Kindvriendelijk fietspad in Zuid-Polen

Voor mij zwabbert een jongetje onzeker op zijn kleine fietsje. Hij leert fietsen op een klein paadje langs de Dunajec. Slingerend tussen grijze rotsen en groene heuvels zoekt de rivier zijn weg door een kloof. Het water kabbelt rustig, zo nu en dan is er een stroomversnelling. Op het fietspad langs de rivier gaat het fietsen hetzelfde. Je kunt er heerlijk rustig peddelen. Af en toe een klein klimmetje, niet langer dan in de duinen. Een ideaal pad om te leren fietsen dus!

Op een fietstocht door Zuid-Polen ontdekte ik dit prachtige fietspad, misschien wel één van de mooiste van Europa. Met een afstand van twaalf kilometer is het geen pad voor kilometervreters. Maar met kleine kinderen is dit een fietsparadijs. Langs de zuidelijke oever ligt een grindpad, dat naast de toeristische rafts de enige manier is om hier te komen. Je deelt het pad met Poolse gezinnen op huurfietsen en wandelaars die langs het water flaneren. Het fietspad loopt langs de rivier de Dunajec tussen Červený Kláštor en Szczawnica door het Pieninský Nationaalpark. De rivier vormt hier de grens tussen Polen en Slowakije. Aan de oever staan paaltjes met aan één kant een P en op de andere kant een S. Door al het gekronkel is het niet zo moeilijk om in de war te raken welke heuvel van welk land is.

Voor een dagtocht kun je het beste starten in Szczawnica. Je fietst dan eerst stroomopwaarts en daarna stroomafwaarts. In het dorpje zijn verschillende fietsverhuurders (waar ook fietskarren worden verhuurd), bijvoorbeeld bij deze minicamping (www.uewy.szczawnica.net). Van Červený Kláštor kun je aan de andere zijde van de rivier eventueel verder fietsen (over kleine weggetjes) naar Niedzica. Onderweg heb je uitzicht op de Hoge Tatra en je eindigt bij een stuwmeer met een kasteel. Op de Dunajec worden toeristische raftexcursies over de rivier aangeboden. De rafts gaan echter langzaam (de tocht duurt meer dan twee uur) en fietsen biedt de mogelijkheid om te stoppen waar je wilt.

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Delen

Waardering
44705
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *