Op zoek naar Hazelwormen in Drenthe, Nederland

‘Dat is al weer een hazelworm!’ We geloven onze ogen niet. We kijken naar het beeldscherm van mijn laptop. De cameraval (een kleine camera die is voorzien van een bewegingssensor) heeft 4000 foto’s gemaakt van de activiteiten op een buizerdnest. We zijn vooral nieuwsgierig welke prooien het buizerdpaar aanvoert op het nest en dat zijn dus vooral hazelwormen. Dat was een paar weken geleden.

De hazelworm is een pootloze hagedis die zo’n veertig centimeter lang kan worden en daarmee op een slang lijkt. In het 120 hectare grote bos waar de cameraval hangt en waar ik jaarlijks tientallen velduren maak, heb ik nog nooit een hazelworm gezien. En nu ineens een stuk of tien in vijf minuten. Alleen hangen ze wel in de snavel van een buizerd.

Het merkwaardige is, in andere gebieden in Noord-Drenthe kom ik wel geregeld een hazelworm tegen. Het is dus niet zo dat ik hazelwormblind ben. Sterker nog, ik probeer er zelfs een beetje onderzoek naar te doen. Maar dat lijkt meer dan het is. Een hazelworm ‘op commando’ vinden is bijna onmogelijk. Een hazelworm overkomt je als het ware.

Dat ik niet de enige ben die daar mee worstelt, blijkt wel uit het prachtige boek van natuurschrijver en beroepswandelaar Koos van Zomeren dat onlangs verscheen. ‘Het verlangen naar de hazelworm’ heet het juweeltje. Het gaat vooral over hoe vaak je geen hazelworm ziet en hoe kieskeurig ze lijken te zijn.

Vanmiddag was ik aan het eind van een fietsrondje weer even in mijn onderzoeksgebied. De cameraval wordt nu ingezet voor andere doeleinden en het was tijd voor een controle. Toen ik een graspad op wilde lopen, zag ik haar ineens liggen. Een hazelworm, languit in het zonnetje! ‘Wat krijgen we nou’, hoorde ik mezelf zeggen.

Ik zei het al, het overkomt je gewoon…

Fotobijschriften op volgorde van diavoorstelling
Foto 1:  Achter mijn fiets, in het zonnetje, ligt languit een hazelworm te zonnen. Helaas is het dier al vertrokken voordat ik mijn camera in gereedheid heb
Foto 2: Een jonger dier van ongeveer 20 centimeter lang. De helft van een hazelworm bestaat trouwens uit staart
Foto 3: Een eerder gemaakte foto van een hazelworm-vrouwtje, vaak te herkennen aan de donkere streep in de lengterichting over de rug. Vrouwtjes hebben ook meestal wat donkere flanken
Foto 4: Een mannetje hazelworm, zonder rugstreep en donkere flanken maar met soms prachtige blauwe vlekjes bij de kop

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
45564
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *