Langlaufen Huldreheimen in Valdres, Noorwegen

Ook in Scandinavië is de winter een uitzonderlijke: veel wind en regen. Normaal gesproken omstandigheden die zich in andere jaargetijden aandienen. In de Noorse bergen is het anders. Hier overheerst de kou en de sneeuw. En dus ideale omstandigheden om van de winter te genieten. Tot ver in april kun je in de Noorse loipes terecht.

Netwerk van langlaufloipes
In de bergen van Noorwegen heerst in de wintermaanden altijd wel een echt winters klimaat. Bergen sneeuw en soms ook de wolken onder je. En dus een stralende zon. In de bergen van Noorwegen loopt een uitgebreid netwerk van langlaufloipes. Ze zijn er in allerlei soorten. En soms moet je zelf meer aan het werk om een nieuw spoor te maken. We laten ons leiden door een gids van de DNT, den Norske Turistforeningen. Hij kent de weg, de hutten en de bergen op z’n duimpje. Een prettig idee.

Alles moet kloppen
Een van de populaire plekken voor een huttentocht is Huldreheimen in Valdres, midden in het Noorse bergland. Aan sneeuw geen gebrek. Sneeuw aan alle kanten zover je kunt zien. De loipes liggen er mooi bij: ze glinsteren helemaal in de zon. De vorst maakt dat ze er stevig bij liggen. Vanuit het startpunt gaan we eerst even een startrondje maken. Goed om alles even te beproeven: de ski’s, de wax, de kleding en de rugzak. Alles moet immers kloppen als je een paar dagen op stap gaat buiten de geciviliseerde wereld. Alles gaat volgens plannen; nu nog even wat kilometers in de benen zien te krijgen.

Aanpassen en lagen uit
Als we de volgende dag starten met de echte tocht moeten we toch nog een en ander bijstellen. Het heeft harder gevroren, dus de waxers onder ons moeten kiezen voor een andere laag op de ski’s. Met mijn no-wax ski’s lijkt het allemaal moeiteloos te gaan. In ieder geval bij het klimmen. Na korte tijd moeten anderen al weer bij waxen om meer grip te krijgen. Het blijft een voortdurend aanpassen aan de omstandigheden. Zelf merk ik dat bij het glijden de Noren duidelijk in het voordeel zijn. Die wax is toch niet voor niets uitgevonden. Ik moet nu duidelijk meer inspannen. Maar dat geeft niet. Je merkt wel hoe snel warm je wordt, maar dat geldt ook voor de anderen. En dus even een omkleed- en drinkpauze. Je staat ervan te kijken hoeveel vocht je verliest.

Over de hoogvlakte
Na een paar forse klimmetjes komen we nu op grotere hoogte. We kunnen zelfs de bergen van Jotunheimen zien liggen. Door het heldere droge weer en de superzuivere lucht is het uitzicht enorm. Hier bovenop de vlakte is wel duidelijk meer wind. Als in de verte een hytte, waarschijnlijk een privé-zomerhuisje zich aandient, wordt dat het doel om te lunchen: zon in het gezicht en uit de wind. En dus maar even extra insmeren want de maart-zon heeft behoorlijke kracht hier op grote hoogte.

Even sneeuw smelten
Op weg omlaag passeren we een klein stroompje, voor Thorbjørn aanleiding even omlaag te skiën en wat vers water te tappen. Helderder en schoner dan dit is haast ondenkbaar en dus doet goed voorbeeld goed volgen. En inderdaad is het heerlijk het frisse water. Na een paar uurtjes langzaam afdalen komt nu onze eerste overnachtingsplek in beeld. De ski’s tegen de muur en sneeuw scheppen in emmers om voldoende water te hebben. Na mum van tijd staat de maaltijd op tafel, maar wel weer even nieuwe sneeuw halen voor de afwas. Als de duisternis aanbreekt wordt het tijd voor kaarsen en sterke verhalen. Thorbjørn leest snel vertalend een Noors sprookjesboek voor. De nacht breekt aan. Nog even buiten kijken: deze sterrenhemel heb ik nog nooit gezien, zo helder, maar ook zo zwart en vol sterren.

Boven de boomgrens
Als we de volgende dag starten, is het weer even op gang komen. Voor een niet fulltime langlaufer moet de machine weer even op gang komen. Maar na korte tijd komt het ritme weer terug. We gaan af en toe omhoog en dan weer omlaag. Per saldo komen we niet veel hoger te gaan dan de dag ervoor. Af en toe gaan we dwars door een berkenbosje; nou ja bos is eigenlijk te veel gezegd: het gaat om de laatste bomen die het hier nog uithouden. Berken dus, dat zijn nog de enige vormen van geboomte die taai genoeg zijn op deze hoogte te overleven. Langzaam dalen we af naar de volgende hut. Ben benieuwd wat die te bieden heeft. Een trektocht op de ski in het Noorse bergland zit vol verrassingen. En het mooiste deel van de winter begint nu.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Meer informatie:

Voor meer activiteiten in de sneeuw kun je terecht op de site van de DNT.
Klik voor een voorbeeld van gemarkeerde routes of naar de site waar je je favoriete gebied kunt kiezen.

 

Foto’s

Bergen sneeuw tot ver in april

Stop: rusten, drinken, waxen en laagjes uit.

Met gepaste afstand omhoog

Op de hoogvlakte laveren op de rand van de boomgrens

Vers water tappen…en drinken

De laatste berken voorbij

Hout stoken, sneeuw smelten en schoenen drogen

De laatste kaars voor vandaag

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
54605
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *