Nachtwandelen in De Meinweg, Limburg, Nederland

Het lijkt gekkenwerk. Vier uur reizen met trein en bus om de volgende ochtend een groep mensen twee keer een uurtje iets te leren over het herkennen van diersporen. Maar ik doe niets liever en of dat nu in Limburg is of naast de deur maakt me niet zoveel uit. Bovendien begint de dag voor mij pas echt als het avondeten ‘achter de knopen zit’ zoals mijn opa altijd zei. Die avond in De Meinweg was dus mooi meegenomen.

Een van mijn liefhebberijen is namelijk nachtwandelen. Op een mooie avond tegen zonsondergang op pad in de hoop dat je iets meekrijgt van dieren die wakker worden als wij naar bed gaan. De nachtzwaluw is zo’n dier. Overdag liggen ze stil op een tak, vertrouwend dat hun schutkleur ze beschermt tegen roofdieren. Als de schemering intreedt, worden ze actief. Op heldere avonden zie je hun silhouetten over heidevelden en kapvlaktes scheren.

Luister naar de nachtzwaluw (geluidsfragment):

Maar meestal hoor je ze vooral. Het is een laag trillend geluid dat om de zoveel seconden even van toonhoogte veranderd. De nachtzwaluwen brengen deze aubade vanuit de topjes van bomen of gewoon vanaf de grond. Als ze hun kop draaien lijkt het geluid ineens van de andere kant te komen. Soms sluiten de mannetjes zo’n trilsessie af met een opgewonden tjoepend geluid. Dit alles natuurlijk onder meer om de vrouwen te imponeren.

Ik kan u zeggen, in nationaal park De Meinweg zijn ze bijna niet te missen. Loop naar de grote open plekken in het bos en wacht een tijdje. Tijdens dat wachten komt er een wild zwijn langs, blaft een ree in de verte of draait een houtsnip knorrend en piepend zijn rondjes boven het bos. Overdag wachten op de bus die me weer richting het Noorden brengt, is een stuk saaier kan ik u zeggen.

Fotobijschriften
– De avond valt in De Meinweg
– De nachtzwaluw zit overdag op een tak en valt dan nauwelijks op. Ze zijn dan nauwelijks te vinden. Dit is een foto van een opgezet exemplaar.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
44200
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *