Grote Fietstassenroutes

Waarom zou je je fiets optuigen met twee grote fietstassen voor een dagtocht van maximaal 40 kilometer? Het antwoord op die prangende vraag komt van Noes Lautier, groot liefhebber van biologisch eten en de bedenker van de Grote Fietstassenroutes.

Lautier: ‘De bedoeling is dat die tassen onderweg gevuld worden met – bijvoorbeeld – kefir, sappige blauwe bessen, eetbare viooltjes, heilige geestboontjes, framboosaardbeien of gewoon een stuk belegen kaas, een liter yoghurt en de dagelijkse groenten. Allemaal biologisch, gekocht bij boeren onderweg die een winkel aan huis hebben’, zegt Lautier.

LR-3-Moestuin-6574

25 Grote Fietstassenroutes

Fietsen met een doel is leuker dan zomaar een rondje wegtrappen. Bovendien past het helemaal in de trend om eten te kopen bij de bron, daar waar het geproduceerd wordt. Bionext , de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding in Nederland, omarmde het plan en nu, na twee jaar, zijn er 25 routes verspreid over heel Nederland. Dit jaar komen er weer nieuwe routes bij.

Leukste boeren?

Wat zijn de mooiste routes met de leukste boeren? Lautier: ‘Moeilijke keus, maar route 23 in Drenthe tussen Vledder en Dwingeloo langs twee blauwe bessenkwekerijen is top. Of route 3 tussen Utrecht en Doorn. Daar zitten maar liefst zes boerenwinkels.’

Lr-23.Drenthe-23-96-Giel-Tange

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Ook fietsers die niet per se biologisch op hun boodschappenlijstje hebben staan kunnen lol beleven aan de tochten, want de leukste horeca onderweg wordt genoemd en soms doemt er ineens een fijne verrassing op, zoals Theehuis/kruidentuin De Kruidkamer in Bladel (route 13), een fantastisch adres maar niet gecertificeerd biologisch. Het gaat gewoon om het plezier van het fietsen en wat je onderweg tegenkomt. Met als speerpunt de biologische boeren.

LR-alg-Overijssel-8910-Giel-Tange

Alle foto’s: Giel Tange

Gerelateerd

Delen

Waardering
63538
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *