Wandeltip: ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen, Nederland

‘We kunnen kiezen, de hei op of naar de buitenplaatsen’, zegt ‘bergmoeder’ Anne Marie. Aangezien de thermometer 30°C aanwees, was voor ons de keuze snel gemaakt. Voor Anne Marie maakte het niet zoveel uit, zij is groot geworden in de hitte. Ze is ongeveer 35 jaar ouder dan wij, maar fit als een hoen. We leerden elkaar kennen in de bergen van het Zwitserse Uterengadin. Ook onze wandelingen in Nederland zijn daarom altijd omkleed met een vleug verlangen naar de wilde alpennatuur.

Wedstrijdje vliegenvangen
Maar nu de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Tien pareltjes uit de Hollandse glorietijd en vanaf NS-station Bussum-Zuid prima ‘te doen’. Op Boekesteyn, een van de tien, heeft Natuurmonumenten bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek ingericht, met leuke doe-natuur-dingen voor kleine mensen en grote kinderen; op een speelse manier kennismaken met de natuur. Ik doe bijvoorbeeld een wedstrijdje vliegenvangen tegen een vleermuis en win glansrijk. Mijn dag kan niet meer stuk.

Zayn Malik
Maar er is ook nog wel iets te winnen zie ik. Op een van de computers kun je via internet van alles over de natuur opzoeken. De laatste zoekopdracht was ‘Zayn Malik’ op de website Girlscene. Het blijkt een blitse jongen uit een boyband. Het meisje van de zoekopdracht is duidelijk al met boekje 2 van de biologieles bezig…

In de wildernis
Hoe dan ook, ondanks dat het een en al menselijk ingrijpen is op die buitenplaatsen, is het er ook buitengewoon goed toeven. Een beetje inzoomen en je bent bovendien in de wildernis. Want voor dieren en planten is alles wildernis. Op een van de zandpaden vonden we bijvoorbeeld de kuiltjes van knoopwespen. Zij hadden er diepe gangen gegraven voor hun larven. Onderin die gangen dienden snuitkevers als voer voor hun larven. Op hun beurt parasiteren zandgoudwespen of juweelwespen weer op de larven van de grote knoopwesp. Deze prachtige groenrode insectjes leggen hun eitje op de larve van de knoopwesp. Komt de larve van de goudwesp uit dan eet hij zijn gastheer van binnenuit op. Wat is de natuur toch prachtig!

Brede wespenorchis
Daarna deden we een wedstrijdje planten benoemen, net als in de Alpen: hazepootje, groot heksenkruid, klein springzaad, knopig helmkruid en bij het station Bussum stond ‘zomaar’ de brede wespenorchis. In volle glorie tussen de onderhoudsvriendelijke maar dodelijk saaie klimop. ‘Die heb ik hier stiekem gezaaid’, zei Anne Marie op fluistertoon. Zij maakt gewoon haar eigen buitenplaatsen.

Zelf wandelen op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen? Natuurmonumenten heeft een route van 17 km uitgezet over de landgoederen.

Foto 1: Een van de fraaie lanen van de buitenplaats Boekesteyn
Foto 2: Deze zandgoudwesp inspecteert een van de holletjes van een knoopwesp.
Foto 3: Hazepootje met op de achtergrond de voormalige watertoren van Bussum.
Foto 4: De brede wespenorchis.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
46730
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *