Escursioni in de Monti Sibillini, Italië

Kinderen spelen al weer in de Adriatische zee, en in de gelateria’s is het verse schepijs weer in alle smaken te verkrijgen. De heuvels van de Marken kleuren groen en voorzien van veel witte vlekken –  het zijn de geurende en bloeiende acacia’s. Ook het geel van de brem is al te ontdekken. Net als het felle rood van de klaprozen. Nog een paar weken en het zoet van de bloeiende linde voelt zwaar in je hoofd. De temperatuur op mijn dashboard wijst 25 graden aan. Begin mei.

LR-route-naar-de-Sibilla

Bij Comunanza rij ik omhoog richting het bergdorp Montemonaco en neem de steenslag weg naar de Rifugio Sibilla. Op 1500 meter is het nog pril voorjaar. De lucht is scherp en in de verte staat de imposante Corno Grande, de hoogste berg van de Apennijnen. De krokussen en blauwe druifjes priemen door het nog platgeslagen gras. Net sneeuwvrij. Ook laten zich de eerste orchideeën zien.

Groots panorama

Ik kies voor de route escursione E10 naar de top van de Monte Sibilla. Een “klassieker” met de top van 2173 meter en een hoogteverschil van 650 meter. Vanaf de graat krijg je en groots panorama richting het zuiden van Italië. Een overzicht van de nog besneeuwde toppen van de nationale parken Gran Sasso, Monti della Laga, Monti Sibillini en met een beetje geluk de Majella. Richting het noorden wordt het zicht belet door de Monte Priora. De rivier de Tenna, die beneden mij loopt, raast door de Gola Infernacio, een diepe kloof. Aan de overzijde staat het kloostertje “San Leonardo” dat nog steeds bewoond wordt door Padre Pietro. Een kleurrijke monnik die de afgelopen 45 jaar zijn eigen klooster heeft gerealiseerd en inmiddels populair is op You Tube.

Goed gemarkeerd

Er zijn inmiddels 17 ‘escursioni’ in de Sibillini. Allemaal goed gemarkeerd en in kaart gebracht. Sinds 2014 is er een nieuwe topografische kaart op de markt. Handig in 7 kleine overzichtkaartjes van 1:25.000. Het laatste nieuws is dat Garmin ‘Trekmap Italia4v pro’ uitbrengt voor de GPS gebruiker. Een groepje mountainbikers heeft in opdracht van Garmin de vele paden met apparatuur op de helm rond gefietst.

Voorjaarsklassieker Monte Vettore

Escursione 15 is mijn tweede voorjaarsklassieker. Het startpunt is de pas Forca di Presta (1542m) met de Rifugio degli Alpini. Vanaf de pas gaat een goed aangegeven pad omhoog naar de hoogste berg van de Sibillini, de Monte Vettore (2476m). De route loopt door naar de andere zijde van de berg, via het idyllische kerkje Santa Maria in Pantano, naar Colle di Montegallo. Ik kies voor alleen de top en ga vervolgens terug. In de zomer is deze berg erg populair o.a. door het geweldige uitzicht op de omliggende bergen, zee en de Piano Grande die dan in bloei staat. Nu kom ik een haas en een ree tegen, en is het verder muisstil. De Sibillini ten voeten uit.

LR-Monte-Vettore-012

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Informatie Monte Sibillini

* Overzicht van alle escursioni in de Monti Sibillini, ook via de App van de Monti Sibillini.

* Wandelen in de Apennijnen, wandelgidsje van Henk Filippo, uitg. Gottmer, Dominicus Adventure reeks.
Ook een aantal wandelingen in de Sibillini.

Rifugio Sibilla

* Rifugio degli Alpini

* Camping Monte Vettore

Geocaches op de route

* www.geocaching.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
66108
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Escursioni in de Monti Sibillini, Italië

  1. De monnik, Padre Pietro, woont al maanden niet meer in het klooster. De man is helaas behoorlijk ziek en zal niet meer terugkeren.
    Het mountainbiken in bepaalde zones van het park is aan banden gelegd om de kwetsbare vegetatie te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *