Monti della Laga, Abruzzen, Italië

Ingeklemd tussen de Nationale Parken Monti Sibillini en Gran Sasso ligt het onbekende Nationaal Park Monti della Laga. Je volgt de weg van de stad Ascoli Piceno richting Rome. Als je net de stad uit bent, volg je het riviertje de Tronto. Aan de linkerzijde de Abruzzen, aan de rechterzijde Le Marche. Groen en ruig word het om je heen met steile rotswanden en hoge toppen tot bijna 2500 meter. In de bossen en dalen vind je waterloopjes, watervallen en gigantische dikke kastanjes. Het is een prachtig wandelgebied waar het echter moeilijk oriënteren is. In deze blog een aantal suggesties en persoonlijke ervaringen in het wandelgebied tussen Aquasante Terme en Arquata del Tronto.

Watervallen

Vanaf Aquasante gaat er een kleine verharde weg naar Umito. Een gehucht, maar wel met twee agriturismi die helaas dicht zijn wanneer ik er aan kom. Je zit er aan noestige houten tafels van boomstammen en ik zie de dampende borden pasta weer voor me. Vanaf de parkeerplaats gaat er een breed pad het bos in. Deze wandeling is makkelijk te vinden, een heen- en- terugwandeling naar de waterval; Cascata della Volpara. De wandeling volgt een kleine beek door het bos. De waterval bestaat uit drie niveaus. Met wat ‘kruipdoor sluipdoor-werk’ kun je het tweede niveau bereiken. Op de terugweg bezoek ik Cascata della Prata, een veel mooiere waterval en een half uurtje lopen van het dorp. Via een bruggetje van rotte planken kom je op een slingerend bospad. Volg deze langs de grillige rotsen terug naar Umito.

Bossen

Net voor Aquasante slingert er een kleine weg de bergen in. Via kleine gehuchten – allemaal zijn ze gezegend met een ‘San’ voor de naam – wordt de weg onverhard en eindigt bij Fonte Amore. Een plek aan een beek waar je graag wilt zijn en waar je een wandeling wilt beginnen. Op de stafkaart staan vele wandelpaden met rood aangegeven en je verwacht….. Helaas is het zoeken naar de goede wandelpaden die op elkaar aansluiten. Op www.gpsies.com heb ik een track geplaatst van deze leuke wandeling langs watervalletjes en door bossen met uitzicht op de hoge bergen.

Hoge toppen

Een van die hoge bergen is de Pizzo di Sevo (2419m). De top ervan is van verschillende kanten te bereiken. Ik ga van het dorp Trisunga, net voor Arquata del Tronto, een goede weg omhoog naar Colle, een houthakkersdorp waar verder niets te beleven is. Goed de kaart lezend vind ik een groter pad dat van de Monte Comunitore naar de berg Macera della Morte gaat. Een goed alternatief is het onverharde pad van Spelonga zo ver als mogelijk naar boven te rijden. Bij goede omstandigheden is dat naar ongeveer 1500 meter. Dat scheelt veel gezoek en heel veel hoogte meters. Dit prachtige pad gaat naar de top van Macera della Morte, een prima wandeling met een geweldig uitzicht. Wie nog een paar uur verder wil, kan via een berggraat en via grashellingen naar de top van de Pizzo di Sevo. De beloning is groot, een geweldig uitzicht over het hele park en de bergen van de Gran Sasso. Diep beneden ligt het grote meer Lago di Campotosto.

Grotten en kloven

Een spectaculaire wandeling voor in de zomer gaat door de kloof van het riviertje de Garaffo. De tocht begint met een goed wandelpad dat vervolgens steil naar beneden gaat en uitkomt in een kloof. Het ‘wow-effect’ is groot. Droge voeten hou je niet dus neem een paar oude gympen mee om de rivier te doorwaden. Ook hier is het zoeken naar een goed pad, en het is zelfs veiliger om af en toe te kiezen voor kniediep water. Hou rekening met het nodige geklauter. De route is niet geschikt voor heel jonge kinderen. Een rondwandeling is mogelijk maar ik raad aan om terug te lopen via de kloof. Voor de rondwandeling volg je het water tot er een klein pad omhoog gaat. Het is zoeken maar uiteindelijk kom je bij een oude vervallen watermolen in het bos. De eigenaar zoekt nog een geldschieter om het te restaureren. Via het gehucht Vallechia, waar je strompelt over de poezen vond ik het pad terug.  Ook hiervoor: zie track de op www.gpsies.com.

Overnachten

Een goede uitvalsbasis  voor dit gebied is Centro dei Due Parchi , een B&B en countryhouse. Het ligt in de directe omgeving van Arquata del Tronto: Frazione borgo Di Arquata del Tronto. Het is een locatie waar ook veel verschillende buitensportactiviteiten worden aangeboden, gericht op groepen. Accommodatie in het dorp Umito: Agriturismo Laga Nord en Agriturismo Valle dell Orso.  Er zijn natuurlijk ook veel overnachtingsmogelijkheden in de sfeervolle oude stad Ascoli Piceno.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Orientering

* Van dit gebied is een topokaart beschikbaar: Monti della Laga, carta dei sentieri – scala 1:25.000
* Er bestaat een Italiaanse wandelgids, uitgegeven door Societa Editrice Ricerche (SER: zie ook op facebook): Monti della Laga,  Le piu belle escursione,  isbn 88-86610-27-0. Ook als niet-Italiaan zijn de beschrijvingen goed te volgen.

In het centrum van Ascoli Piceno zijn twee goede boekenzaken.

Foto 1 en 2: Gola di Garaffi
Foto 3: Poezendorp Vallecchia
Foto 4: Top van de PIzzo di Sevo
Foto 5: Wandeling Umito
Foto 6: Embleem van het Nationaal Park

Gerelateerd

Delen

Waardering
55110
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *