In love with the people from Sudan

Wanneer de scheepshoorn met veel lawaai zijn vertrek inzet kijken we elkaar vrolijk aan. Na veelbewogen maanden nemen we afscheid van Egypte. Langzaam en gestaag verdwijnt Aswan aan de horizon.

Dankzij het offerfeest tellen we slechts 40 passagiers, genieten we van ons privé dek en beseffen we zeer goed dat de toiletten er met 700 mensen absoluut anders uit zouden zien. Na een nacht onder de sterrenhemel meren we een paar uur later aan tegen de gammele kade van Wadi Halfa. Daarmee is ook meteen duidelijk wat we in Sudan kunnen verwachten; leegte, woestijn en een simpel bestaan voor de komende tijd.

Sudan-fietsen-01

Een risico van 30 stokslagen

Maar achter de leegte en simpelheid van het land schuilt het warme compassievolle hart van de Sudanese bevolking. Met liefde verwelkomen ze je in hun huis en delen ze de maaltijd. Bij het vallen van de avond worden de bedden buiten gezet voor een nacht onder de sterrenhemel. Waar anders koel je, bij gebrek aan airco, beter af dan in de wind zelf ? En hoe heerlijk zou het zijn om een briesje over je blote huid te voelen? In Sudan wordt echter geleefd volgens de Sharia en die is weinig soepel ten opzichte van het tonen van blote ledematen. Dezelfde Sharia zorgt  ervoor dat ik regelmatig wordt weg gestuurd om alleen met de vrouwen te eten. Rekening houdend met hun geloof onthouden we ons van enig fysiek contact, fietst ik met een rokje over mijn legging en hebben we 30 stokslagen geriskeerd bij het meenemen van een flesje campari, lekker!

Sudan-fietsen-06

Drie dagen bij Maesz en zijn familie

Vandaag houden we het, na drie uur ploeteren tegen de keiharde wind, voor gezien. Met drie lemen huizen, een moskee en twee kamelen vraag je je even af, waarom nou net hier in Oisly? Toch zijn het juist die elementen die het reizen zo mooi maken; het doen met wat er is. Vandaag doen we het met Masz en zijn familie die ons meer dan welkom heet bij hem thuis. Veel luxe is er niet, toch deelt de familie alles wat ze hebben. Plots schaam ik me voor mijn gemekker dat de wind vandaag zo zwaar was,  het kwik weer boven de 49 graden steeg en ik zin had in iets anders dan bruine bonen en een melig appeltje.

Sudan-fietsen-05

Bruine bonen als ontbijt

Om de bruine boon niet tekort te doen krijgt hij bij deze wat meer aandacht! Wonder boven wonder smaakt de foul (een prutje van verse bruine bonen met komijn, knoflook, ui en olie) wonderbaarlijk goed bij de hoge temperatuur. Door hun heerlijke smaak hebben ze zelfs het brood verdreven! Samen met de koffie, voorzien van gember en cardamon, overtreft de Sudanese keuken al onze verwachtingen.

Sudan-fietsen-03

Last but not least

Sudan is het heetste land waar we ooit doorheen zijn gefietst. Er zijn dagen bij dat we 6 liter vocht drinken en nog steeds niet hoeven te plassen. Met nog maar 250 km naar de hoofdstad, denken we de overwinning al in de pocket te hebben. We krijgen de laatste etappe niet kado: twee zandstormen, keiharde wind tegen, een lekke band en 50 km off road over wasbordjes maken het tot een moeizame onderneming. Maar de aankomst in de stad wordt weer een waar emotioneel moment. We worden beloond met taart en echte koffie en in het luxe German Guesthouse genieten we van de airconditioning en de goede zorgen van Norbert en zijn fantastische staf. Er is een wasmachine, een zwembad en heerlijk eten, wat ons verblijf in de Khartoum tot een waar paradijs maakt.

Naschrift

De mensen van Sudan hebben ons hart gestolen! Toch mag je niet vergeten hoe vreselijk het regime van president Omar al-Bashir is. Ondanks het feit dat hij door het Internationaal Strafhof in Den Haag op 14 juli 2008 is veroordeeld voor de genocide in het conflict in de West-Sudanese regio Darfur, is er niets veranderd. Basir noemde de aanklacht een ‘westerse samenzwering’ en bleef vervolgens gewoon aan de macht. Het is opvallend dat de Sudanese bevolking zelden openlijk hun onvrede uit over het regime van Basir.

Wij gaan nog een paar dagen genieten van Khartoum voordat we de hitte gaan verruilen met de koelere bergen van Ethiopië. Maar eerst nog heel veel koffie, ijs en taartjes voordat we donderdag vertrekken.

Gerelateerd

Delen

Waardering
70039
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *