Noorderlicht fotograferen in Abisko, Zweden

De stad Abisko in Zweeds Lapland is een super lokatie om het noorderlicht te zien. Waarmee moet je rekening houden om dit spectaculaire natuurverschijnsel te fotograferen?

Wat is noorderlicht?
Het noorderlicht (aurora borealis) ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes met grote snelheid in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. De door de zonnewind voortgestuwde deeltjes zorgen dan voor een prachtig kleurengordijn in de nachtelijke hemel. Dit is het best te zien tijdens een donkere winternacht in de buurt van de magnetische polen van de aarde.

Fotograferen in de Zweedse kou
Je fotografeert dus boven de poolcirkel, tijdens de donkere, koude avonduren. Zorg daarom dat je door meerdere lagen kleding warm blijft. Begin met thermo ondergoed, trek hier een isolerende laag zoals fleece overheen, daarna b.v. een softshell en sluit af met een donsjas. Voor m’n handen gebruik ik onderhandschoenen van power stretch fleece met daaroverheen dikke wanten. De wanten gaan uit als ik de camera moet bedienen. Sneeuwlaarzen en dikke sokken houden je voeten warm.

Minimale camera eisen
Voor avond en nachtopnames moet de sluitertijd (vaak lang) apart in te stellen zijn. Een draad(loze) afstandsbediening of zelfontspanningsknop is nodig om onscherpte door het afdrukken te voorkomen. Schieten in RAW is sterk aan te raden. Het biedt o.a. de mogelijkheid om achteraf de witbalans en belichting aan te passen.

Essentiële zaken
Een statief is onmisbaar. Maar pas op dat die niet langzaam de sneeuw inzakt, dan heb je alsnog onscherpe beelden. In de kou lopen accu’s snel leeg, zorg dus voor voldoende exemplaren. Bewaar ze in een plastic zakje onder de kleding, want ze moeten zo warm mogelijk zijn als je ze gebruikt. Maak niet alleen gewone foto’s, maar ook timelapse opnames. Daarmee kun je een filmpje maken. Verder moet je oppassen voor condens als je uit de kou weer de warmte ingaat. Even een plastic zak om de camera helpt dan. Ben je lang onderweg in de kou, neem dan een zonnepaneel mee op je accu’s overdag weer te kunnen opladen.

En verder natuurlijk hopen dat het noorderlicht meewerkt!

Timelapse filmpjes van noorderlicht bij Abisko

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

> Kijk op de website van Aurora Sky Station

Foto’s
1. Noorderlicht bij een tipi in het bos bij Abisko
2. Noorderlicht boven de bergen bij Abisko

Gerelateerd

Delen

Waardering
52409
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *