen onder winterse omstandigheden zouden nu de hoogte moeten zoeken.

Wie de Pyreneeën in gaat om een wandeling te maken, raad ik aan zich goed te informeren alvorens op pad te gaan. Winter, voorjaar en het noodweer van gisteren hebben op sommige plaatsen een ravage aangericht. Paden zijn soms onbegaanbaar, hellingen zijn ontbost, beken kunnen niet worden overgestoken. Ook op bescheiden hoogte kun je soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Informeer vooraf bij toeristenbureaus en kijk op internet, bij voorbeeld op de sites van de berghutten.

Problemen met de GR 10
De GR 10 is de bekende LAW die dwars door de Franse Pyreneeën gaat. Menigeen begint in de loop van juni aan dit geweldige avontuur en normaliter is dit een goede periode om aan de GR 10 te beginnen. Maar nu dus niet.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Ook op de GR 10 kunnen op veel plaatsen nog grote hoeveelheden sneeuw liggen. Gisteren arriveerden bij mij twee wandelaars die de GR 10 volgden. Zij hadden grote problemen gehad met het traject Luchon – Fos (sneeuw, beken die je niet kunt oversteken) en hadden de etappe Fos – Refuge d’Araing overgeslagen omdat een deel van het traject nog vol sneeuw ligt. Een verstandige beslissing. Het is helaas zo dat de GR 10, die normaal gesproken goed te volgen is, nu nog vol lelijke obstakels zit.

Ook voor de GR 10 geldt dat je je goed moet laten informeren. Vraag bij elke gite d’étape en berghut wat de moeilijkheden zijn op de komende etappe.

Mijn persoonlijke mening is dat het beter is met de GR 10 in het hooggebergte van de Pyreneeën nog even te wachten.

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
44414
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *