Op sneeuwschoenen door de stille Vogezen

Het middelgebergte van de Vogezen biedt voor avontuurlijk ingestelde wandelaars volop mogelijkheden tochten op sneeuwschoenen. Je kunt bijvoorbeeld deze prachtige vierdaagse tocht maken en in zeer eenvoudige, onbemande hutten overnachten.

Vierdaagse sneeuwschoentocht door de Vogezen

Dag 1: la Petite Suisse, 15 km / 5 uur

Dit avontuur begint bij het treinstation in Urmatt. Daar wijst de GR53 je de weg naar de waterval van Nideck en vervolgens naar de top van de Schneeberg. Statige bossen, rotsformaties en steile hellingen. De naam ‘het Klein Zwitserland van de Elzas’ is niet verkeerd gekozen. Eerst voert de route door een open landschap, met misschien weinig sneeuw. Maar naarmate je dieper de Vogezen intrekt, wordt de wereld witter en stiller. Met de waterval van Nideck als één van de hoogtepunten. Via de boswachterij van Nideck wandel je naar de top van de Schneeberg. De dichte loofbossen maken plaats voor imposante naaldwouden. Op 15 minuten onder de top vind je de onbemande berghut van de Schneeberg. Géén sanitair, géén elektriciteit, maar wel een kleine open haard en drinkwater uit een nabij gelegen bronnetje. Prachtig uitzicht over het dal van Wangenbourg-Engenthal! Liefhebbers kunnen ook naar de zeer primitieve zandsteengrot van de Umwurf, met een fascinerend 270° panorama over de noordelijke helft van de Vogezen en de Elzas.

LR-image_00003-(2)

Dag 2: Over woeste hoogten, 12 km / 4 uur

Via de GR53 of lokale trails, zet je koers naar de Col de Hoellenwasen. De route gaat over bergkammen naar de Urstein en de verlaten boswachterij Hengst. Tenslotte leidt een trail door ruig veengebied naar de stenen schuilhut Grosmann. Daar kun je gratis overnachten in een voormalig verblijf van bosarbeiders. Vooral bij veel sneeuw zijn sommige trajecten moeilijk begaanbaar en minder goed te vinden!

LR-image_00009-(2)

Dag 3: Naar de Dersou, 15 km / 5 uur

Je hebt een stevige wandeling voor de boeg, door een afgelegen bosgebied. Vanaf de hut Grosmann kies je een route naar de Baraque Carré. Bossen en niets anders dan bossen. Regelmatig een mooi beekdal of vergezicht tussen de bomen. De Baraque Carré is voornamelijk geschikt om er te schuilen. De Col d’Engin, waar een bunker uit de eerste wereldoorlog onder de weg doorloopt, is je volgende stop. Dan naar de hut Dersou. Je hebt nog even een gemarkeerd trail, maar verderop zul je je eigen spoor moeten trekken. De Dersou heeft een open haard en kan nèt vier personen herbergen. Een paradijsje in de wildernis, dat iedereen vrij mag gebruiken.

LR-image_00008-(2)

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Dag 4: Tussen de Donons door naar Schirmeck, 15 km / 5 uur

Je daalt vanaf de Hut Dersou helemaal af naar de bovenloop van de vallei van het beekje Plaine. Enkele kilometers door ongebaand terrein stroomopwaarts en vervolgens over paden naar de col tussen de twee Donons. Voordat je verder gaat naar je eindbestemming Schirmeck, wil je wellicht één van de toppen bezoeken. De Donon (1008m) <<link:http://nl.wikipedia.org/wiki/Donon>>
met de bekende tempel op de top, of de Petit Donon (960m) met veel herinneringen uit de eerste wereldoorlog. Neem er voldoende tijd voor! Vanaf de Donon kun je diverse trails naar Schirmeck volgen. Vanaf de Petit Donon lukt dat alleen via dezelfde weg terug naar de col. Reken in beide gevallen op minimaal 2 uur lopen.

LR-image_00007-(2)

Informatie sneeuwschoentocht Vogezen

Routes

Dit traject gaat door een doorgaans zeer rustig gebied, ver van de drukte in de Hoge Vogezen. De voorgestelde route volgt in grote lijnen de GR53. Met behulp van de topografische kaart, kun je gemakkelijk je eigen wandelroute samenstellen. De club Vosgien onderhoudt een dicht en goed gemarkeerd netwerk van paden.

Topografische kaarten

IGN 1:25.000 no 3616OT le Donon+ no 3716ET Mont Ste-Odile + no 3715OT Saverne/Sarrebourg

Hutten onderweg

1. Abri du Schneeberg: N48° 35.989 E007° 17.483 – onbemande hut met haard en slaapzoldertje, brandhout en waterbron op 150m
2. Abri du Grosmann: N48°.55.903 E007° 211.67 -onbemande hut met kachel, brandhout, regenwater. Slaapzolder buiten gebruik
3. Abri du Dersou: N48° 31.211 E007° 08.614 – klein houten boshutje, met haard, brandhout, waterbron op 1200 meter

De hutten zijn voor iedereen gratis toegankelijk*. Met een verzoek om deze hutten – in het weekend – slechts voor één overnachting te gebruiken. Het kan heel goed voorkomen dat je de hut moet delen met andere wandelaars. In de directe omgeving van zo’n hut kun je ook een bivak maken.

*Bij de abri Dersou kun je ene zekere Phillip treffen. De ‘Louis de Funès van het woud’ die meent dat de hut van hem is. Laat je niets wijsmaken, iedereen mag er gebruik van maken!

Een ruig en primitief alternatief is het grofbivak van de Umwurf, zonder voorzieningen! Op 40 minuten lopen van de Schneeberg. Coördinaten: N48° 35.481 E007° 18.134. Zet die coördinaten in je gps, anders vind je ‘m niet!

LR-nogmaals-image_00006-(2)

Sneeuwcondities

De Vogezen zijn tussen half december en half maart redelijk sneeuwzeker vanaf 600 à 800 m. De kwaliteit van het sneeuwdek is vaak sterk wisselend: regelmatig méér dan 100 cm, soms zo goed als niets. Valt het een beetje tegen met de sneeuw … in de Vogezen kun je altijd mooie wintertochten maken!

Waarschuwing

De Vogezen zijn een middelgebergte en de weersomstandigheden kunnen in de wintermaanden zeer snel omslaan. Hevige sneeuwval, mist, storm en ijzel kunnen een trektocht in meer of mindere mate beïnvloeden. Wees daarop voorbereid en check vooraf deze site.

LR-image_00004-(2)

Openbaar vervoer

De treinstations van Urmatt en Schirmeck liggen aan het traject tussen Straatsburg en St-Die. Er zijn ongeveer tien verbindingen per dag. De reistijd tussen Urmatt en Schirmeck (als je een auto achterlaat) is ongeveer 15 minuten.

Informatie op maat

Als je meer wilt weten of als je specifieke vragen hebt: stuur dan een mailtje naar me randoloup@gmail.com

Gerelateerd

Delen

Waardering
62318
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

7 reacties op “Op sneeuwschoenen door de stille Vogezen

 1. In de planning van deze tocht twijfel ik aan de juistheid van de coordinaten van ‘abri du grosmann’ beschreven op deze site.

  1. Ik weet het niet zeker, want ik heb het nog niet gelopen, maar logischerwijs denk ik dat de tikfout m zit in de coördinaten waar nu N 55 staat, welke eigenlijk N 35 zou moeten zijn.
   Dan kom je denk ik beter uit..

 2. De hogere delen van de Vogezen hebben verse sneeuw. Men verwacht dat, vanaf vrijdag a.s. ook in het bovengenoemde gebied voldoende sneeuw gaat vallen om een wandeling op sneeuwschoenen te kunnen maken. Ik houd je op de hoogte!

 3. Bij voldoende sneeuw, kom je ook op ski’s een heel eind. Teminste als je ervaring hebt. Al kan het zijn dat je voor een aantal steile smalle paden, een alternatief moet zoeken. Met name in het massief van de Schneeberg. Naast de gemarkeerde paden, vind je ook onverharde bosweggetjes, die je kunt kiezen.

 4. En nu ook wederom,
  een zeer mooi uitgebreide info over de Vogezen in de Winter..
  Le Donon – Cabin Le Dersou … goede herinneringen aan en goed vrienden aan overgehouden …

  gr J@siu !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *