Wandelroutes in Bergell, Zwitserland

In de zomer verleiden de hoge bergen van Bergell de bergwandelaar tot hoogalpiene tochten waarbij een paar kabels en kettingen onderweg geen uitzondering zijn. Eind september wordt de kans groter dat de sneeuw heer en meester is boven de 2500 meter en dat de Cacciabellapas en de Viale beter met stijgijzers beklommen kunnen worden. Toch is Bergell, samen met de Écrins, de Queyras en Ticino, mijn favoriete oktoberbestemming. Dat is niet alleen vanwege de oogstrelende wandelingen in de lagere regionen en de vele sportklimgebiedjes, maar vooral vanwege de kastanjeoogst: een feest voor iedereen. In oktober worden de kastanjes geraapt en in november worden ze geslagen. De kastanjes worden onderin een lange doek gedaan en die doek wordt op een harde ondergrond geslagen, door hem rond te slingeren. Daarna zijn de kastanjes geschikt voor verdere verwerking. Dit is de handmatige manier; in de fabrieken doen ze het efficiënter, maar minder sfeervol.

Wanneer: kastanjefeesten vinden van 5 t/m 20 oktober plaats. Precies de juiste periode voor Zuid-Nederland. Noord- en Midden-Nederlanders kunnen nog net een staartje meepikken, mits ze al op vrijdagavond gaan rijden.

Ligging: tussen de Malojapass en de Italiaanse grens (vlak bij het Comomeer).

Mooi kastanjewandelingetje: afdalen van Soglio naar Castasegna. Duurt ongeveer een uur.

De kastanje was in Bergell en Ticino vroeger het belangrijkste basisvoedsel. Bij Castasegna, op een steenworp afstand van de Italiaanse grens, ligt het grootste gecultiveerde kastanjebos. Het is privébezit en de kastanjes worden door een coöperatie beheerd, die ook de oogst verzorgt. Verderop in het dal, waar óók kastanjebomen staan, kun je zelf kastanjes rapen. Maar let op: ik heb ooit een hele dag geoogst, maar toen ik thuis een kastanjeoogstfeestje wilde geven bleek een kastanjewurmpje bezit te hebben genomen van al mijn kastanjes. Dus: alleen gave exemplaren meenemen, zonder verdachte gaatjes.

Hoogtepunten van de oogst
6 en 19 oktober: Gita gastronomica, een gastronomische wandeling van Castasegna via Borgonovo naar Stampa. Eerst een welkomstaperitief op basis van biologische producten uit de regio. Na de wandeling een museumbezoek en een lunch die in het teken staat van de kastanje.

13 oktober (vanaf 10 uur): Sportplatz Castasegna. Hier kun je  kastanjes en allerlei specialiteiten proeven en bekijken.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Het hele programma kun je hier vinden.

Waarom zou je kastanjes eten?
Kastanjes bevatten veel vitamines en mineralen én ze zijn veel minder calorierijk dan andere noten. De mineralen in de kastanje zijn koper (50% van de ADH (= dagelijkse aanbevolen hoeveelheid)), fosfor, ijzer, kalium, magnesium, zink en calcium. Het is de enige nootsoort die vitamine C bevat, zelfs in grote hoeveelheden. Maar ook een groot aantal B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Eten dus, die kastanjes. Verder schijnen ze de genezing van acute trombose en aambeien te bevorderen. En ze helpen tegen reuma en obesitas. Meer weten?

Eettips
Kastanjes bevatten tannine. Bewaar ze daarom 7 – 10 dagen in een schaal voordat je ze in het eten verwerkt.

Niet vergeten
Vergeet niet een goede 1:25.000-kaart te kopen voor de wandelingen. En wees voorzichtig in de hogere regionen, want ook als er geen sneeuw ligt, kan het gevaarlijk zijn. De laatste keer dat ik eind oktober in Bergell was, liepen we naar de Sciorahut. Het hele pad was bevroren en spekglad. De sfeer bij de hut was grandioos. Het was bitterkoud en toch konden we niet genoeg krijgen van het spel dat de zon met de wolken speelde.

Gerelateerd

Delen

Waardering
48123
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *