Oktober survivalmaand, Nederland

Ik krijg vaak de vraag wat een mooie periode voor een survival is. Natuurlijk kan je op iedere dag van het jaar zo’n uitdaging aangaan, maar je kunt het jezelf makkelijker maken door het meest geschikte jaargetijde te kiezen. De succesbeleving is dan simpelweg het grootst. De herfst heeft voor mij de voorkeur en met name de maand oktober waarin moeder Natuur de meeste voeding af kan geven. Denk hierbij aan bosvruchten, noten en paddenstoelen. Het spreekt voor zich dat voedsel je energiepeil hoog houdt en dat is nou precies wat je wilt tijdens een survival. Water heeft natuurlijk wel prioriteit dus zorg ervoor dat zoetwater in de buurt is.

Roosteren in kampvuur
Dan komt het aan op kennis. Het duurt jaren voordat je op de hoogte bent van al het aanwezige natuurlijke voedsel, maar het is niet noodzakelijk om alles te weten. Zorg dat je voorafgaand aan je survival een aantal algemeen voorkomende eetbare soorten leert kennen. Afhankelijk van het gebied kan dit bv hazelnoten van de hazelaar of kastanjes van de tamme kastanje zijn die overigens heerlijk smaken als je ze roostert in de hete kolen van een kampvuur. Meidoornbessen van de meidoorn kunnen direct van de boom gegeten worden evenals duindoornbessen van de duindoorn. Van paddenstoelen kan je bv geschubde inktzwammen of parelstuifzwammen na verhitting eten mits deze van binnen spierwit zijn, want enigszins bruin verkleurd zijn ze al aan het vergaan.

De volgende gidsjes zijn absolute aanraders:

  • De Grote Paddenstoelen Gids van Ewald Gerhardt – ISBN: 90-5210-653-3 (determineergids waarbij de eetbaarheid of giftigheid vermeld staat)
  • Bloemengids van Natuurmonumenten – ISBN: 90-70099-40-3 (determineergids waarbij echter niets vermeld wordt over de eetbaarheid van planten)

Vervolgens zijn er vele boekjes op de markt verkrijgbaar over de eetbaarheid van planten met elk zijn leuke inbreng zoals:

  • Eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuur – ISBN: 90-76516-07-3
  • Van Nature – ISBN: 978-90-253-6432-8
  • Het grote wildplukboek – ISBN: 9789461561060

Heb je twijfel of iets wel of niet eetbaar is? Laat het dan staan en eet het niet. Een determinatieboekje kan uitkomst bieden, maar wees dan wel 100% zeker van je zaak. Er bestaan namelijk ook dodelijke planten, bessen en paddenstoelen!

Mag je voedsel uit de natuur verzamelen?
In Nederland dien je toestemming te hebben van de landeigenaar. Over het algemeen wordt er niet moeilijk gedaan over het wildplukken van algemene soorten mits je geen roofbouw pleegt. Houdt wel rekening met eventuele zeldzame soorten, want het zou zonde zijn als je de laatste plukt. Kijk dus even om je heen en zie je meerdere exemplaren staan dan zal dat waarschijnlijk geen bedreigde soort zijn. Paddenstoelen snijd je altijd netjes af zodat de zwamvlok onbeschadigd blijft. In andere landen zijn de regels vaak minder streng. Bijna overal in Scandinavië is het toegestaan om onbeperkt voedsel te verzamelen.

Vorst in oktober?
Wel begint in grote delen van Europa in oktober het jachtseizoen. Informeer goed voordat je een potentieel gevarenzone betrekt. Ook kan de oktobermaand vorst met zich meebrengen wat een extra uitdaging is als je geen slaapzak en -matje gebruikt. Dan is het noodzakelijk om met andere technieken de nacht comfortabel warm door te brengen zoals het branden van een kampvuur waarnaast je slaapt.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Foto 1. Parelstuifzwammen en kastanjeboleten.
Foto 2. Afsnijden van parelstuifzwammen.
Foto 3. Lijsterbessen.
Foto 4. Cantharellen en filet van pollak.
Foto 5. Hazelnoten.
Foto 6. Walnoten en hazelnoten roosteren in de hete kolen van een kampvuur.
Foto 7. Eten bereiden op een kampvuur in een natuurlijke hut.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
49877
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Oktober survivalmaand, Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *