Geysir op IJsland niet meer gratis

‘Toerisme wordt steeds belangrijker in IJsland. Meer en meer toeristen kiezen het eiland als bestemming, waardoor de druk op trekpleisters alsmaar groter wordt. Om de natuur te beschermen zullen steeds meer landeigenaren om ‘toegangsgeld’ gaan vragen’, schreef ik in mijn vorige blog. Deze week is door de landeigenaren van Geysir – Geysir is een geiser en Geysir is een van de belangrijke toeristische trekpleisters op Ijsland  – besloten om per maart aanstaande entree te heffen, omgerekend 4 euro voor iedereen ouder dan 17 jaar. Op regeringsniveau is men geen voorstander van dit at random heffen van entree. Er is dan ook een zogenaamde Nature Pass in ontwikkeling die toeristen kunnen kopen om alle natuurlijke attracties te bezoeken. Maar deze pas gaat waarschijnlijk pas effectief worden in 2015. Tot die tijd gaan landeigenaren er dus met de winst vandoor.

Handboek lavagrotten
Waar nog geen entree geheven wordt maar waar dat wel heel gemakkelijk zou kunnen vanwege de – letterlijk – beperkte toegangsmogelijkheden zijn de talloze lavagrotten die her en der over IJsland verspreid liggen. Tot op heden zijn er zo‘n 600 getraceerd waarvan er 77 in een handboek zijn beschreven door de nestor van de IJslandse speleo wereld, Björn Hróarsson. Helaas is dit boek alleen nog maar in het IJslands te verkrijgen maar de foto‘s en kaartjes met locatie en plattegrond van de grotten maken heel veel duidelijk. In combinatie met wat reserach op internet is het dan heel goed mogelijk om zelfstandig de meest toegankelijke grotten te gaan ontdekken. In de omgeving van Reykjavik liggen er op dagafstand al zo‘n drie, de meest bezochte is Leiðarendi (het einde van de reis), bekend vanwege de verpoederde resten van een lam dat hier honderden jaren geleden onfortuinlijk is verdwaald. Met helm en koplamp is het tegenwoordig een avontuur voor alle leeftijden. Dergelijke tochten worden op grote schaal commercieel aangeboden maar er is ruimte genoeg voor iedereen. En zoals voor alle activiteiten op IJsland van toepassing, je bent verantwoordelijk voor je eigen handelen.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
53659
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Geysir op IJsland niet meer gratis

  1. Ik vind het gewoon schandalig. Het is simpelweg een inkomstenbron, reken maar ! Bah !
    Maar ja, als de overheid hier (vooralsnog) niets tegen kan doen….

  2. Verbazingwekkend dat een land als IJsland, met zijn dunne bevolking, ruige natuur en moeilijk begaanbaar terrein, entree moet gaan heffen om de natuur te beschermen.
    Zonder een oordeel te vellen, vraag ik me af of al die (buitenlandse) bezoekers de ruige plekken van hun eigen land al eens hebben bezocht, voordat ze op reis naar IJsland gaan.
    Gaat het echt om zulke grote aantallen bezoekers dat de natuur wordt aangetast? Betreft het de verjaging van vogels en andere dieren, vertrappen van vegetatie, slijtage van lavaformaties?
    Is het heffen van entree bedoeld om de bezoekersstroom te beperken (controleren) of om met de opbrengst de schade (welke?) te herstellen? Of gewoon als inkomstenbron?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *