Op sneeuwschoenen door de Karpaten, Oekraïne

Het zijn ongelofelijk spannende en treurige tijden voor Oekraïne. Sinds november 2013, toen de nu op de vlucht zijnde president Yanukovych op het laatst afzag van het ondertekenen van het EU-handelsverdrag, strijden duizenden Oekraïners voor een democratischer Oekraïne. Waarin corruptie en vriendjespolitiek geen rol meer spelen. Waarin Rusland niet langer het land in zijn greep houdt. Waarin Europese waarden worden nageleefd (zonder direct lid van de EU te willen worden). Er zijn in totaal rond de honderd doden gevallen. Vreedzame self-defence groepen bewaken overheidsgebouwen en straten, er komen snel presidents- en parlementsverkiezingen, elke dag vinden er hervormingen plaats.

Het land staat op zijn kop
Maar de bergen, die machtig verlaten Karpaten, blijven rustig liggen. Afgelopen maand trok ik er doorheen. Aangezien de onlusten zich voornamelijk in de hoofdstad Kyiv afspeelden, was het veilig voor de buitenlandse bezoekers om te komen. We hebben voornamelijk de regio Chorno Hore (Zwarte Bergen) bezocht. Daar liggen de hoogste bergen en heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en Roemenië.

Observatorium Pip-Ivan
Een van de mooiste tochten was een sneeuwschoentocht met een groepje enthousiaste Nederlanders die 9 dagen achter elkaar de sneeuw in wilden – heerlijk! Vanaf het dorpje Dzembronya bezochten we de ‘Hongaarse Rotsen’, aten we onze buiken rond bij een Hutsul (etnische groep) echtpaar dat ver van de bewoonde wereld woont (1,5 uur lopen naar de onverharde weg), trokken we over bergkammen met uitzicht over de hele regio en trokken we naar de ‘Witte Olifant’: het observatorium Pip-Ivan op 2.028 m hoogte. Het bijgesloten filmpje geeft een goed beeld van die prachtige tocht.

Hoogste berg
De overige dagen deden we een poging Oekraïnes hoogste berg Hoverla (2.061 m) te beklimmen (maar door ongunstig weer en lastig terrein kwamen we niet verder dan tot 1.700 m) en Gorgany te doorkruisen. Ook dit was een grote uitdaging: de sneeuw was deels gesmolten en de grote stenen die het gebied kenmerken waren te glibberig. Maar ons kampeeravontuur werd er niet minder om: we sliepen in tenten, haalden hout uit het bos en kookten op vuur. We waren een heus team en genoten van de vrijheid in winters landschap.

Praktische tips:

  • Van de Oekraïense bergen zijn goede kaarten (1:50.000) te verkrijgen, wandelpaden zijn gemarkeerd en er zijn een aantal openbare hutten (of herdershutten, ‘koliba’s’. In de zomer vaak in gebruik, maar niet in de winter). Maar in de winter wordt het afgeraden zonder lokale gids op pad te gaan vanwege het grillige karakter van de bergen en klimaat en lokaal lawinegevaar. Ik help je graag verder met contacten en plannen maken.
  • Naast sneeuwschoenwandelen kan men ook goed skiën en toerskiën in de Karpaten. Materiaal is grotendeels voorhanden. Chorno Hore, Marmarosh (grenst aan het Roemeense Maramuresh), Svidovech en Gorgany zijn goede en prachtige gebieden. Het gebied is niet zo hoog (tot 2.061m) en ‘dramatisch’ als in bijvoorbeeld de Alpen, maar je hebt de bergen voor jezelf, prachtige afdalingen en levendige authentieke cultuur! Je kan vanuit een onderkomen dagtochten maken, een hutten en/of tenten-trektocht maken of een combinatie van beide.
  • Overnachten kan in de bergen op diverse manieren: in een ‘sadeba’ (gasthuis vaak door een familie gerund, tussen de 50-120 grivna = 4-11 euro ongeveer), in een onbemande berghut of herdershut (hebben beide vaak een houtkachel) of in de tent. Informeer van te voren of je mag wild kamperen (bv niet in Reservaat Gorgany), maar meestal is dit geen probleem. Neem afval mee en maak het kampvuur (ja dat mag;) goed uit! De herdershutten (‘koliba’) zijn in de zomer vaak in gebruik (maar je kan wel langs om kaas en melk te proeven), maar in de winter kan je de hutten vaak gebruiken. De meeste berghutten zijn te vinden in Gorgany, maar informeer altijd of de hut die je op het oog hebt openbaar is, in goede staat is en waar je water kan vinden.
  • Reizen in Oekraïne is nog steeds prima (ik schrijf dit vanuit hartje Kyiv), maar waakzaamheid is belangrijk, dus check vooraf het officiële reisadvies voor Oekraine.
    Ook worden reizigers  geadviseerd zich te registreren bij de Nederlandse Ambassade.
Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
54625
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *