Bergtoppen beklimmen tijdens midzomernachtzon in Lapland

Nog even en het is weer 21 juni, de langste dag op het Noordelijk halfrond. Boven de poolcirkel betekent dit dat tussen eind mei en midden juli de zon niet volledig onder de horizon zakt. Het is dan 24 uur per dag licht. Dat is een bijzondere ervaring en iets wat in Zweden traditioneel gevierd wordt met zang en dans rond de meiboom. ‘s Nachts is het natuurlijk niet zo licht als overdag, maar donker wordt het zeker niet. Het lage, warme zonlicht geeft tijdens de midzomernachtzon vaak onbeschrijfelijke kleureffecten.

Trektocht onder de midzomernachtzon

Rond deze tijd -midden juni – zijn de meeste fjällstations (berghotels) en berghutten weer open. Zo kun je in Zweeds Lapland weer maximaal van de fjäll (berggebied) genieten. Zowel overdag en ‘s nachts. Wandelen kan 24 uur per dag, een mooi kampeerplekje vind je  gegarandeerd voor het gaat schemeren. Je kunt je trektocht deels ‘s nachts maken, maar bijvoorbeeld ook mooie luchten fotograferen of ‘s avonds simpelweg lang voor je tentje zitten genieten van de Zweedse natuur.

Nachtelijke beklimming

Iets wat tijdens de midzomernachtzon veel wordt gedaan is een bergtop beklimmen. Er zijn in Zweeds Lapland namelijk genoeg bergen waarop je ongehinderd zicht hebt op de zon die om 00.00 uur nog boven de horizon staat. De Njulla (1169m) op de grens van Abisko Nationaal Park is een bekende, en misschien wel de makkelijkst te bereiken, arctische top van Zweden waarop dit unieke schouwspel bewonderd kan worden.

En dé tip voor wie bang is moeilijk te kunnen slapen met al dat licht: neem een slaapmasker mee, en geniet van de midzomernachtzon!

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Foto 1. Midzomernachtzon en kampvuurtje in Visttasvággi.
Foto 2. Midzomernacht boven Blåhmammarens fjällstation in de Jämtlandsfjällen.
Foto 3. Midzomernachtzon in een Zweeds bos (VisitSweden).

Gerelateerd

Delen

Waardering
43833
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *