Huttentocht cross-country ski’s, Rondane

 In Noorwegen wordt pasen groots gevierd. Op de lange latten welteverstaan. Een mooi moment voor wat buitensport integratie: dus sneeuwschoenen thuis en cross-country ski’s mee. Lekker oefenen tijdens een huttentocht door het Rondane gebergte.

Cross-country skiën, nordic skiën of toerskiën: in Nederland is de sport beperkt bekend, maar in Noorwegen volkssport nummer één. De keren dat ik door ontredderde Noren werd aangesproken waar toch mijn ski’s waren, zijn niet langer op één hand te tellen. De basics: breder dan langlauf latten, maar smaller dan alpiene ski’s en uitgerust met open binding. Heuvelopwaarts is geen probleem als je je latten uitrust met vellen en naar beneden word je geholpen door stalen zijkanten en 1001 soorten wax voor elke denkbare conditie.

Perfect voor beginners

Het relatief vlakke hooggebergte van Rondane blaakt in het zonlicht wanneer we rugzakken ophijsen en bindingen dichtklikken. Dit gebied is perfect voor beginners op zoek naar avontuur: overal gemarkeerde routes door glooiende dalen, omringd door indrukwekkende 2000’ers. En last, but not least: bemande hutten op 5 tot 7 uur skiën van elkaar verwijderd. De zekerheid van een warme douche, gevolgd door een feestmaal en een zacht matras geeft een enorme boost wanneer je met brandende dijen de zoveelste helling opzeult.

Met dank aan tijgerbalsem

Het blijft vrij letterlijk vallen en opstaan, maar het leerproces valt me alleszins mee. De schade blijft, met dank aan tijgerbalsem, beperkt tot een paar blauwe plekken en kleurtje kreeftrood. Want de zon blijft maar schijnen, zodat we onze ski’s op iedere denkbare sneeuwconditie kunnen testen. De verijsde slush van de vroege ochtend is uitdagend, maar in de natte papsneeuw van de namiddag kun je als beginner prima werken aan downhill skills.

Zin om zelf op ski’s Rondane te verkennen?

Het door mij afgelegde rondje duurt 4 tot 5 dagen en voert langs 3 hutten: Rondvassbu, Dørålseter en Bjørnhollia. De gps-tracks van alle etappes zijn te downloaden op mijn wikiloc site. Het gebied is goed te bereiken vanuit Oslo: neem de trein vanaf luchthaven Gardermoen en stap 3 uur later uit in Otta. Vandaar gaat er een bus naar Mysuseter, het beginpunt van de tocht waar je ski’s kunt huren.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
56470
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *