Mountainbiken in Finnmark, Noord-Noorwegen

Finnmark in Noord-Noorwegen is relatief onbekend als mountainbikebestemming. De meeste mensen komen naar Finnmark in de winter of voor een bezoekje aan de Noordkaap. Toch vind je voor mountainbikers in Finnmark alles wat je maar wenst, voor alle niveau’s. Oppad doet een verkenning in Noord-Noorwegen in drie dagtochten door Finnmark, het land van Saami, rendieren en nooit meer slapen.

Bekijk de video over mountainbiken in Finnmark


> Bekijk meer video’s op: oppad.nl/video

Conclusie

Finnmark is een prachtig mountainbikegebied. In Noord-Noorwegen vind je alles voor een gevarieerde mountainbikevakantie. Je kunt dagtochten maken van eenvoudig tot zeer pittig en technisch of meerdaagse tochten maken naar Fjellstues. De ruimte en rust in Finnmark zijn speciaal, het feit dat je in de zomer dag en nacht kunt mountainbiken buitengewoon bijzonder. Je vindt in Noord-Noorwegen geen lange beklimmingen zoals in de alpen (hoogste  toppen zijn 1100 m), maar de klimmetjes zijn steil en technisch genoeg. Het feit dat je door beekjes en stroompjes rijdt, boven een kampvuur je kaas smelt en het zweet van je af stoomt in een sauna, maken tochten door Finnmark tot een waar outdooravontuur.

Finnmark: het gebied

Finnmark ligt in uiterste noorden van Noorwegen, compleet boven de poolcirkel. Een groot deel van het binnenland van Finnmark bestaat uit hoogvlakte, de Finnmarksvidda. Hier leven de Saami met hun rendieren. Dit gebied is ruig, in de winter worden hier de koudste temperaturen van Noorwegen gemeten. Finnmark is de grootste en dunbevolkste provincie van Noorwegen en grenst aan Finland, Rusland en Zweden. Verder vind je hier de Gaisen, piramidevormige bergen.

Mountainbiken Finnmark dagtocht 1

Op een half uur rijden van Alta vind je Jotka fjellstue. Op de hoogvlakte (Finnmarksvidda) rondom deze hut is het eenvoudig mountainbiken. Je hebt prachtige uitzichten over het merengebied in Finnmark. Af en toe korte klimmetjes, maar over het algemeen niet veel hoogtemeters. Beetje afhankelijk van het weer en de wind, maar in dit gebied zitten beangstigend veel muggen. Ook heb je kans op natte voeten en een hoop modder aan de benen. Je doorkruist veel stroompjes. Overnachten kan in Jotka Fjellstue. Primitief en prachtig, goed eten, geen douche, maar veel beter: wel sauna en een ijskoude beek. Je kunt van Jotka Fjellstue in een dag terugrijden naar Alta. Fraaie route over de hoogvlakte en een pittige afdaling naar Alta.
Terrein: traktorpaden/ steen/ all terrain vehiclepaden/ freeride/ beekjes en modder

Mountainbiken Finnmark dagtocht 2

Langs de Alta rivier, een van de beste zalmrivieren ter wereld (gemiddelde zalm weegt hier 10 kg!), ligt een heerlijk mountainbikepad. Niet al te lastig, veel door berkenbossen en net naast de Alta rivier. De route is onverhard en volgt traktorpaden en singletracks. De routes langs de rivier veranderen regelmatig omdat de oevers, vooral in de bochten, wegspoelen in het voorjaar. In de bossen rondom Alta vind je nog veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, zoals prikkeldraad en schuttersputjes.
Terrein: zand/ bospad/ losse stenen, oude postbodepaden

Mountainbiken Finnmark dagtocht 3

Rondom Alta vind je verschillende mountainbikeroutes voor de wat meer geoefende mountainbiker. Oppad reed en pittige tocht naar Pervannet, een klim van goed 1,5 uur. De afdaling is technisch, met losse rotsen en regelmatig een sprong. Het bovenste deel gaat over mos en rots. Hier kun je ook prima freeriden en je eigen weg zoeken, zowel omhoog als naar beneden.
Terrein: bospad/ rotsen/ losse stenen

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Offroad Finnmark

Voor de mensen met veel energie is er Offroad Finnmark. Dit lokale mountainbike evenement noemt zich de zwaarste mountainbikerace in de wereld. Je kunt kiezen uit 300 of 700 km routes. Beetje uithoudingsvermogen is dus gewenst voor Offroad Finnmark (winnaars 2014 deden over 300 km 18 uur en over 700 km 2 dagen en 10 uur).

Wat moet je weten voor mountainbiken in Finnmark, Noord-Noorwegen?

Mountabikeroutes zijn niet bewegwijzerd. GPS is onontbeerlijk als je zelf tochten wilt gaan rijden. Ter plekke goede kaart aanschaffen. Je kunt een dag met een lokale gids op stap, bijvoorbeeld via Glod explorer (zie onder).
Accommodatie: Hotels en campings in en rondom Alta
Weer:  kan grillig zijn in Noord-Noorwegen, informeer altijd even bij locals als je langere tocht wilt gaan maken. Prima site voor weersverwachting yr.no.
Kleding: fietskleding, lange sokken/kniekousen, handschoenen, regenjack. Neem altijd extra shirt mee, regenbuien zijn zeer lokaal.
Muggen: ja, er zijn muggen in Finnmark maar niet constant. Het hangt erg van het weer af en in Finnmark is, hoe gek het ook klinkt voor een polderfietser, de wind je grootste vriend als het om muggen gaat. Neem altijd antimuggenspullen mee of een netje voor over je helm (kun je allemaal ter plekke aanschaffen). In Finnmark zelf doen ze niet zo lastig over de stekende ‘norwegian airforce’: gewoon accepteren dat ze er zijn.
Fietspullen: pomp, reserve onderdelen, extra banden en gereedschap.

Meer informatie over Finnmark en Noord-Noorwegen

Visitnorway: www.visitnorway.com/nl
Glod explorer: glodexplorer.no/en/
Northern norway: www.nordnorge.com/en

Gerelateerd

Delen

Waardering
58342
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *