Mountainbikeroute Hautes-Vosges in de Vogezen, Frankrijk

De Vogezen worden terecht bejubeld als wandelgebied. Maar ook mountainbikers hoeven zich er beslist niet te vervelen. Een halve dag in de auto en je zit toch echt in de ‘bergen’. Wij maakten een pittige, doorgaande mtb-tocht van vier dagen in de Haut-Vosges. 

Korte feiten over mountainbiken in de Vogezen

Gebied: Vogezen middelgebergte.
Tocht: Vier dagen mountainbiken in de Hautes-Vosges.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Middelzwaar. Tussen 35 en 55 km per dag; langere varianten mogelijk.
Navigatie: Gps en ingetekende routebladen.
Beste seizoen: Mei tot oktober.
Overnachten: Chambres d’hôtes en hotel.
Ernaartoe: Auto (600 km vanaf Utrecht) of TGV (zonder fietsen) vanaf Parijs naar St.-Die-des-Vosges. Vanaf daar transfer naar Ban-sur-Meurthe (€ 18 v.v.).
Huur mountainbike: Mogelijk bij Bellevue voor € 20 per dag. Incl. helm, voorgeveerd en 27 versnellingen.

Gedetailleerde informatie

Over de Vogezen
Het Vogezen massief is een middelgebergte met hoogtes tot 1.400 meter. Met andere woorden: de klimmen en afdalingen hebben een respectabele lengte en de streek geldt onder sportieve fietsers als een populair (trainings)gebied. De Vogezen liggen op zo’n 600 kilometer vanaf Utrecht. Vanuit Nederland gezien is dit dé plek die het dichtst bij huis ligt waar je ‘echte bergen’ kunt ervaren.
De Hoge Vogezen (Massif des Vosges) is het meest oostelijke deel van de Vogezen, waar de hoogste bergkammen liggen, die de grens vormen met de Elzas. De routes des Crêtes die over deze kammen voert, biedt je de mooiste uitzichten; in de winter is de route ook geschikt om met sneeuwschoenen te lopen.

De Vogezen keten is verdeeld in vier stukken: de Grote Vogezen, van Belfort tot Bruche; de Centrale Vogezen, tussen de Bruche en de Col de Saverne; de Lagere Vogezen, tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ‘Ballons’ genoemd. Het hoogste punt, de Grand Ballon, bereikt een hoogte van 1.424 meter.

De Vogezen liggen in het oosten van Frankrijk, tegen de Duitse grens aan ter hoogte van de steden Karlsruhe en Mulhouse. Hoofdstad van het département Vogezen is Épinal. Toeristische hoofdstad is Gérardmer. Zowel cultureel als economisch zijn de Vogezen geen rijke streek. Belangrijkste bronnen van inkomsten waren de textiel- en houtindustrie, die zich hier ontwikkelden vanwege de natuurlijke bronnen (bossen en stromend water) en de juiste luchtvochtigheid.

Over de mountainbiketocht

De Vogezen mogen dan vooral bekend zijn bij wandelaars; mountainbikers komen er ook prima aan hun trekken. En betrekkelijk dichtbij ook, want wie ’s ochtends vroeg vertrekt, kan ’s middags nog zijn eerste proefrit maken. Wij maakten een vierdaagse trektocht, grotendeels binnen de grenzen van het Parc Naturel des Ballons des Vosges. In 1989 opgericht en met een oppervlakte van 3.000 km2 één van de grootste natuurparken van Europa.
De mountainbiketocht was een georganiseerde reis (zie tussenkop ‘georganiseerd). Afhankelijk van welke variant je kiest, kun je tussen de 40 tot 85 kilometer per dag fietsen; maar die varianten hebben wij gelaten voor wat het is. Wij fietsten resp. 50, 42, 53 en 55 kilometer per dag. Misschien niet zo heel imposant, maar daardoor hou je wél tijd over onderweg nog wat te bekijken en op tijd op je overnachtingsadres aan te komen.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Tijdens het mountainbiken is het niet zo dat je de hele dag op onverharde singletracks rijdt. Eigenlijk is alleen de extra lus op dag 4 een échte mountainbikeroute met smalle paadjes en korte klimmetjes en afdalingen. Het leuke van de route is echter dat je op verschillende plekken overnacht (bagage wordt vervoerd) en door verschillende landschappen fietst. Grote delen van de route voeren over boswegen of onverharde wegen door het boerenland. Er zitten zeker ook stukken asfalt in, maar veel verkeer kom je op deze wegen niet tegen en die stukken blijven zoveel mogelijk beperkt. De hoogteverschillen variëren tussen de 500 en 1.300 meter per dag.

Georganiseerd

Wij boekten deze reis bij SNP Natuurreizen. Klik hier voor de desbetreffende pagina.

Globale beschrijving van de route (tekst afkomstig van SNP)

Dag 1: Ban-sur-Meurthe – Taintrux
Lengte: 50 km (extra lus 16 km)
Leuke en gevarieerde dagtocht: dorpjes, bossen, hoogvlaktes. Vanuit Ban-sur-Meurthe fietst u via het dorpje Fraize naar de Col de la Seboue (795 m), dit is de berghelling net onder de Col du Bonhomme. Een pittige (zeker!) beklimming van ongeveer vier kilometer. Regelmatig mooie vergezichten over de omgeving. Hierna richting de Col du Mandray (895 m), en daarna de afdaling naar het dorpje Mandray en Saint-Leonard (420 m). Van hieruit klimt u weer iets en fietst u richting La Bource, even later arriveert u bij uw overnachtingplaats.

Dag 2: Taintrux – Ban-sur-Meurthe
Lengte: 42 km (extra lus 8 km)
Een prachtige dagtocht met stevige beklimmingen en flinke afdalingen door een mooi en afwisselend gebied: bossen, hoogvlaktes, valleien, meren, met regelmatig mooie vergezichten. Vanuit Le Verger (430m) fietst u via de GR533 (Sentier des Ducs) over de Col du Plafond (620 m) richting de Col d’Osseux (830 m). Daarna daalt u af naar de vallei van de Petite-Meurthe, een schitterend natuurgebied waar u doorheen fietst. Daarna via een beklimming van de Boslimpre terug naar Ban-sur-Meurthe.

Dag 3: Ban-sur-Meurthe – Le Valtin
Lengte: 52 km
U begint met een lange beklimming naar de Serichamp (1.100 m) bovenover de toppen van de vallei van de Petite-Meurthe. Onderweg regelmatig een mooi uitzichtspunt zowel richting de vallei de la Petite Meurthe als richting Plainfaing/Col de Bonhomme. Bovenop de Serichamp een prachtig uitzicht tot aan de Hohneck/ Route des Cretes. Daarna volgt de afdaling naar le Grand Valtin, één van de hoogst gelegen dorpjes in de Vogezen.

Dag 4: Le Valtin – Ban-sur-Meurthe
Lengte: 55 km
Afwisselende en mooie tocht met ook weer flink wat hoogtemeters te nemen, u klimt tot op de route des Cretes. Via de Col de Sifflet (1100m) neemt u de afdaling richting le Rudlin en het Etang des Dames (meertje). Van hieruit beklimming naar de Col du Louschbach (980 m). Daarna verhard doorklimmen naar de Col de Calvaire en hier een mooie uitgezette mountainbikeroute van 15 km boven over de Crêtes, rondom de 1.208 meter hoge Tête de Faux (waar stevig is gevochten in de Eerste Wereldoorlog; u vindt hier tijdens de tocht nog veel van terug. Neem de tijd daarvoor!), waarbij u ook een stukje door de Elzas fietst met regelmatig prachtige vergezichten richting de Elzas en het Rijndal/Zwarte Woud. Daarna volgt de afdaling richting het dorpje Plainfaing met tot slot nog een laatste col te nemen richting Ban-sur-Meurthe: de Col de Rovemont (880 m). Via het dorpje Ban-sur-Meurthe weer terug op het beginpunt van uw trektocht.

Zwaarte
Middelzwaar, voor ervaren mountainbikers geen probleem. De dagafstanden zijn pittig, dus een goede conditie is noodzakelijk. Uiteraard kunnen de weersomstandigheden de tocht een stuk zwaarder maken.

Moeilijkheidsgraad
Heuvelachtig terrein, soms steil klimmen of afdalen. Route is grote delen onverhard, maar asfalt is niet te vermijden. Navigeren door middel van gps.

Beste seizoen
Grofweg tussen mei en oktober, maar met regen moet je altijd rekening houden. De westkant van de Vogezen is natter en koeler dan de oostkant (Elzas, richting de Rijn). In Hotel Le Vetine in Le Valtin werd ons verteld dat in Colmar vier keer minder regen per jaar valt dan op de 40 kilometer zuidwestelijker gelegen Grand Ballon… Op de hoger gelegen delen kan tot begin juni sneeuw liggen. De eerste sneeuw kan ook weer in november vallen.

Navigeren
De volledige route staat in gps. Daarnaast krijg je vanuit de eerste accommodatie geplastificeerde routekaarten mee; die kunnen soms handig zijn ter ondersteuning.
De Michelinkaart Haute-Saône/ Vosges (1:150.000) is handig als overzichtskaart, per stuk € 7,95. Wil je een gedetailleerde kaart gebruiken, dan heb je de IGN kaarten 3617ET, 3617OT, 3618OT, 3718OT nodig, € 12,95 per stuk. Ban-sur-Meurthe ligt helaas net op een hoek van de kaarten.

De kaarten zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Mountainbikes huren
Mocht je een mountainbike ter plekke willen huren, dan kan dat via het eerste overnachtingsadres Bellevue. Daar werken ze samen met een verhuurbedrijf op de Col de Surceneux. De fietshuur incl. helm bedraagt € 20 per dag. Het is een voorgeveerde fiets met 27 versnellingen.

Overnachten
Overnachting 1 en 3: Chambres d’Hotes Bellevue
In 2006 verhuisden Ina en Kees-Paul Bosselaar van het Zeeuwse Oostkapelle naar de Ban-sur-Meurthe in de Vogezen. Ze knapten er een oude boerderij op en maakten er de sfeervolle gîte en chambres d’hotes Bellevue van. Er zijn drie gastenkamers, maar er zijn plannen om uit te breiden. Lekkere tuin, mogelijkheid om je fiets te stallen en aan je fiets te sleutelen. Ina en Kees-Paul zijn zelf ook fanatieke fietsers en mountainbikers, maar kunnen je ook alles vertellen over de (sneeuw)wandelmogelijkheden. Douche op de gang. Prijzen: € 70,- per nacht, incl. ontbijt. Voor diner en lunchpakket gelden aparte prijzen.
625, le Chene, 88230 Ban-sur-Meurthe/ Clefcy
T: (0033) 329529371; Chambre de Hotes Bellevue

Overnachting 2: Chambres d’hotes Le Verger
Mooi gerestaureerde chambres d’hotes/ gîte van Lida Roodhart en Ruud van Dulmen die hier in 2005 neerstreken nadat ze hun huis in Amsterdam hadden verkocht. Heerlijke ruime tuin, rustige ligging. Mogelijkheid om fiets te stallen. Prijzen: € 70 per nacht inclusief ontbijt voor een tweepersoonskamer. Voor een driegangen diner betaal je € 25, voor een lunchpakket € 10. Douche op de gang.
68, Chemin de la Blanche Baule, 88100 Taintrux
T: (0033) 329588730; E: leverger@mcom.fr; www.vakantiehuisvogezen.com

Overnachting 3: Hotel Le Vetine
Groot Frans hotel met redelijk basale kamers. Vriendelijke maar wat zakelijke eigenaars. Aan de voet bijna van de Col de la Schlucht. Le Grand-Valtin is klein, maar leuk dorpje. Prijzen: vanaf € 65,- per kamer (incl. ontbijt). In hoogseizoen liggen prijzen hoger en voor volpension gelden weer andere prijzen. Je kunt ook à la carte eten.
4, les Hautes Navieres, 88230 Le Valtin. T: (0033) 329609944; I: www.vetine.com

Vervoer naar de Vogezen
Auto
Vanaf Utrecht is het zo’n 600 km naar Ban-sur-Meurthe. Route loopt grofweg via Luxemburg, Nancy, Metz en Colmar.

Trein
Niet eenvoudig en je fiets mag niet mee in de TGV. In grote lijnen reis je naar Parijs en vanaf daar met de TGV verder naar Nancy. Vanaf Nancy reis je met een regionale trein verder naar treinstation St. Die-des-Voges. Vanaf hier kun je een transfer regelen bij je eerste overnachtingsadres of een taxibusje bestellen. Maar het laatste stuk fietsen kan uiteraard ook (ca 23 km).

Neem voor een uitgebreid advies contact op met De Treinreiswinkel: dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel (071) 513 70 08. Bezoekadres: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden en Singel 393 Amsterdam.

Waar krijg je meer toeristische informatie over de Vogezen?
* Office de Tourisme des Vallées de la Haute-Meurthe: www.fraize-tourism.com
* Office de Tourisme Hautes-Vosges Nature: www.tourisme-plainfaing.com
* Parc Naturel des Ballons des Vosges: www.parc-ballons-vosges.fr
* Maison de la France, Frans Bureau voor Toerisme, Postbus 15984, 1001 NL Amsterdam. I: www.franceguide.com
* Officiële site over de Vogezen: www.vosges.fr
* Informatieve (Nederlandstalige) site over de Vogezen: www.devogezen.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
46166
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *