Kajakken Stockholm-archipel, Zweden

Stockholm is gebouwd op veertien eilanden en rondom liggen er nog ettelijke duizenden. Een walhalla voor kajakkers. Peddel de stad uit en nog dezelfde avond zit je in een tentje op een onbewoond Zweeds eiland.

Het kajakgebied rond Stockholm

De stad Stockholm (op zichzelf al een stedentripje meer dan waard) is gebouwd op 14 eilanden, die deel uitmaken van een archipel van wel 30.000 eilanden. Vele zijn onbewoond, en het gebied is dan ook een waar paradijsje voor kajakkers – een unieke combinatie zo dicht bij alle geneugten van de grote stad. De archipel bestaat uit een binnen-, midden- en een buitendeel. Hoe verder naar buiten, hoe kleiner en verspreider de eilandjes liggen en hoe meer zee en natuur het voor het zeggen krijgen. De archipel vormt een belangrijke broedplaats voor vele vogelsoorten. Er zijn ook enkele strikt ontoegankelijke vogelreservaten. In de binnen- en de middenarchipel is dichte bebossing. De kleine eilandjes in de buitenarchipel zijn veel kaler, soms helemaal boomloos. De hoogteverschillen zijn klein, tot maximaal 50 meter (hoewel naar het noorden toe steeds iets meer), maar kennen wel grillige, door zee en wind sterk geërodeerde rotsvormen.

Gemaakte kajaktocht Stockholm-archipel

Een vierdaagse rondtocht met start/finish in Stavsnäs (ca. 40 km buiten Stockholm), langs on- en bewoonde eilanden. Totaal 63 kilometer gepeddeld; 1 dag vast op eiland vanwege storm.

Zwaarte/moeilijkheid van kajakken rondom Stockholm

Afhankelijk van weersomstandigheden; geen extreem lange dagafstanden; wél zeekajakervaring vereist of onder leiding van een gids gaan; makkelijkere routealternatieven zijn er ruimschoots door in de luwte van de eilanden te blijven; zowel beginners als gevorderden kunnen hier aan hun trekken kunnen komen.

Delen

Waardering
1061
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *