Midzomernacht in Zweden

Boven de poolcirkel gaat de zon een deel van de zomer niet onder: midzomernacht. Het is dan 24 uur per dag licht. Even wennen voor je biologische klok, maar je kunt zo wel op elk moment van de dag wandelen, kanoën of vissen zonder dat je met invallende duisternis rekening hoeft te houden. Slapen? Zolang je oogbedekking meeneemt is dat goed te doen. Bijkomend voordeel: aan het begin van de zomer zijn er nog niet zoveel muggen!

Dansen rond de meiboom

De midzomer, midsommar, wordt in Zweden tussen 20 en 25 juni groots gevierd. Vrijwel iedereen doet hieraan mee. En dat doen de Zweden op ongeveer alle plekken die maar buiten zijn: van tuin en openbaar park tot zomerhuisje. Met een uitgebreid lunchfestijn, dansen rond de meiboom, liedjes zingen en het eten van ingelegde haring. In de berggebieden in Lapland, op de fjäll, hoort bij de viering ook het beklimmen van een berg. Dat lijkt misschien niets bijzonders, maar rond middernacht op een bergtop staan en in het noorden de zon boven de horizon te zien is een unieke ervaring.

Koude midsommar

Dat laatste stond ook bij mij op de planning een paar weken geleden. Maar dit jaar was het weer rond de midzomernachtviering flink van slag. Het was zo’n 10ºC kouder dan gemiddeld. Terwijl je normaal midsommar lekker in de zon viert, sneeuwde het rond 21 juni in Lapland. Niet alleen de bergpassen en bergtoppen waren moeilijk begaanbaar, ook lag er op Kungsleden veel sneeuw. Het was hierdoor rustig in de berghutten de eerste weken van het wandelseizoen. Mijn vriendin en ik hebben onze plannen aangepast en tijdens een kanotocht op meer Karats gelukkig nog wel van de midzomernacht kunnen genieten.
Inmiddels is het 25 graden geweest boven de poolcirkel en is het weer normaal. Eind deze week gaat de zon in Abisko voor het eerst sinds weken onder en keert ‘s nachts de duisternis langzaam terug.

Wanneer kun je ‘s nachts de zon boven de horizon zien in Zweden?

Abisko: 17 juni t/m 19 juli
Jokkmokk: 8 juni t/m 3 juli
Kiruna: 31 mei t/m 11 juli
Foto’s:
1: Tent op het strand.
2: Midzomernachtzon boven meer Karats.
3: Onderweg bij de Nallostugan.
4: Genieten in het warme avondlicht.
5: Kampvuur en koken tijdens midzomernacht.
6: Rivier in Abisko canyon.

Gerelateerd

Delen

Waardering
58157
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *