Herfst op de Hardangervidda, Noorwegen

Het is pas begin oktober, maar de herfst komt hier al flink op gang. Het lage struikgewas kleurt prachtige tinten goudgeel, groen en rood. Ook de wilde dieren laten zich weer zien na het drukke zomerseizoen. Een stel rendieren steken op hun gemak de E7 hoofdweg over, waar een paar weken terug een eindeloos wit lint campers traag door het berglandschap kroop. Tijdens een herfstbezoek aan de Hardangervidda, Europa`s grootste hoogplateau, heb je het rijk goeddeels alleen. Een paar tips om hier de vruchten van te plukken.

LR-Blog19_WvdBilt_foto1_waterval-XL

Eindeloze opties

Er bevinden zich maar liefst 46 berghutten op het centrale deel van de Hardangervidda, open voor iedereen. Op deze manier kun je makkelijk verschillende unieke meerdaagse tochten samenstellen.

Mocht bovenstaande schier eindeloze reeks opties verlammend werken, koop dan zeker de wandelgids Bergtochten in Noorwegen, geschreven door Jolanda Linschooten. Hierin vind je een aantal van de mooiste wandeltochten op de Vidda.

Niet geheel verrassend ligt Europa`s grootste hoogplateau zeker 8 maanden per jaar bedekt onder een dikke lag sneeuw. Vanwege haar vlakke karakter is de Hardangervidda een prachtig gebied om te leren toerskiën.  Met name in de buurt van het spoor tussen Bergen en Oslo. Klik hier voor een verhaal over toerskiën. 

Maar ook gevorderden komen hier aan hun trekken. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van poolavonturier Amundsen of de helden van Telemark, die een zwaarwatercentrale saboteerden in WOII, en steek het hele plateau over (± 120 km/6 dagen). Check hier.

Drive on the wild side

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Niet heel sportief, maar wel heel relaxed: de uitgestrekte Vidda ervaren vanuit de auto. Omdat het landschap zo weids is, zie je zo net wat meer dan met de benenwagen. Neem de dirtroad aan de rechterkant van de E7, 500 meter ten oosten van de goed aangegeven Dyranut hut. Laat in een envelop wat tol achter, open de slagboom en je offroad avontuur kan beginnen. Geen diepe gaten en rotsblokken hier overigens: de weg is keurig onderhouden.  Verlies de achteruitkijkspiegel zeker niet uit het oog: op heldere dagen glinstert de Hardanger ijskap aan de horizon.

Een echte berghut aan de weg

De Dyranut is aan de weg gelegen, maar heeft toch de sfeer van een echte berghut. Perfect dus als je weinig tijd hebt en/of weinig zin hebt in een eind stappen, maar je toch in de wildernis wilt wanen. Alhoewel daar bijzonder weinig fantasie voor nodig is: vanuit het restaurant zie je de zon ondergaan over de Vidda, vaak met grazende rendieren in beeld. Als je tenminste niet wordt afgeleid door het heerlijke voedsel dat de vriendelijke eigenaren iedere dag op tafel zetten. En de zelfgemaakte cider, onder de toonbank verkocht, is ook zeker de moeite waard.

Waterval XL

Hij ligt niet bepaald buiten het gebaande pad, maar is eigenlijk niet te missen, de Vøring waterval. Hoewel er veel competitie is, mag deze waterval zich de hoogste van het land noemen. Dat geloof je meteen, wanneer je vanaf schimmige paadjes achter gammele hekjes over de rand naar beneden kijkt.

Cider route door platteland

Veel onbekender dan overlopen overbuur Eidfjord, maar stukken sfeervoller, is het dorpje Ulvik. Geen enorme cruiseschepen hier, maar oude boerderijtjes, omringd door appelboomgaarden. Het lokale toeristenbureau heeft bovendien haar best gedaan om al het goede dat het dop te bieden heeft mooi aan te prijzen: leuke hotels en restaurantjes, farmers markets en een ware ciderroute.

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
68770
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *