Wandelroute Grebbeliniepad, Gelderland, Nederland

De Gelderse Vallei was ooit een machtig gebied waar de Grebbelinie de rijkdommen moest veilig stellen. Het Grebbeliniepad (81 km), nèt nieuw, volgen we dag één; dag twee staat kasteel Doorwerth centraal.

Het wandelgebied
Grebbelinie [eerste 2 etappes]
Dag 1: De etappe Rhenen – Hoornwerk van het Grebbeliniepad aan de Grebbe gaat door een prachtig bosgebied met de Grebbeberg als centrale punt. De etappe Hoornwerk aan de Grebbe – Benedeneind/ Veenendaal voert over een verhard fiets/wandelpad langs de Grebbe, midden tussen de weilanden door waar koeien grazen en prachtig bloesem staat. Kijk uit voor loslopende schapen die de wandelpaden nog wel eens willen versperren. Aan einde van het Grebbeliniepad zijn nog een tweetal moerassige natuurgebieden, De Blauwe Hel en de Hel.

Doorwerth
Dag 2: Deze rondwandeling gaat door de bosrijke omgeving van Oosterbeek. Vanaf het landgoed Duno heb je een wijds uitzicht over de Rijn en de Betuwe. Je wandelt door het golvende landschap van Duno, langs de Dunobeek met zijn watervalletjes en vijvertjes en over de Hemelsche Berg en de Hunnenschans. Kasteel Doorwerth ligt in het zuidelijkste puntje van de Veluwe Zoom. De overige wandelgebieden zijn wat vlakker, maar gaan bijna volledig door de bossen van de Veluwe.

De wandeltocht
Dag 1, Grebbelinie
De Grebbelinie is een van de drie grote Nederlandse waterlinies. Het Grebbeliniepad volgt die linie van Rhenen tot Spakenburg. Hij is opgedeeld in dertien etappes. Wij wandelden de etappes Rhenen – Hoornwerk aan de Grebbe (5,6 kilometer) en aansluitend Hoornwerk aan de Grebbe – Benedeneind/Veenendaal (10,5 kilometer). De tweede etappe voert door het voormalige turfstekergebied tussen de Grebbeberg en Veenendaal. Een etappe met merendeel verhard fiets/wandelpad. We kunnen ons voorstellen dat het in vakantieperiodes behoorlijk druk kan zijn met fietsers en je als wandelaar op het Grebbeliniepad vaak aan de kant zal moeten gaan.

Dag 2, bossen Doorwerth
De gelopen wandelroute is de route uit het Toeractief Routeboekje 5 2009. Wij hebben alleen een ander startpunt gekozen namelijk bushalte Wolfhezerweg ipv Kasteel Doorwerth. Hier zijn wij ook weer geëindigd. Je pikt de routebeschrijving dan op bij punt 18. De wandelroute is ook op te delen in 3 kortere routes van 6, 6,5 en 6,5 km. Langs het Grebbeliniepad staan regelmatig informatieborden met andere wandelroutes en achtergrond informatie.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelroute
Het Grebbeliniepad is een lichte tocht over verharde en onverharde wandelpaden. Een korte klim naar de top van de Grebbeberg en golvend landschap in Landgoed Duno.

Wat is het beste wandelseizoen?
Het Grebbeliniepad is het hele jaar goed te wandelen. Aan te raden seizoen is de lente vanwege de bloesem en de herfst door zijn mooie herfstkleuren.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Vervoer naar
De Grebbelinie
Trein: Utrecht – Rhenen. Bij het treinstation in Rhenen begint direct de wandeltocht. Aan het einde van deze dag eindig je aan de rand van Veenendaal. Wij hebben besloten om naar het centrum te wandelen en daar wat te drinken om vervolgens lopend naar het treinstation Veenendaal De Klomp te gaan (hierdoor wordt de totale lengte van de dagtocht met een paar km verlengd). Villa de Theeroos is vanaf het station Ede/Wageningen lopend te bereiken (ca. 1 km).

Doorwerth
Neem voor treinstation Ede-Wageningen bus 86 naar Arnhem. Halte Wolfhezerweg, Oosterbeek uitstappen. Onze wandelroute begint en eindigt bij deze bushalte. Voor de terugreis kun je kiezen om met bus 86 naar Arnhem te gaan en de trein naar Utrecht te nemen of terug te reizen naar Ede/Wageningen en op de trein naar Utrecht te stappen.

Voor meer informatie download onderaan deze pagina de PDF en GPS-bestanden.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2719
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *