Informatie over wandelen in Nepal

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving kracht 7,8 op de schaal van Richter, enkele weken later gevolgd door een minder krachtige (7,3). In totaal werden 8 van de 30 miljoen Nepalezen getroffen. Hoe kun je het land duurzaam helpen?, vroeg Op Pad aan bergbeklimmers Katja Staartjes , Robert Eckhardt en Menno Boermans, ‘Door erheen te gaan’, antwoordden ze unaniem. ‘De meeste wandelgebieden zijn goed begaanbaar en door het toerisme te ondersteunen help je uiteindelijk voorkomen dat de bevolking verder afglijdt de armoede in.’

(Tekst en fotografie: Katja Staartjes, Robert Eckhardt en Menno Boermans)

LR-Robert-Nar-0123

Nepal, land en volk

Nepal heeft het opmerkelijkste mozaïek aan etnische groepen van alle Himalaya-landen. Er leven meer dan 60 verschillende volken met een eigen cultuur en vaak een eigen taal. Elk volk is weer onderverdeeld in een eindeloos aantal sub-groepen. Hun leefwijze, hun economie en de bouwstijl van de huizen zijn aangepast aan hoogte en klimaatzone. Die verscheidenheid wordt nóg ingewikkelder omdat het kastensysteem dwars door de meeste etnische groepen loopt.

Als je een dwarsdoorsnede van de geografie van Nepal maakt, volg je als het ware de  vegetatiezones van laag naar hoog: van de semitropische Terai naar het koude Tibetaans Plateau, dat ten noorden van de hoofdketen van de Himalaya ligt. Van het Tharu-volk afkomstig uit India tot de Tibetaanse Bothiya en Thakali in de noordelijke streken – van het hindoeïsme tot het boeddhisme.

Tussen de Terai en het Tibetaans Plateau liggen drie gebieden met weer andere volken die elk hun eigen cultuur en geschiedenis hebben: de Kathmandu Vallei, de Foothills en de Himalaya. In de Kathmandu Valley en de Foothills leven van oorsprong Nepalese volken zoals de Magar, de Gurung, de Newari, de Rai en de Limbu. Hoe dichter je bij de Himalaya komt, des te Tibetaanser wordt de bevolking, zoals de Tamang en de Sherpa.
(uit ‘People in Nepal’, Robert Eckhardt, sept. 2015, € 39,95)

LR-Robert-Khare-Danda-7827

Verwoeste gebieden (stand augustus 2015)

De verwoestingen in Nepal hebben vooral plaatsgevonden in het centrale noordelijke berggebied van de Himalaya. Het epi-centrum van de eerste beving op 25 april (7,8 op Richter) vond plaats ca. 75 km noordwestelijk van Kathmandu (Laprak, Manaslu gebied) en die van 12 mei (7,3 op Richter) lag ca 80 km ten noordoostelijk van de hoofdstad (Bigu Gompa, Gaurishankar gebied). De meest getroffen wandel- en klimgebieden zijn: Langtang, Manaslu, Ganesh, Helambu en Rolwaling. Langtans is dit najaar niet toegankelijk. Check voor de andere vier gebieden vlak voor vertrek de situatie. Waarschijnlijk is een trek mogelijk, maar is flexibiliteit gewenst qua onderdak (evt. tent).

Het Everest-gebied heeft beperkte schade opgelopen, maar paden en lodges zijn voldoende hersteld. Niet tot nauwelijks geraakte gebieden zijn Far West, Dolpo, Mustang, Dhaulagiri, Annapurna, Makalu en Kangchenjunga.

LR-Katja-ViewtoWest-BeforeLumbhaSambha_L1040262

Vijf maanden na de ramp (augustus 2015) is de situatie van de geraakte gebieden:

 • Everest: de paden zijn hersteld en er zijn voldoende lodges;
 • Helambu, Ganesh Tamang Heritage trail: paden zijn hersteld. Lodges worden herbouwd, het is aan te raden een tent mee te nemen;
 • Manaslu: idem, de route in het onderste deel van het Budhi Gandaki-dal is nog niet hersteld (juli 2015). Wel is er een alternatieve route boven de rivier langs, via Kerauja en Rumchet. Veel lodges zijn nog niet herbouwd, dus het verdient aanbeveling een tent mee te nemen.
 • Rolwaling: niet duidelijk. Het lijkt vooralsnog niet raadzaam een trekking te maken door dit nauwe kloofdal gezien gevaar van steenslag.
 • Langtang: niet geschikt voor trekking in het najaar van 2015. De dorpjes van het dal zijn totaal verwoest of zelfs weggevaagd. Het dal is verlaten en het pad is nog niet hersteld, bovendien is er gevaar van steenslag. Er is nog geen duidelijkheid waar en wanneer huizen en lodges worden herbouwd.

Berggebieden die niet of nauwelijks zijn aangetast en dus volledig toegankelijk zijn:

 • Far West met bestemmingen als Rara Lake en de regio Humla (Simikot);
 • Centrale delen: de gebieden Dolpo, Mustang, Dhaulagiri en Annapurna;
 • Het oostelijke deel met de gebieden Makalu en Kanchenjunga.

Het populaire Chitwan park in de Terai en alle andere zuidelijke gebieden waren en zijn uitstekende bestemmingen.

Vervoer naar en in Nepal

Vliegen: Binnenlandse luchthavens zijn allen bereikbaar.
Autowegen: Praktisch volledig hersteld, los van eventuele recente schade door de moesson van 2015. Alleen de route naar Tibet via de Arniko Highway is nog gesloten; deze staat gepland om weer te openen in de herfst van 2015. Check of dit mogelijk is, mocht je via deze weg willen reizen.

LR-Robert-Dhaulagiri-Himal-1792

Enkele gerenommeerde buitensport/gidsenbureaus

Snow Leopard Adventures (van René de Bos), met Summit Trekking in Kathmandu.  Niet iedere organisatie maakt tochten op maat (‘private party’). Snow Leopard Adventures is daar juist in gespecialiseerd. En vraag dan naar Ram Kumar Rai als sirdar. Hij kent heel veel (o.a. van onze) tochten, wil zijn land ontdekken en is erg avontuurlijk. Daarnaast heeft René de Bos, eigenaar van Snow Leopard, hele goede ideeën voor trektochten die bij je passen.

Trektochten
 Achtergrond-info:

LR-Boermans-SherpaExchange002

Goede doelen Nepal

 • Global Exploration – werkt samen met Wilde Ganzen en is actief in meerdere landen, waaronder Nepal. Er is in juni bijna een ton ingezameld door een actie vanuit het bestuur (Jos Smeets). Dit geld gaat ingezet worden in de wederopbouw van een paar scholen.
  Rekeningnummer: NL98RABO0124422519 tnv Stichting Global Exploration)
 • Kevin Rohan Memoral Eco Foundation
  Bouwt duurzaam, eco-vriendelijk en aardbevingbestendig! Hun huizen met framewerk van leem en gerecyclede flessen bleken nog intact te zijn, terwijl rondom de ravage en het leed van de aardbeving enorm was. De stichting is nu in de eerste plaats bezig om in Khahare (in de Kathmandu Vallei) hulp te bieden. Er is veel geld nodig, het gaat om de opbouw van 500 huizen!
 • Stichting Dhampus –  een stichting die normaliter hulp biedt in tandzorg, maar de handen ineen heeft geslagen met Himalayan Care Hands en KEDS (Kumali Education Development Society) voor wederopbouw in twee dorpen.
  Triodos Rekening NL 78 TRIO 0786 7168 43
 • Stichting Topaspiraties – ondersteunt mensen uit het Langtang-dal (weeskinderen, vluchtelingen) en de wederopbouw van een school in Kakani (Helambu-gebied).
  NL38 INGB 0009358478 tnv Stichting Topaspiraties
 • Giro 555, platform van samenwerkende hulporganisatie met Care, Cordaid, ICCO, Oxfam Novib, Plan, Rode Kruis, Save the Children, Terre des Hommes, Unicef en World Vision.
  Hier vind je de actuele stand van zaken op 23 juli.
 • Alex Lowe Foundation, ondersteunt herbouw en hulpverlening slachtoffers.
 • Alpine Rescue Foundation, helikopter reddingstrainingen voor Sherpa’s.

Kaarten en gidsen (zie ook bij de afzonderlijke tochten)

In Kathmandu kun je op elke straathoek trekkingkaarten (bijvoorbeeld Nepa Maps) kopen. Een mooie kaart van Nepal staat op Great Himalaya Trails. The Great Himalaya Trail (GHT) is een trektocht door Nepal van oost naar west, langs de Tibetaanse grens.

Beste tijd voor een trektocht in Nepal

De trekkingseizoenen voor Nepal zijn het voorjaar (maart t/m half mei) en het najaar (oktober-november). De laatste 2 weken van mei zijn vaak erg (te) warm. De zomer loopt van juni t/m augustus en is de moesson-periode. De winter loopt van december t/m februari, en is voor enkele gebieden ook een geschikte periode.

In de literatuur lees je vaak dat het weer in het najaar beter is dan in het voorjaar. Maar beide seizoenen hebben voor- en nadelen. Voordeel van het voorjaar: er zijn minder trekkers dan in najaar. Een ander voordeel is dat de dagen veel langer zijn. Een voordeel van het najaar is dat de kans op heldere hemel met eindeloze vergezichten groter is.
En niet vergeten: de winter, voor sommige gebieden de perfecte tijd om te wandelen of te mountainbiken. In de moesson – de zomerse natte tijd – kun je trouwens de gebieden bezoeken ten noorden van de hoofdketen van de Himalaya. Die gebieden liggen in de regenschaduw van de Himalaya. Houd er wel rekening mee dat vluchten vertraagd kunnen zijn en dat het reizen over land problemen als aardverschuivingen en steenslag met zich mee kan brengen.

Gerelateerd

Delen

Waardering
67686
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

 1. Kanchenjunga Region Trekking Kanchenjunga, the wonderful trekking locations of Nepal situated just at the base of the enormous peak Kanchenjunga (8,586m), third uppermost peak on the earth. This spot is filled with alpine grazing land, dense and sub-tropical forests and small river gorge. It is located to the north eastern area of Nepal and is surrounded by China and India. This area lets you view different diversity of culture and changing scenery as it proceeds all the way through terraced fields, forests of rhododendron, birch, and so on. – See more at: http://www.nepalplanettreks.com/kanchenjunga-trekking.html
  http://www.nepalguideinfo.com
  Email:sanjibtrekguide@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *