Nieuwe berghutten, nieuwe trektocht, Valle d’Aosta, Italië

Tussen de Italiaanse stad Aosta en de Zwitserse grens (Col du Grand Saint-Bernard) is het heerlijk wandelen. Dat is bekend. Dat er enkele jaren geleden twee nieuwe hutten zijn gebouwd, is minder bekend. En dat die hutten de handen ineengeslagen hebben en een 3-daagse trektocht hebben ontwikkeld, is nóg minder bekend.

Voor jong en oud

De Tour du Mont Fallère is een heerlijke trektocht die begint in het plaatsje Étroubles. De afstanden zijn niet groot, het landschap is mooi en afwisselend en de berghutten hebben leuke verrassingen in petto, óók voor kids, dus deze route is bij uitstek geschikt voor zowel jong als oud. Het uitzicht strekt zich uit van de Matterhorn tot de Gran Paradiso en van de Mont Blanc tot de Grand Combin.

Twee bergtoppen

De eerste nacht slaap je in Rifugio Chaligne (1943 m). De route ernaartoe is mooi maar niet moeilijk. Op dag twee loop je via almweiden op lekkere paden naar Punta Chaligne (2608 m), een sympathiek bergtopje met een weergaloos uitzicht dat je in 20 minuten vanaf de Col de Metz (2487 m) beklimt. Vervolgens passeer je het Lago Fallère (2416 m). Wie wil kan zijn tanden nog even stukbijten op de Mont Fallère (3090 m), of dat de volgende dag doen. Het eerste deel is een makkie: via een mooi slingerpad omhoog. De laatste 20 minuten is de route gezekerd met kettingen en moet je klimmen. Leuk, maar niet voor kids.

Houtsnijwerk

Rifugio Fallère is een houtsnijparadijs met – net als in Chaligne – lekkere kamers voor 6 of 8 personen, met eigen badkamer. Dat lijkt wel een Italiaanse trend. IJs is voorhanden, evenals een das van hout, zo’n mooi beest met een witte streep op zijn rug, die zomaar ineens te voorschijn kan komen om de kinderen te verrassen. Op dag drie keer je terug naar Étroubles, ook alweer via fijne bergpaden. Pas op het laatst wordt het afzien op een jeepweg en een stukje asfalt.

Per MTB

Er is ook een Tour du Mont Fallère voor bikers. Die volgt grotendeels hetzelfde parcours, wat betekent dat je stukken moet lopen. Wij kwamen twee bikkels tegen (vrouw en man) die genoten en geen enkel bergtopje links lieten liggen. Te voet dan wel te verstaan.

Sympathieke design-berghut

Rifugio Chaligne is ontworpen door Moira Henriet, een Italiaanse architecte uit het Valle d’Aosta. Vroeger werd de hut gebruikt als kaasmakerij, maar Moira toverde die om in een berghut. Moira: ‘Ik kom uit deze streek, ik ben ermee verbonden. Wij houden van mooi, maar ook van eenvoudig. Daarom heb ik voor robuuste meubelen gekozen, van hout uit de streek. Duurzaam en streekgebonden zijn voor ons vanzelfsprekend.’ Dat ‘eenvoudig’ klopt, maar een beetje ‘design’ is de hut ook, met zijn originele stoelen, de kamers-met-badkamer, de sauna en… de hot tub. Allemaal leuk en aardig, maar de échte reden om in deze berghut te overnachten is het onovertroffen eten. Ons menu bestond uit: 1. Stukjes verse kaas met honing of venkelolie. 2. Rauwe ham en flinterdunne plakjes vet spek (écht lekker). 3. Boterzachte polenta met wilde spinazie, brandnetel (even snel geplukt in de omgeving) en blauwe kaas. 4. Gestoofd vlees met plakken polenta. En 5. Een toetje van abrikozen, koekkruimels en slagroom. Wat er verder nog in zat is geheim, maar ik droom er nog steeds van. Die Moira toch, behalve architect is ze tevens een fantastische kok.

Informatie

Berghutten * Rifugio Chaligne * Rifugio Mont Fallère

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Kaarten Carta dei sentieri 1:25.000, • nr. 4 Conca di Aosta/Pila/Monte Emilius en • nr. 5 Gran San Bernardo.

Kaartje + hoogteverschillen Tour (of Giro) del Mont Fallère

Gerelateerd

Delen

Waardering
59151
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

8 reacties op “Nieuwe berghutten, nieuwe trektocht, Valle d’Aosta, Italië

  1. Beste Inge,

   Deze vraag wordt heel vaak gesteld en daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt namelijk helemaal af van jouw kind én van jou. Heb jij zelf genoeg ervaring en durf je het aan om met je kind door de bergen te lopen? En is je kind zelf sportief en vindt hij of zij het leuk om te wandelen en in een hut te slapen? Dat soort zaken zoek je bij voorkeur uit tijdens een dagwandeling in de bergen. Je komt er dan snel genoeg achter of je kind het leuk vindt en of hij voldoende zeker loopt. Veel ouders denken dat ze niets meer kunnen als ze eenmaal kinderen hebben, maar uit ervaring kan ik zeggen dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Wij hebben zelf ieder jaar huttentochten gemaakt met onze kinderen in alle leeftijden! Eerst in een drager op de rug, later aan de hand en soms op de nek en nog later geheel zelfstandig met soms wat hulp. Niet te lange tochten maken, zorgen voor voldoende afwisseling en genoeg rusten onderweg. En je moet zelf zeker genoeg zijn uiteraard want je kind merkt het meteen als jij je niet veilig voelt.
   Maar nu specifiek voor deze tocht. In de tekst kun je lezen dat hij voor jong én oud is. Als je vaker in de bergen hebt gelopen, je voorbereiding in orde is (goede dagafstanden, weerbericht checken, alternatieven verzinnen) en je kind zeker genoeg is, dan moet je het gewoon proberen. En als het dan allemaal goed gaat, dan heb jij en je gezin een herinnering voor het leven!

 1. Hallo, er staat een zwaarte aangegeven van 4 op 5, echter in de tekst staat aangegeven dat het ook met kinderen te doen is. Wat is nu precies de zwaarte?

 2. Hoi Loes,
  Je schrijft: En dat die hutten de handen ineengeslagen hebben en een 3-daagse trektocht hebben ontwikkeld, is nóg minder bekend….. Waar kan ik deze 3 daagse vinden? En moet ik die reseveren oid?

  Bedankt!

 3. Beste Loes, zoals je het beschrijft lijkt het me heel leuk om dit van de zomer met mijn twee dochters van 18 en 20 te gaan lopen. Heb je nog een tip voor een leuk hotel of leuke camping in de omgeving van Étroubles?
  Vriendelijke groet, Nanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *